Banketbakkersroom is zo makkelijk zelf te maken dat ik niet snap dat mensen voor een kant en klare versie met custard kiezen. Echte banketbakkersroom is niet alleen makkelijk te maken maar ook echt vol smaak. De Portugese versie heeft nog meer smaak, die zal ik ook eens publiceren.

Wat heb je nodig

  • 1 vanillestokje
  • 400 ml (geiten)melk of amandelmelk
  • 4 eidooiers
  • 80 gr fijne rietsuiker
  • 30 gr maizena
  • 25 gr boter

Bereiding

Doe de melk in de pan.

Snijd het vanillestokje open, schraap het merk er uit en voeg dit samen met het vanillestokje toe aan de melk. Breng dit langzaam aan de kook.

Gebruik je plantaardige melk zoals amandelmelk of havermelk, hou er dan rekening mee dat je banketbakkerroom wat anders van kleur kan zijn na het afkoelen.

Zodra de melk kookt dek je de pan af en laat je de vanille minimaal 15 minuten intrekken in de warme melk. Zo krijg je de volle smaak.

Neem een mengkom en klop de eidooiers met de suiker tot de kleur verandert naar lichtgeel. Doe nu de maizena erbij.

Giet een derde van de warme melk over het eimengsel en klop even door. Schenk het dan in de pan met melk en breng die weer aan de kook terwijl je roert. Vergeet niet ook de zijkanten van de pan goed mee te nemen als je roert, anders blijft de banketbakkersroom daar plakken.

Zodra de banketbakkersroom weer kookt haal je hem van het vuur. Goed doorroeren en af laten koelen voor een minuut of tien. Daarna voeg je de boter toe en roer door. Dek de botercreme af met huishoudfolie en laat het volledig afkoelen voor je het gebruikt. Dit duurt wel een paar uur dus wanneer ik banketbakkersroom wil gebruiken maak ik dat vaak de dag van tevoren klaar.

Voor gebruik verwijder je het vanillestokje en klop je de banketbakkersroom nog even goed door.

Heerlijk in Nederlandse koffiebroodjes of Appelkruimeltaart.