Met onze voorliefde voor reizen was het geen verrassing dat we naar de roots van mijn wederhelft gingen als eerste vakantie samen in 2006. Egypte! Deze keer Cairo, later ook Alexandrië en Marsa Matruh.

Wat een smaakexplosies ervaarde ik die vakantie. Natuurlijk was dit jaren voor ik koolhydraatarm ging eten. De geur en smaak van de gegrilde vleessoorten kan ik nog goed naar boven halen. Van koshary tot gevulde duif, waar ik met zowel gruwel als nieuwsgierige interesse toch maar een hap van nam, en wát was het lekker! Een van mijn favorieten was mahshi koosa, wat mijn man nu met veel liefde voor mister Z. klaarmaakt die er gek op is. Iets met de smaak van je vader erven. Ik heb inmiddels ook door hoe ik dit geweldige gerecht koolhydraatarm klaar kan maken, die versie hebben jullie van mij tegoed.

Egypte here we come!

Het voorbereiden van die reis was wel een ding. Natuurlijk had ik tijdens mijn tienerjaren lessen gehad over Afrika en landen als Egypte. Toch had ik geen idee wat ik daar echt kon verwachten. De eerste week was nogal een cultuurclash voor mij als bleue 19 jarige. Het grootste gedeelte van Europa heb ik met mijn ouders doorgereisd, maar dit was een compleet andere wereld. Mega gezellig, want wij zijn geen types die naar toeristische gebieden gaan dus hallo Egyptisch real life. Het verkeer, de taal, de drukte, de hartelijkheid van de mensen, maar ook de confrontatie met hoe goed wij het hier hebben. Zo veel indrukken.

Ik was er al snel uit dat ik (toen nog geen moslima) me vrijer en vooral minder warm en onopvallender kon bewegen in een abaya en hijab. Wat een verademing. De straten van Cairo zijn druk, maar je springt er met Westerse kleding zo uit en dat is gewoon niet praktisch. Daarnaast ging ik echt kapot van de warmte in kleding. Echt waarom wij hier de voorliefde voor strakke kleding hebben snap ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet.

Reizen naar Egypte voorbereiden, van visum tot koffers

Wat ik echt een uitdaging vond was het regelwerk wat bij het reizen kwam kijken. Koffers halen die 30 kilo bagage aankunnen, een reisverzekering en visum regelen. Als je 19 bent en voorheen je ouders die kant van de vakantie voor hun rekening namen dan is dat even omschakelen. Ons visum voor Egypte aanvragen was gelukkig niet heel moeilijk.

Thank me later, dit online aanvraagformulier voor het visum van Egypte is ideaal. Lekker vlot geregeld en niet in de rij bij de douane hoeven te staan op het vliegveld om handmatig je visum aan te vragen. Des te sneller ben jij bij je bordje mahshi koosa in een lokaal restaurantje.

Mahshi Koosa (gevulde courgette)

Tijd om de Egyptische smaken in je keuken te halen. Mahshi koosa wordt in meer landen dan Egypte gemaakt natuurlijk, waarbij elk land weer een variant in het recept heeft. In deze blog laat ik je zien hoe je de Egyptische versie van mahshi koosa klaar kan maken.

Mahshi is de verzamelnaam voor gevulde etenswaren. Meestal groenten. Koosa is een lichte (en kleinere dan je op mijn foto’s ziet) courgette die verfijnder en minder bitter smaakt dan de donkergroene die wij hier kennen. Wij hadden nog aubergine liggen die op moest dus die kon gelijk in de pan mee.

Hou je vulling over? Dan kun je die in de koelkast bewaren en de volgende dag opbakken in wat vetstof en bouillon en er wat eieren in gaarstoven zoals je doet bij shakshuka.

Egyptische Mahshi Koosa

Madelon
Gevulde courgette met gehakt, kruiden en rijst uit de Egyptische keuken.
5 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Egyptisch
Porties 6

Equipment

 • 1 groenten schraper (Bij arabische winkels te verkrijgen)
 • 1 Mengkom voor de vulling
 • 2 stoofpannen met dikke bodem

Ingrediënten
  

Nodig voor de vulling

 • 500 gram rijst (ik gebruik pandan)
 • 500 gram rundergehakt
 • grote hand vol verse dille fijngehakt
 • 2 uien fijngehakt
 • 8 grote tenen knoflook fijngehakt
 • 1 volle theelepel zwarte peper
 • 1/2 theelepel kaneel
 • 75 ml milde olijfolie
 • 75 gram tomatenpasta (geconcentreerde)

Overig

 • 1,5-2 kilo courgette (lichte versie, liefst de kleintjes)
 • milde olijfolie
 • 1-2 liter bouillon (hoeveelheid is afhankelijk van je pannen)

Instructies
 

 • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom tot een dikke massa.
 • Was de courgettes en snijdt ze doormidden. De kontjes laten zitten!
 • Hol de courgettes uit met de speciale schraper.
 • Hieronder een praktische instructie. Je wil de zijkant zo dun mogelijk zonder gaatjes te maken of breuken. Een courgette met beschadigingen gaat ontploffen in de pan.
 • Steek de schraper een paar keer in het midden van de courgette. Zo maak je het startgaatje waar je verder uit gaat hollen. Ben je bang om door de achterkant te schieten, meet dan je schraper aan de zijkant van de courgette af door een 1/2 cm aan de achterkant vrij te laten. Hou je vinger bij het insteken op de afgemeten schraper zodat je niet verder in kan steken.
 • Draai de courgette in je hand voorzichtig rondjes terwijl je met de schraper steeds een beetje meer van het vruchtvlees weg haalt.
 • Voila. Zo wil je dat je courgette eruit ziet.
 • Tijd om te vullen. Je laat 1 cm aan de bovenste rand vrij. Tijdens het koken zet de vulling uit. Zachtjes aandrukken, maar niet te hard, anders kun je de courgette breken of breekt hij in de pan.
 • Zo ga je door tot al je courgette gevuld is.
 • Verhit een bodempje milde olijfolie in je pannen. De bodem moet net bedekt zijn. Leg de mahshi koosa in de pan.
 • Je gaat nu de mahshi koosa aanbruinen. Draai ze voorzichtig om in de pan en laat ze aan alle kanten een beetje bruin bakken. Ik gebruik een vork (niet in de mahshi prikken! maar eronder wippen) en een keukentang om de mahshi te draaien.
 • Nu gaan de mahshi koosa gaar stoven. Zet ze voor 3/4 onder bouillon. Deksel erop en vuur zacht.
 • De mahshi koosa zijn met 30-40 minuten zachtjes stoven meestal gaar. Het is normaal als de vulling er een beetje uit komt.
Trefwoord Koosa, Mahshi