Bij Arabisch eten staat er hier vaak brood op tafel. Heel vaak maak ik dat zelf. Ik maak regelmatig verschillende vormen brood maar had nog geen recept voor spelt platbrood online gezet. Dit platbrood past perfect bij foul, yoghurtsalade met komkommer, harira en nog veel van mijn andere recepten.

Spelt platbrood

Bak je met tarwe dan zijn er tientallen recepten voor verschillende soorten platbrood te vinden. Omdat ik met vooral met spelt werk ben ik vaak aan het sleutelen aan recepten en uitproberen tot ik de beste versie vind.

Je kan in dit recept het water vervangen door (plantaardige) yoghurt. Het is een zacht deeg dus schrik daar niet van door er extra bloem aan toe te voegen. De broodjes blijven ook na het bakken lekker zacht, waardoor je ze ook goed als wraps kan gebruiken.

Het recept maakt 4 grote platbroden of 8 kleine met een doorsnede van ongeveer 15 cm. Wij houden niet van perfect brood dus rollen het lekker uit in de vorm van het stukje deeg. Lekker rustiek platbrood!

Wat heb je nodig

  • 225 gr speltbloem OF half om half speltbloem en speltmeel
  • 5 gram gedroogde gist of 10 gram verse gist
  • 5 gram zeezout
  • 10 gram rietsuiker
  • 120 ml warm water
  • 25 ml + 10 ml milde olijfolie
  • extra speltbloem om je werkplek mee te bestrooien
  • deegroller
  • Gietijzeren pan of grillpan

Tip: Wil je tarwebloem gebruiken? Gebruik dan per persoon 200 gram tarwebloem en 125 ml warm water. Spelt heeft minder water nodig.

Bereiding

Meng in een ruime kom alle droge ingrediënten.

Doe de 50 ml olie en het water erbij en kneed alles tot een lekker zacht deeg. Ik kneed het echt minimaal. Ongeveer 4 minuten in mijn Kenwood of met de hand een minuut of vijf. Spelt wordt vaak teveel gekneed en dan worden de gluten te wakker en krijg je kauwgom. Zodra je voelt dat het deeg zacht en gelijkmatig is stop met kneden.

Omdat het zo zacht is doe je nu de extra olie erbij. Net zoals je met gewoon brooddeeg de kom lekker invet en het deeg er een zwier door geeft doe je dat hier door het deeg heel kort door te kneden met de extra olie. Dat maakt het deeg handelbaar ondanks dat het zo zacht is.

Laat het deeg rijzen voor een uur. Het zal dan verdubbeld zijn in omvang. Met warm weer is het soms na een half uur al klaar.

Verdeel het deeg in 8 kleine stukken of 4 grote. Ik gebruik daar een deegsnijder voor. Een scherp mes werkt ook.

Rol elk deegbolletje uit tot een dikte van maximaal 2 mm.

Verhit je gietijzeren pan. Ik gebruik een grote Lodge. Heb je die niet gebruik dan een pan die echt heel heet mag worden, maar het liefst geen pan met anti-aanbaklaag zoals teflon. Die mogen niet zo heet worden en gebeurd dat wel dan komen er schadelijke stoffen vrij, die wil je niet in je broodjes. Bij gietijzer verhit je de pan tot deze net niet rookt.

Doe je eerste broodje in de droge (!) pan. Binnen 30 seconden zie je mooie luchtbellen verschijnen.

Draai het broodje om en bak het voor nog eens 30 seconden. Is je deeg dikker dan wat ik aangeef of is je broodje groter dan deze kleintjes dan is de baktijd ietsje langer. Draai het broodje zodat je de kleur ziet, bruin tot donkerbruin is prima, zwart is no go.

Zo ga je door tot je deeg op is. Ik ben meestal in 10-15 minuten klaar met bakken.

Deze broodjes zijn het allerlekkerste om vers te eten. Op deze foto zie je kipnuggets met rucola en sambal. Supersimpel maar zo lekker!

Bewaren

Het platbrood kun je maximaal 1 dag luchtdicht bewaren. Eet ze echt binnen 24 uur anders zijn ze niet lekker meer. Even besprenkelen met wat druppels water en even opwarmen laat ze weer herleven.