Vast die kleine ook mee? Een vraag die we geregeld krijgen. Natuurlijk niet. Pas wanneer hij islamitisch gezien de volwassen leeftijd bereikt hoort hij ook mee te vasten en dat duurt nog wel een hele tijd.

Een peuter en Ramadan?

Wat doen we dan wel om onze peuter bij de Ramadan te betrekken? De afgelopen jaren had ik een doos met ‘Ramadan daily goodies’. Elke dag een activiteit of klein cadeautje. Dat beviel erg goed maar dit jaar heb ik het anders aangepakt. Z is zich erg bewust van feestjes op het moment.

Wij vieren de geen verjaardagen of andere feestdagen anders dan de islamitische dus is het met ‘Eid ul Fitr aan het eind van de Ramadan en ‘Eid ul Adha (het Offerfeest) echt een dikke party. En Z wil een party. Met taart, ijsjes, bezoek en cadeautjes!

Dus knutselde ik samen met Z een aftelkalender. Want hoe lang duurt het nog tot dat feestje? Met elke dag een sticker op de kalender komt het elke dag een beetje dichterbij.

Ramadan activiteiten

Natuurlijk hebben we ook de leuke activiteiten zoals Ramadan ballonnen maken, om de paar dagen een klein cadeautje of verrassing en ik heb van vorig jaar nog flink wat kleurplaten over die ik toen uitgeprint had. De peuter leeft zich uit met knippen en plakken haha.

De tekensjablonen van Islamitisch speelgoed kwamen perfect van pas om de figuren onderaan de Ramadan kalender te maken en worden ook buiten de Ramadan veel gebruikt door Z. Ik vind ze ook ideaal om de Arabische letters te leren samen. Ook heel leuk als Ramadan of ‘Eid  cadeautje!

Ook staat het sadaqadoosje op tafel en gaan we met Z kijken waar de centjes die hij erin doet dit jaar naar toe gaan. Want zoals hij zelf zegt: ‘Andere kindjes moeten ook cadeautjes hebben in shaa’ Allah’.

Over cadeautjes gesproken, vrijdag 2 juni komt er een hele gave ‘Eid moslimbloggers bloghop online vol leuke ‘Eid winacties, ook op Waymadi.nl. Mis het niet!

Ook sloeg ik nieuwe boeken in om voor te lezen. Vorig jaar waren de Quran verhalen favoriet, nu heb ik van dezelfde uitgever ook het boek ‘365 verhalen over de Profeet Mohammed’ sallallahu aleyhi wa salam.

We hadden we al een leuke collectie boekjes liggen waaronder de grote favoriet van Z: De vijf zuilen van de islam. Een boekje met cd vol kinderanasheed. Aanrader! Z ‘zingt’ graag mee en vraagt vrijwel elke dag of het ‘Ramadan liedje’ even aan mag en leest dan mee in zijn boekje hihi. Een hele leuke manier om de Ramadan op een simpele manier uit te leggen.

Het shirt wat Z op de foto draagt komt uit de collectie van Jawhara mini.

Ramadan versiering

Elk jaar versier ik tijdens de hele Ramadan het huis. Dit jaar kon Z ook zelf meehelpen en wat vond hij dat leuk. Zo is deze maand ook wel erg speciaal want de woonkamer hangt vol met ballonnen en vlaggetjes! De letterslingers kocht ik vorig jaar en zo komt er elk jaar weer iets leuks bij voor de Ramadan versiering.

Dit jaar haalde ik bij Mirjamswork.nl Ramadan Mubarak slingers en ballonnen en een stapel ‘Eid inpakpapier, ‘Eid ballonnen en andere leuke goodies. De Ramadan Mubarak slinger heeft een lengte van 5 meter en was precies groot genoeg om in de zithoek te hangen. Hij is van stevige kwaliteit, herbruikbaar en blijft ook met washitape goed op de muur zitten.

Aan de gordijnrails hingen we Ramadan Kareem ballonnen en leuke gouden maantjes. Normaal probeer ik versiering voor Ramadan uit de UK te halen maar dit jaar kon ik het gewoon dichtbij huis halen, ideaal!

Hoe betrekken jullie de kleine kids bij de Ramadan?