Sushi in de keto lifestyle, hoe doe je dat Madelon? Ik ben een sushi addict. Zet mij maar neer in een all you can eat restaurant en het eerste waar ik naar zoek is…de sushi. Nu eet ik voornamelijk sashimi. Zelf verse zalm halen en combineren met sojasaus en wasabi is echt een van mijn ultieme keto holy grails: keto sushi!
Keto sushi
Waar ik vaak met liefde sashimi wegwerkt met een lekkere salade, wasabi en sojasaus is het ook wel lekker om de maki rolls na te bootsen. Natuurlijk zal het nooit helemaal smakelijk als de koolhydraatrijke normale sushi, maar het komt zeer dicht in de buurt. Genoeg om de sushi cravings een plezier te doen. Keto eten is een feestje!
Sushi rolls maken vergt wel een rijst vervanger. Hallo bloemkoolrijst. Het geheim is goed op smaak brengen zodat de bloemkoolsmaak naar de achtergrond verdwijnt. Je kan elke soort bloemkoolrijst gebruiken. Vers of diepvries maakt niet uit, het heeft wel invloed op de baktijd.
Wil je dit recept hoger in vetten maken dan kun je avocado mee rollen of ernaast eten.

Keto Sushi Rolls
Equipment
- koekenpan of wok
- Sushi rolmatje
- Mengkom
Ingrediënten
- 600 gram bloemkoolrijst (Jumbo diepvries)
- 4 eetlepels Kikkoman Japanse sojasaus
- 2-3 eetlepels Bragg appelazijn (of rijstazijn = dirty keto)
- 1 eetlepel Greensweet Stevia Erythritol
- zwarte peper naar smaak
- 100 gram roomkaas
- 4 nori vellen
- 350 gram zalm dagvers of gerookte
Instructies
Bloemkoolrijst klaarmaken
- Doe de nog bevroren bloemkoolrijst in een koekenpan of wok op hoog vuur (wokbrander bij voorkeur). Geen vetstof eraan toevoegen gewoon droogbakken en om blijven scheppen tot de bloemkoolrijst beetgaar is in 5-10 minuten.Daarna gelijk uit de koekenpan en volledig af laten koelen. Af en toe even omscheppen.
- Belangrijk: de bloemkoolrijst moet volledig afgekoeld zijn voor je de smaakmakers erbij doet. Is de bloemkoolrijst nog warm dan zal de roomkaas smelten en niet het plakeffect geven wat je nodig hebt.
- Schep de sojasaus, azijn, erythritol, zwarte peper door de bloemkoolrijst in een mengkom.
- Voeg de roomkaas toe en zie je sticky sushi 'rijst' vorm krijgen.
Sushi rolls vormen
- Leg je sushimatje klaar met een nori vel erop. Glanzende kant naar beneden, doffe kant naar boven.
- Verdeel de (gerookte) zalm in porties van 75 gram.
- Neem 1/4 deel van de bloemkoolrijst en bedek daar 3/4 van het norivel mee. Verdeel 75 gram zalm op het onderste gedeelte.
- Rol de sushi rolls stevig dicht met behulp van je sushimatje. Niet te hard drukken anders knijp je de roomkaas er uit.
- Snijden doe je met een vlijmscherp mes. Niet er doorheen drukken maar rustig met een zagende beweging de keto sushi rolls snijden.
Geniaal zo met de roomkaas.! Lijkt mij heerlijk smaken.
Ze zien er heerlijk uit! Zouden zo bij Sushi Point vandaan kunnen komen .
Deze net gemaakt, ze zijn overheerlijk!
Alleen was de “rijst” eerder aan de natte kant ipv plakkerig
Ik maak de bloemkoolrijst vanuit de vriezer in een paar minuten gaar in magnetron, vocht uitknijpen en laten afkoelen op een schone theedoek met keukenpapier. Eenmaal koud in kom. Dan alle overige ingrediënten toevoegen.
Ik ben deze nu aan het proberen, maar welke roomkas wordt ervoor gebruikt?
Maar net wat je in huis hebt. Ik gebruik meestal de naturel roomkaas van de Lidl.
Heb de sushi gemaakt met bloemkoolrijst uit vriezer gegaard in magnetron, uitgeknepen en laten drogen en afkoelen op theedoek met keukenpapier. Heb alle soorten vulling gemaakt o.a. Verse zalm met roomkaas. Komkommer, gele daicon zelfgemaakt, avocado, spicey tuna, surimi, krokant gebakken garnalen en ei… echt het doet niet onder voor echte sushi en mijn dochter en ik hebben gesmuld!