Mijn recepten voor keto (stok)brood, de lijnzaadcrackers en het zadenbrood worden veel door jullie gemaakt, maar ik had nog geen recept online staan voor lekker zachte keto bolletjes. Deze komen dicht in de buurt van volkoren bolletjes. Ik vind het handig om als ik snel iets moet eten keto brood te hebben liggen. Deze zachte keto bolletjes zijn een fijne afwisseling op de recepten die ik al heb.
Het recept maakt 9-10 zachte keto bolletjes. De psyllium husk haal ik bij Pit-Pit.com en is een must in het recept. Je kan het niet weglaten.
Zachte Keto Bolletjes
Equipment
- Mengkom
- Spatel
- Bakpapier
- Oven
Ingrediënten
- 260 gram volle yoghurt (bijv Griekse)
- 80 gram amandelmeel
- 60 gram psyllium husk
- 20 gram Greensweet kokosmeel
- 1 tl zeezout
- 6 eieren maat L
- 15 gram natrium bicarbonaat (baking soda)
Instructies
- Meng alle ingrediënten in een mengkom goed door elkaar. Je laat het mengsel nu minimaal 60 minuten staan.
- Normaal gesproken gebruik je bij psyllium husk heet water om de vezels goed zacht te krijgen, dus nu hebben ze even tijd nodig om zacht te worden.
- Kun je gewoon bakpoeder gebruiken? Ja, maar dan worden de keto bolletjes niet mega fluffy is mijn ervaring. Het zurige in de yoghurt activeert het bicarbonaat dus je hoeft geen zuur toe te voegen.
- Zet na het uur rusttijd je oven op 160 graden om voor te verwarmen.
- Maak je handen nat en vorm 9-10 keto bolletjes van het deegmengsel. Leg ze op een bakplaat waar je bakpapier op hebt gelegd. Geef de bolletjes genoeg ruimte wat ze verdubbelen in formaat in de oven.
- Bak de keto bolletjes in 25-30 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Heerlijk met zalmsalade, eiersalade, of een lik grasboter met keto jam (recept volgt nog). Eet smakelijk!
Mijn mengels is helemaal slap en kan er geen bolletjes van maken… iemand idee hoe dit kan?
Het mengsel wordt lekker dik als je het laat staan zoals vermeld in het recept :)
Sorry kokosmeel
Ik gebruik wat meer kokosmelk en dan zijn ze een pak steviger maar even lekker.
Kun je ze invriezen?
Staat bij het recept vermeld :)
Kan het ook zonder yoghurt? En zijn ze in te vriezen?
Nee, yoghurt is noodzakelijk. Invriezen kan altijd.
Hoeveel Khd ?
Bedankt voor dit recept. Zit er nog verschil in het gebruiken van psyllium husk of psyllium vezels?
Mvg Annerieke
Hai Annerieke! Psyllium husk is fijner dan de psylliumvezels die heel zijn. Voor recepten is de husk aan te raden om mee te bakken anders krijg je een nogal zanderig effect.
Ik ben even benieuwd of ik ook volle kwark kan gebruiken ipv yoghurt. Ben benieuwd naar het resultaat :)
Dat kan! Is ook erg lekker.
Kan je het amandelmeel vervangen door havermoutmeel ?
Ik denk dat je dan een heel ander resultaat krijgt :)
Ik kaniet tegen zuivel. Heb je een tip om de yoghurt mee te vervangen.
Zuivelvrije yoghurt zou je kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld de kokosyoghurt van Abbott.
Wat is een goede vervanging voor psyllium ???
Hoi Corry, dat kun je in dit recept helaas niet vervangen.
Proef je bij deze brood de smaak van amandelen heel erg? Ik heb namelijk de amandelmeel pancakes gemaakt maar die vond ik niet zo lekker.
Nee die proef je niet :)
Hoeveel gram koolhydraten bevatten ze per stuk?
Dat hangt van het merk amandelmeel en kokosmeel af. Zelf even uitrekenen dus :)
Psylium husk kan je dat ook weg laten ? Of vervangen door iets anders? :)
Die zijn noodzakelijk voor dit recept :)
De broodjes zijn perfect gelukt!! Maar de smaak en geur is niet lekker. Heb ik iets verkeerd gedaan??
Wat voor rijsmiddel heb je gebruikt?
Ben geen fan van amandelmeel. Is er ook een andere optie?
Voor dit recept zou je ook zadenmeel kunnen gebruiken of een andere soort notenmeel.
Vandaag de broodjes gemaakt er zit geen amandelsmaak aan voor degene die daar niet van houden.
Als het in de oven zit ruikt het ook echt naar brood. Ook een heel goed mondgevoel.
Bedankt voor dit recept.
Hoi Madelon,
Bedankt voor je “altijd heerlijke en goede recepten”. Ik vroeg me af of ik volle yoghurt kan vervangen met Griekse yoghurt?
Sorry ik zie al dat het kan
Hoi Madelon,
Hoeveel kh zit er in elk bolletje?
Hoi! Dat kun je uitrekenen aan de hand van de ingrediënten die je zelf gebruikt. Het totaal delen door het aantal bolletjes die je hebt.
Is het normaal dat de broodjes na het bakken soort van rimpels krijgen?
Ja dat kan. Je moet deze broodjes zien als een soort soufflé. Soms krijgen ze wat rimpels na het afkoelen ;)
Hoi hoi, zou graag willen weten hoeveel koolhydraten per broodje. Want dat kan ik niet vinden bij dit recept
Hoi Marjan, Dat staat er niet bij omdat dat afhankelijk is van de merken die je zelf gebruikt. Je kan het zelf uitrekenen :)
Hoeveel koolhydraten bevat 1 bolletje?
Dat hangt af van het merk amandelmeel en kokosmeel wat je gebruikt :)
Hallo Madelon,
Ben deze broodjes aan het bakken en heb waarschijnlijk de verkeerde psyllium husk. De gemalen versie. Is dit een probleem?
Dan heb je een andere hoeveelheid nodig. Ik schat dat de helft aan hoeveelheid dan al genoeg kan zijn.
Mijn broodjes kwamen uit de oven een paar zakte in elkaar … hoe komt dat ??????
De broodjes kun je zien als een soort soufflé. Ietsje langer bakken helpt en dan niet gelijk uit de oven maar geleidelijk laten afkoelen.
Hoi,
Ik ben erg benieuwd hoe de bolletjes er bij jullie aan de binnenzijde uitzien…
Bij mij een soort grijze kleur?? Wel lekker..
Hoi Madelon, kan ik de yoghurt vervangen voor kwark?
Dat zou moeten lukken Jet!
super gelukt, al eerdere keren gemaakt. Varieer eens met Kaneel of chocolade erdoor bijvoorbeeld. dank je wel!
Vandaag heb ik er breek brood van gemaakt voor bij de soep. Beetje Italiaanse kruiden wat zout en knoflook erdoor. kleine bolletjes ( heb 10 gram p stuk gedaan) en die leg je tegen elkaar en maak een leuk vormpje. erg lekker )))
Ik heb ze gemaakt maar ik vind die 15 gram baksoda zo vies. Zo overheersend. Hebben jullie dat ook?
Hier geen last van Lisa. Welk merk heb je gebruikt?
Net voor het eerst gebakken, makkelijk te maken,ziet er uit als brood en ruikt tijdens het bakken ook naar brood.
Van binnen erg grijs en een beetje overheersende ei-smaak.
Misschien volgende keer een ei minder of middel eieren ipv groot?
Bedankt voor het recept,
Harry
Hoe voorkom ik dat de bolletjes inzakken? Ik hadprachtige bolletjes, gemaakt volgens het recept hierboven, maar na afkoeling zakten ze in.
Hallo Henk! Elke oven is verschillend en daarom kan de baktijd verschillen. Ik zou een volgende keer even een paar minuten langer laten bakken. Als ze in zakken zijn ze of nog niet helemaal gaar, of is de oven tussentijds open geweest. Deze bolletjes kun je vergelijken met soufflés. Ze moeten eerst volledig garen anders kunnen ze in zakken.
Hallo, kan het ook zonder psyllium?
Het is namelijk een vieze smaak
Nee de psyllium is echt noodzakelijk. Die heft het gebrek aan gluten op.
Kun je ook kokosyogurt gebruiken, bv die van AH?? Die is lekker dik. Ik mag geen zuivel ivm koemelkallergie.
Ja hoor dat kan prima.
Ik heb de broodje gisteren gebakken
Zeg zijn erg leaker
Alleen de onderkant is er donker
Hoe man ik dit voorkomen
Bedankt voor het recept
Had je de bakplaat in het midden van je oven gedaan Karin? Je zou de volgende keer een standje hoger kunnen proberen. Wel opletten dat de bovenkant dan niet te snel verkleurd.
Ik vind de physlium husk niet bij ah. Heb je ander opties wat ik kan gebruiken?
Psullium husk koop ik zelf bij Pit-Pit.com :) Het is niet te vervangen in dit recept.
De zachte bolletjes zijn goed gelukt, maar het verbaasd mij niet. Ook het zadenbrood is top. Dankjewel voor deze goede recepten
Graag gedaan Ada!
dank je wel voor dit super recept de bolletjes zijn goed gelukt. ik gebruikte psylium vezels van Mattisson.
Al vele koolhydraatarme recepten voor broodjes heb ik uitgeprobeerd, echter dit zijn de meest fantastische bolletjes. Heerlijk zijn ze! Hartelijk dank voor dit recept, ik ben er heel blij mee!
Dankjewel voor dit recept! De broodjes zijn erg lekker! Omdat er psyllium husk in zit is het misschien handig om erbij te vermelden dat het goed is om veel te drinken bij deze broodjes….
kun je ook chufameel is tijgernotenmeel, gebruiken?
Niet als je koolhydraatarm eet. Ze bestaan voor 50% uit koolhydraten, dat is veel te hoog.
Is het normaal dat het deeg niet rijst?
Ja hoor dat is volledig normaal.
Oké, ik had ze ondertussen gebakken en waren zo mooi van grote en vorm. Heb ze 30 minuutjes gebakken op 160° en ze laten afkoelen in de oven zonder de deur te openen… helaas allemaal I gezakt. Wel lekker qua smaak… Kan ik het inzakken verhelpen?
Hallo Madelon,
Ze zijn heerlijk gelukt! Dank voor het recept
En de shaksuka ook trouwens!
Groet, Astrid.
Hoi,
Even een vraagje over de psylium husk.
Welke gebruik jij?
Ik zag dat je bij Pitpit bestelde maar daar heb je de normale, de biologische en de gemalen versie.
Welke kan ik het beste bestellen?
Alvast bedankt, ook voor al je heerlijke recepten.
Groetjes Astrid
Hoi Astrid, Ze staan op de website als ‘psylliumhusks’.
Psyllium vezels kocht Ik bij het kruidvat waar kan Ik psyllium husk kopen
Ik haal het zelf bij Pit Pit.
Heerlijke broodjes, ik heb 4 eieren gebruikt, maak ‘s avonds het beslag, laat het de hele nacht rusten en bak voor het ontbijt verse broodjes. Perfect!
Wat een mooie en smakelijke bolletjes!! Ze zijn heerlijk.
Kan ik ook deze gebruiken ???https://media2.superfoodstore.nl/4339443-thickbox_default/peaks-psyllium-husk-200-gram.jpg
Ik werk daar niet mee omdat ze een paars resultaat geven. Maar in theorie zou het moeten kunnen :) Laat je me weten of het goed gaat? Groetjes Madelon
Bij mij zijn ze heel donker bruin geworden…
Heerlijk en goed alternatief in het keto menu. Ik meng de eieren en Griekse (kokos) yoghurt in een aparte kom en voeg deze dan toe aan het meel. Gaat dan een stuk makkelijker om het beslag te maken. De eerste 2 keer zakte bij mij de bolletjes ook in, maar na het laten afkoelen in de oven bleven ze mooi bolrond.
Ik heb ze gemaakt met geitenyoghurt. Helemaal super geworden.
Dank je wel voor het top recept. Ik ben fan van je
Jo
Ze zijn bij mij klein gebleven, hoe komt dat? Wel lekker!
Bak je de bolletjes met boven- en onderwarmte of met hetelucht?
Met boven- en onderwarmte :)
Hallo,
Kan ik het kokosmeel weglaten of door iets vervangen?
Bedankt voor je reactie!
Hoi Vicky, dat kan in dit recept helaas niet, dan hou je deze structuur niet. Groetjes Madelon
Hoi hoi. Die van mij zijn plat net als eierkoeken?? Hoe dan??
Hoi! Dat klinkt voor mij alsof je rijsmiddel ontbrak of niet meer goed was.
Ik vind de de broodjes echt top. Alleen die smaak van de baksoda ( had niet genoeg) dus aangevuld met bakpoeder. Prima. Alleen die zure geur hoe komt dat?
De combinatie van baking soda en bakpoeder geeft een zure reactie…Je kan beter een van beide gebruiken. Groetjes!
Hai Madelon, ik maakte deze bolletjes en ben enorm onder de indruk. Lekker! Ik volgde netjes het recept, maar halveerde het amandelmeel en vulde dat aan met lupinemeel. Werkt ook goed. Misschien een tip voor mensen die niet zoveel amandelmeel willen gebruiken. Ik ga ze denk ik ook nog eens proberen zonder amandelmeel, maar met volledig lupinemeel (en het kokosmeel zoals in het recept staat). Dank voor het recept! Fijne dag gewenst, Christel
Hoi Madelon, ik heb je broodjes gemaakt maar met psyllium vezels van Jacob hooi en bakpoeder, omdat helaas mijn baking soda op was. Ze werden mooi bolvormig, maar paars en de binnenkant was ietwat sponsachtig. Weet jij misschien waar dat aan zou kunnen liggen ?
Hoi Nora, dat paarse is een bekend verschijnsel. Het gebeurt zowel bij Peaks als bij Jacob Hooy producten, maar kan ook een reactie zijn op het ontbreken van making soda. Je kan het gewoon eten. Dat de binnenkant sponsachtig was klopt aardig, alleen hoort het niet nat te zijn en normaal gesproken wel luchtig door de baking soda.
Mijn favoriete keto recept. Ik miste echt mijn brood bij mij keto lifestyle, maar nu een perfecte vervanger. Dank je wel
Wat fijn dat te horen, geniet ervan!
Hoi, net deze gemaakt en ik vind ze heerlijk! Eindelijk goed smakende makkelijk te maken keto of low-carb broodjes. Bedankt ☺️
Beste Madelon,
Het zijn prachtige broodjes geworden, maar ze zijn bijzonder zout (en ik lees dat bij niemand terug)… Is 15 gram natriumbicarbonaat niet wat veel? én ook nog een theelepel zout erin… Zo jammer, want nu lijken de broodjes niet gezond om te eten. Alvast bedankt!
Hallo, ze horen zeker niet zout te smaken. De baking soda is puur rijsmiddel en geen zouttoevoeging.
Dankjewel voor dit geweldige recept.
Inmiddels heb ik de broodjes talloze keren gebakken.
Vandaag heb er ik voor het eerst ontbijtkoek van gemaakt.
Ik heb erythritol, mijn favoriete merk steviaruppels en veel koekkruiden toegevoegd. Verder gewoon het recept aangehouden. Afgebakken op 160° in een kleine ovenschaal. Toen de bovenkant klaar was de koek omgedraaid en zonder schaal de onderkant nog even laten bakken. Het resultaat is geweldig!
Wauw wat een geweldig idee! Wat leuk dat je dit deelt Geertje, dank je!