Ik mocht voor de Foodblogswap van september weer koken van de blog van Willeke: Mamatje van alles. Haar recepten vind ik superfijn want zij houdt ook van gezond eten en bakt ook met spelt.

Deze keer ging ik voor haar recept voor Evergreen koek. Regelmatig probeer ik nieuwe recepten uit die ik ook kan gebruiken voor het bento eten van mijn kleuter en als gezonde snacks voor de man. Deze evergreen koek is daar perfect voor.

Mister Z kan de normale Liga koeken niet eten omdat ze bomvol tarwe en/of melkzitten. Ik weet wel hoe ze smaken en deze komt heel dicht in de buurt. Lekker bros en minder chewy dan de echte maar wat een smaak, heerlijk. Ook mijn heren vinden deze evergreen koek een blijvertje. Mijn man stelde al voor de volgende keer ook wat gehakte noten door het deeg te doen.

Wat heb je nodig

  • 375 gram speltbloem
  • 100 gram rietsuiker
  • 60 gram cranberry’s
  • 60 gram rozijnen
  • eetlepel citroensap
  • 200 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 3 gram kaneel
  • 3 gram baking soda
  • snuf zout

Bereiding

Zet je oven op 180 graden om voor te verwarmen.

Ik heb alle ingrediënten in een grote kom gemengd en doorgekneed tot het een mooie deegbal werd. Mijn niet bestaande spierballen mochten flink aan de bak. De volgende keer laat ik vriend Kenny wel het werk doen haha.

Daarna neem je een vel bakpapier. Rol de deegbal uit tot een rechthoek.

Ik sneed de evergreen koek alvast zodat na het bakken je minder restjes hebt van het snijden na het bakken.

Daarna wordt de evergreen koek 25 minuten gebakken in het midden van de oven.

Haal de gare evergreen koek uit de oven en laat het afkoelen op een afkoelrek. Wanneer je na een aantal minuten afkoelen het mes over de snijranden haalt zul je zien dat de koeken heel netjes loskomen.

Bewaar de evergreen koek luchtdicht buiten de koelkast. Ik gebruik glazen schalen met een deksel wat luchtdicht afsluit van Ikea.

Eet smakelijk!