Tegenwoordig komen er steeds meer verschillende diëten op de markt. Zo heb je diëten waar je heel weinig mag eten, heel veel moet eten, alleen vloeibaar eten mag consumeren, één soort voedsel mag innemen of alleen koolhydraten mag hebben. Als je effectief probeert af te vallen heb je waarschijnlijk al van alles geprobeerd. Vandaag wil ik het eens hebben over een proteïnedieet.

Wanneer je kiest om te diëten om af te vallen vergeten veel mensen hun proteïnes, oftewel eiwitten, te verhogen. Eiwitten zijn de bouwstenen voor elke cel in je lichaam. Wanneer je dus richt op jezelf voeden heb je die elke dag in voldoende mate nodig ook wanneer je wil afvallen. Soms kiezen mensen daarom voor een proteïnedieet omdat ze denken dat je er makkelijk mee af kan vallen.

Wat is een proteïnedieet?

In voedsel en in sommige dranken zitten eiwitten, proteïnes. Wanneer je kiest voor een proteïnedieet consumeer je voornamelijk voedselwaren die veel eiwitten bevatten. Maar eiwitten zitten niet alleen in ei en kwark. Er zijn genoeg mensen die bewust kiezen voor proteïne producten die verrijkt zijn met eiwitten zodat je makkelijk aan je eiwitbehoefte komt. Eiwitten verzadigen ook dus je hebt niet snel trek.

Eet je veel Whole Foods dan kan het best een uitdaging zijn om heel eiwitrijk te eten zonder toevoeging van proteïne producten. Je mag dan namelijk een boel vlees, vis, gevogelte, eieren, noten, zaden, peulvruchten en zuivel eten. Met een proteïnedieet wordt vaak gericht op afvallen, misschien heb jij het wel eens geprobeerd voor een paar weken.

Is een proteïnedieet wel goed voor je gezondheid?

Als je wil afvallen met een positief eindresultaat, moet je dit doen op een gezonde manier waarbij je kiest om je lichaam te voeden als basis. Verdiep je in wat je lichaam elke dag nodig heeft aan voedingsstoffen, loop niet te hard van stapel en blijf vooral realistisch. Stel haalbare doelen, want met geen enkel dieet kan je 10 kilo per maand afvallen zonder dat het negatieve effecten op je gezondheid heeft. Gezond afvallen terwijl je je lichaam voorziet van alle benodigde voedingsstoffen mag altijd je hoofddoel zijn.

Eiwitten zijn belangrijke bouwstoffen voor ons lichaam. Daarnaast staan ze erom bekend dat ze goed verzadigen en bijdragen aan het behoud van spiermassa. Eiwitten heb je ook dagelijks nodig om al je cellen in je lichaam te voorzien van bouwstenen zodat je cellen kunnen blijven regenereren en je geen last krijgt van celafbraak. Dit zorgt voor lichamelijke klachten en spierafbraak.

Proteïnerijke producten

Als je aan eiwitten denkt, denk je aan ei. Maar er zijn nog vele andere voedselsoorten die rijk zijn aan eiwitten. Houd hierbij wel rekening dat een gezonde levensstijl voor ieder persoon van groot belang is. Een gezond gebalanceerd eetpatroon kan al grote veranderingen teweegbrengen in het lichaamsgewicht en vooral in je gezondheid.

Producten als kip, zuivel, eieren, vis en vlees zijn enkele voorbeelden van eiwitrijke producten. Wist je dat in noten, zaden, peulvruchten en groenten zoals broccoli ook eiwitten zitten?

Wanneer je je maaltijden samenstelt als je proteïnerijk wil eten start je natuurlijk met je bron van eiwit. Dan heb je natuurlijk nog geen complete maaltijd. Groenten vullen de andere helft van je bord. Aangevuld met gezonde vetten ter verzadiging maar ook omdat je lichaam die nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Wil jij een proteinedieet volgen lees je dan goed in. Maak een lijstje voor jezelf van proteïnerijke producten en stel je maaltijden bewust samen. Zo ben je niet alleen goed gevuld maar kies je er ook bewust voor om je lichaam te voeden. Wist je dat shakes en repen die speciaal zijn ontwikkeld voor een proteïnedieet niet bedoeld zijn om puur op te leven? Gezonde voeding, liefst whole foods, consumeren heeft natuurlijk altijd de voorkeur als basis wanneer je wil afvallen.

Heb jij wel eens een proteïnedieet gevolgd?