Een variatie op de Egyptische shakshuka die ik deze Ramadan al meerdere keren op tafel heb gezet. De gebakken aubergine geeft zoveel smaak aan het gerecht dat dit echt onze favoriet is geworden.

Voor mij is dit een complete maaltijd die ik lekker met een lepel oppeuzel. Ik vind het zelf niet nodig hier nog wat naast te eten, want dit vult als een trein.

Mijn niet keto etende man eet hier traditioneel Sudanese hummus en platbrood bij. Daar heb ik uiteraard ook keto versies van online staan: pompoenhummus, noors platbrood, zachte keto bolletjes of een lijnzaadwrap passen hier uitstekend bij. Al heb je het qua voedingswaarde niet persé nodig. Omdat hier wel aardig wat koolhydraten in zitten pas ik mijn tweede maaltijd hier wel op aan zodat ik altijd ruim onder de 30 gram koolhydraten per dag blijf.

Shakshuka met aubergine is een snelle maaltijd, binnen een half uur staat het op tafel. Ik vind het ook handig om als ik alleen eet toch de dubbele portie klaar te maken. Team foodprep! Dat scheelt mij de dag erna weer een maaltijd klaarmaken.

Het recept maakt 2 royale porties. Per portie is de voedingswaarde: 562 kcal, 45,6 gr vetten, 21,5 gram eiwit, 15 gram koolhydraten.

Wat heb je nodig

  • 6 large eieren
  • 1 blik tomatenblokjes op eigen sap (400 gram)
  • 1 aubergine (ongebakken minimaal 350 gram, is gebakken 170 gram)
  • 4 eetlepels ghee
  • 150 gram fijngehakte ui
  • zwarte peper
  • zeezout
  • Optioneel: handje fijngehakte koriander of peterselie

Bereiding

Snijd de aubergine in blokjes. Deze ga je opbakken in de ghee tot de aubergine gaar is. Bij blokjes van een centimeter duurt dit een minuut of tien. De aubergine slinkt door het bakken, dit is normaal.

Daarna bak je de gesneden ui in hetzelfde vet als waar je de aubergine in hebt gebakken. Deze mag licht bruin worden.

Als de uien goudbruin zijn gebakken voeg je de tomatenblokjes toe. Roerbak zodat de tomaat gaart. Nu mag de aubergine er weer bij. Voeg royaal zwarte peper en zeezout toe. Bak voor nog een minuut of vijf.

Daarna maak je kuiltjes in de groentensaus waar je de eieren in doet.

Laat de eieren zachtjes garen. Strooi er nog een beetje zwarte peper en zeezout op. Gebruik eventueel een deksel op de pan om het proces te versnellen. Je kan ook met een spatel even het eiwit wat naar onder in de pan roeren zodat de shakshuka makkelijker gaart.

Eet smakelijk!