In bijna heel het Midden-Oosten weet men wat je wil eten wanneer je om shakshuka vraagt. Een heerlijk voedzaam ontbijt van gepocheerde eieren in een rijke tomatensaus en vaak nog aangevuld met groenten. Wanneer je hier mee ontbijt kan je er vanuit gaan dat je de uren daarna lekker vol zit. Wij eten thuis meestal de Egyptische variant. Dit kun je in Egypte in vrijwel elk ontbijt restaurant krijgen en het is echt een gerecht om heerlijk met elkaar te delen.

Onze shakshuka is licht pittig door gebruik van de groene pepers. Niet te spicy, want dat is niet zo prettig bij je ontbijt. Je kunt dit gerecht overigens wel pittiger maken wanneer je dat wilt. Gebruik dan bijvoorbeeld eens een rood pepertje. Ook kun je andere groentes toevoegen aan dit recept. Denk eens aan een rode paprika.

Wat ook heel erg lekker is, is het gebruik van aubergine. Ik heb een apart recept online staan voor shakshuka met aubergine welke je ook zeker eens uit moet proberen!

Dit lekkere eieren recept eet je met een lekker stuk arabisch plat brood, of met van dat zachte Turkse brood. Net wat je zelf lekker vind. Meestal wordt er nog wat salade groente naast gegeten wat zorgt voor een frisse knapperige bite.

Je kunt dit gerecht ook prima maken als avondeten in plaats van ontbijt. Maak er eventueel nog wat andere kleine gerechtjes bij zoals hummus, babaganoush of een maaltijd salade. Lekker als afwisseling op de bekende avondmaaltijd. Ook tijdens de ramadan vinden wij dit een fijne maaltijd om te eten tijdens de iftar omdat het vol zit met groenten en eiwitten, maar niet zo zwaar ligt op je maag.

shakshouka

Egyptische Shakshuka

Madelon
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Arabisch, Egyptisch
Porties 2 personen

Equipment

 • Koekenpan
 • Grove rasp

Ingrediënten
  

 • Volle eetlepel samna ghee, geklaarde boter. Vervangbaar door goede kwaliteit roomboter als je geen ghee in huis hebt
 • 4 eieren
 • 1 ui
 • 2 tomaten
 • theelepel geconcentreerde tomatenpasta
 • 1 groene peper in ringen
 • handje grof gehakte verse koriander
 • Zeezout
 • Zwarte peper uit de molen

Instructies
 

 • Rasp de ui en de tomaat.
 • Verhit de samna in de koekenpan, vuur niet te hoog. Bak de ui tot deze gelig en lekker glazig wordt. Voeg de tomaten toe en laat deze een minuut of tien bakken. Blijf rustig roeren. Voeg ondertussen peper en zout toe.
 • Doe de tomatenpasta erbij, roer dit goed door en laat deze een minuut of 5 meebakken terwijl je blijft roeren.
 • Voeg de groene peper toe, even omroeren en maak kuiltjes in je tomatenmengsel voor de eieren met je roerlepel. In elke kuil breek je een ei.
 • Laat de eieren op zacht vuur rustig garen tot het eiwit volledig gaar is. Speel wat met het eiwit, een beetje roeren en zachtjes heen en weer schuiven zodat het de pan raakt en gaar wordt. Daarna even deksel erop.
 • Wanneer het eiwit volledig wit is kijk je of het eigeel naar je zin in. Wij eten het halfgaar. Wil je het doorbakken dan het deksel ietsje langer erop laten.
 • Strooi er wat koriander op en serveer!
 • Wij eten shakshuka met de hand rechtstreeks uit de pan. Het Arabisch platbrood (linksonder op de foto) dient als bestek ;)
 • Je kan natuurlijk ook je portie in een Arabisch platbroodje rollen of het lekker met een lepel opsmullen.

Notities

Lekker voor ernaast:
 • Stukjes tomaat of komkommer
 • Dikke Turkse of Griekse yoghurt
 • Extra grof gehakte verse koriander
 • Plakjes belegen of oude kaas
 • Pesto rosso
Trefwoord Aardbeienjam, Arabisch, Egyptisch, Shakshuka