Ooit heb ik een van mijn beste vriendinnen een lachstuip bezorgd toen ze zag hoe ik hutspot op smaak bracht. Of liever gezegd, zo mishandelde met kruiden dat het voor geen meter smaakte. Ik ben duidelijk niet gewend om te koken zonder een flinke dosis kruiden.

Smaak!

Als je gewend bent aan kant- en klare kruidenmixen of pakjes dan is koken met kruiden misschien een uitdaging. Want hoeveel heb je van alles nodig?

Toen ik begon met het delen van mijn recepten kreeg ik regelmatig de vraag of er echt zoveel kruiden in moesten. Eeeh ja. Hoe breng je je eten anders op smaak? Een snufje hier en daar geeft echt geen smakelijke maaltijd waar je je vingers bij af wilt likken.

Kant en klare smaakmixen bevatten naast veel zout en een beetje kruiden ook (veel) smaakversterkers. Goedkoop voor fabrikanten en verslavend voor de consument. En onbewust eet je heel veel zout wat niet goed is voor je gezondheid.

Kruid je je eten zelf dan gaat er ook best wel wat (zee)zout in het eten. Maar dit kan prima omdat je geen verstopt zout en andere onnodige smaakversterkers gedurende de dag eet. Door je eten zelf te kruiden krijg je ook een veel rijkere smaak. Dat ga je never nooit niet voor elkaar krijgen wanneer je uit pakjes kookt.

Welke kruiden en smaakmakers heb ik standaard op voorraad of worden veel gebruikt in mijn recepten? Het zijn er zoveel dat ik ze niet allemaal in 1 blog kan verwerken. Daarom heb ik er een blogserie van gemaakt waarvan dit het eerste artikel is.

Waar koop ik mijn (verse) kruiden?

De prijzen die supermarkten vragen vind ik ronduit belachelijk. Die kleine potjes zijn veel te weinig en geven me bovendien niet de garantie dat de kruiden ook echt vers zijn.

Het grootste gedeelte van mijn kruiden koop ik in Indonesische en Arabische winkeltjes. Sommige kruiden koop ik per halve kg omdat ze zo hard gaan, bijvoorbeeld gemalen komijn. Ook ben ik erg tevreden over de kwaliteit van Pit & Pit. Kom je uit Groningen of Assen en wil je weten bij welke plaatselijke winkels je terecht kan? Stuur me dan even een bericht via het contactformulier.

Verse bladkruiden koop ik bij mijn plaatste Turkse of Arabische winkel. Die hebben bosjes koriander, munt, peterselie en basilicumplantjes voor maximaal een euro per stuk. In de supermarkt betaal je minstens drie keer zoveel voor dezelfde hoeveelheid. Bosjes verse kruiden gaan hier per heel of half bosje in het eten dus ook die gaan hard. Vooral koriander is echt favoriet hier thuis.

Andere smaakmakers

Naast echte gedroogde en verse kruiden zijn er ook genoeg andere smaakmakers die je in de keuken kan gebruiken. Daarom zul je in mijn serie ‘Kruiden in de keuken’, ook andere smaakmakers voorbij zien komen. Vegan bouillonpoeder, bolgewassen zoals ui en knoflook, pepers en nog veel meer…

Het volgende artikel lees je hier: Kruiden in je keuken: Basisvoorraad

Fotocredits: Kruiden, koriander en pepers via Shutterstock.