In de koude maanden eten wij heel veel ovenschotels. Mijn herfst ovenschotel is nog altijd het best bekeken recept van Waymadi.nl ;) Ik had nog een grote bloemkool liggen die klaargemaakt moest worden en een zak aardappels. Bloemkool ovenschotel it is! Dankzij het recept van Ellouisa had ik de inspiratie voor de perfecte saus. Lekker romig en smaakvol!

Ben je benieuwd naar andere #Waymadifood ovenschotels? Op de receptenpagina met ovenschotels staan ze voor je op een rijtje. Dit soort comfort food is perfect voor na een dag hard werken of een lekkere wandeling buiten in het bos. Tevens kun je dit gemakkelijk voorbereiden zodat je de ovenschotel alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven voordat je kunt gaan eten.

Bloemkool ovenschotel

Bij een ovenschotel met bloemkool en aardappelen denk je waarschijnlijk niet direct aan kip. Waarschijnlijk had je verwacht dat er gehakt in deze ovenschotel zou gaan. Toch is de kip nou juist wat hem zo lekker maakt. Echt lekker smaakvol. Wij houden niet van droge ovenschotels. Het moet naast vol van smaak ook wat sappig zijn. Daar zorgt de kip nou juist voor.

Ik kies voor dit recept voor kipfilet, maar wil je extra veel jus en smaak ga dan voor kippendijen. Deze zijn iets vettiger en daardoor bevatten ze wat meer sap en dit geeft een heerlijke smaak aan je ovenschotel. Experimenteer vooral!

Wanneer je geen liefhebber bent van bloemkool, dan zou je deze ovenschotel ook heel goed met bijvoorbeeld broccoli kunnen maken. Dit lijkt qua structuur op bloemkool, maar smaakt toch net weer anders. Toch kan ik ook mensen die gewoon gekookte bloemkool niet lekker vinden aanraden dit recept ook te proberen. De bloemkool smaakt door de lekkere saus echt niet zoals de bloemkool die je vroeger met een bloemsausje op je bord kreeg. Deze bloemkool heeft pit. Dat komt natuurlijk door de chili vlokken, maar ook door de smaak van de kip die er goed gekruid onderin gaat.

Bloemkool Ovenschotel met Kip

Madelon
Een makkelijk hoofdgerecht voor de koude maanden
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Wereldkeuken
Porties 6

Equipment

 • Oven
 • Ovenschaal

Ingrediënten
  

 • 1 kilo kipfilet
 • 800 gram geschilde kruimige aardappels of zoete aardappels
 • 1 grote bloemkool
 • 2 volle eetlepels kipkruiden (Jumbo)
 • 1 eetlepel zwarte peper uit de molen
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 3 grote tenen geperste knoflook
 • 1 eetlepel olijfolie
 • klontje roomboter
 • handje fijngehakte koriander of peterselie
 • 150 geraspte kaas naar keuze optioneel

Voor de saus

 • 65 gram roomboter
 • 4 eetlepels (spelt)bloem
 • 1 bouillonblokje kip
 • 750 milliliter warm water
 • 250 milliliter room
 • snuf fijn keltisch zeezout
 • zwarte peper vers uit de molen
 • 1/2 theelepel chilivlokken
 • handje gehakte koriander of peterselie

Instructies
 

 • Snijd de geschilde aardappelen in kleine stukjes van ongeveer een centimeter.
 • De bloemkool maak je schoon en snijd je ook in kleinere stukjes zoals op de foto. Hussel de aardappel en bloemkool door elkaar en doe ze in je ovenschaal.
 • Snijd de kipfilet in blokjes van 2 bij 2 centimeter. Voeg de kruiden en knoflook toe.
 • Verhit een (gietijzeren) pan zoals een Lodge. De pan moet heel heet kunnen worden. Je roerbakt de kip met kruiden en knoflook op hoog vuur even voor een minuut of vijf. De kruiden komen dan beter tot hun recht en de knoflook smaakt lekkerder als deze wat aangebakken is. De kip krijgt er een extra mooi kleurtje van. Het is niet de bedoeling dat je de kip gaar bakt!
 • Zet je oven alvast aan op 190 graden.
 • Nu is het tijd om de saus te maken. Verhit de boter en bloem en bak deze voor een paar minuten. Roeren doe je het makkelijkste met een garde. Daarna verkruimel je het bouillonblokje in de pan en doe je er beetje voor beetje al roerende het water bij. Daarna kan ook de room erbij.
 • Breng de saus voor de bloemkool ovenschotel aan de kook. Breng het ondertussen op smaak met wat zeezout (eerst even proeven!), wat zwarte peper uit de molen en de chilivlokken.
 • Na een paar minuten koken is de saus wat dikker. Zet het vuur uit en roer er de fijngehakte verse koriander of peterselie door.
 • Meng de stukjes kip door de aardappel en bloemkool. Probeer de aardappel zoveel mogelijk onderin de schaal te duwen. Dan garen ze goed in de saus. Laat ze dus niet veel bovenop liggen zoals je op de foto ziet.
 • Giet de saus over de bloemkool ovenschotel. Strooi de kaas er over heen.
 • Bak de bloemkool ovenschotel op 190 graden onder- en bovenwarmte af in ongeveer 1 uur en 15 minuten.
 • Voila! Laat de bloemkool ovenschotel een klein beetje afkoelen en strooi de fijngehakte verse koriander of peterselie er overheen. De bovenkant is een beetje krokant. Onder het krokante laagje vindt je de lekkere saus met aardappelen, kip en bloemkool.

Notities

 • Maak kaassaus door 250 gram geraspte kaas naar keuze door de saus te roeren.
 • Wil je de bloemkool ovenschotel wat pittiger? Bak dan een gesneden groene peper mee met de kip.
 • Eet je melkvrij? Gebruik dan geen geraspte kaas en gebruik plantaardige room.
Trefwoord Kip, Ovenschotel