Toen ik me ging verdiepen in koolhydraatarm eten dacht ik dat omdat je geen granen eet tijdens ketose glutenvrij meel wellicht wel kan. Helaas zitten de meeste glutenvrije bakmixen vol rijst- en bonenmeel waardoor ze niet geschikt zijn. Wat is dan wel geschikt brood dat je kan eten terwijl je koolhydraatarm of ketogeen eet? Want een keto stokbrood dat lust iedereen wel toch?
Keto stokbrood
Amandelmeel en psylliumvezels zijn dan de makkelijkste oplossing. Er zijn ontzettend veel koolhydraatarme en keto stokbrood recepten te vinden, ik heb al veel geprobeerd maar de meesten vind ik te veel naar ei smaken. Ik ben gek op ei maar het mag niet overheersen. Dit broodje smaakt niet naar ei en is een beetje fluffy met een krokante korst.
Het smaakt licht notig maar is neutraal genoeg om zowel met zoet of hartig te beleggen. Zoet tijdens koolhydraatarm? Yes, ik prak er rustig een paar frambozen of aardbeien (uit mijn tuin) op fijn!
Je kan dit keto stokbrood ook makkelijk roosteren voor toast. Het is ook heerlijk bij een keto barbecue. Waar je wel op moet letten is dat sommige mensen kunnen reageren op psylliumvezels of amandelmeel alsof het koolhydraten zijn. Dus begin pas met bakken van dit soort broodjes als je goed fat-adapted bent na een week of 8.
Zelf ben ik volledig afgekickt van mijn broodverslaving. Mijn lijnzaadcrackers en lijnzaadwraps zijn voor mij genoeg. Heb ik echt zin in een broodje dan bak ik meestal dit recept. Je kan er 4 broodjes van maken of 1 stokbrood.
Optioneel voor dit recept is dat je het notenmeel kan vervangen door blond lijnzaadmeel. De structuur zal dan iets veranderen, iets massiever tenzij je iets meer water toevoegt, maar mocht je een notenallergie hebben dan is dit wel een handige oplossing. Hou er dan wel rekening mee dat de kleur van het broodje wat anders uit zal vallen en donkerder zal worden.
Keto stokbrood
Equipment
- Oven
- Bakpapier
- Mengkom
- Weegschaal
Ingrediënten
- 160 gram amandelmeel
- 25 gram psylliumvezels husk
- 7 gram bakpoeder
- 3 eiwitten van een large ei
- 150 ml kokend water
- zeezout
Instructies
- Verwarm je oven voor op 180 graden. Onder- en bovenwarmte.
- Meng alle ingrediënten in een mengkom. Laat even staan tot al het water goed is opgenomen.
- Neem een vel bakpapier en leg die op je bakplaat. Maak met koude of vochtige handen vier bolletjes of 1 stokbrood en leg deze op het bakpapier.
- Bak het keto stokbrood in 40 minuten af. Ik wissel de laatste tien minuten van onder- en bovenwarmte naar ventilator met onder- en bovenwarmte voor een fijne korst.
- Laat het keto stokbrood goed afkoelen op een bakrek voor je het aansnijd. Heerlijk met kruidenboter!
Graag volg ik jouw recepten.
Terug proberen het koolhydraatarm leven op te nemen ,10kilo bijgekomen in maanden door normaal eten ,snoepen en pre menopauze….Het snoepen voor tv is het lastigste wil zoiets als speculaas maar dan gezond .Sebiet gaat er na lange tijd dit stokbroodje in men oventje ….een goed begin met jouw leuke recepten .⚘️
Hoi hoi
Vraagje hoeveel koolhydraten en calorieën bevat dit?
Alvast bedankt voor je antwoord.
Groetjes Nabila
Hi Nabila, Dat hangt er even van af welk merk amandelmeel je gebruikt dus dat kun je zelf uitrekenen :) Amandelmeel verschilt namelijk per merk in de hoeveelheid koolhydraten. Ik zal voor het merk wat ik gebruik de waarden er nog even bij vermelden. Groetjes Madelon
Wat bedoel je met 3 large eiwitten?
3 eiwitten van large eieren :)
Is er een alternatief voor amandelmeel? Mijn zoontje is allergisch
Hi Jerrold, je kan meel malen van zonnebloempitten als je zoontje niet tegen noten kan.
Beste Madelon,
Zijn psyllium husks ook goed of moet het perce psyliumvezels zijn?
Ik hoor het graag.
Alvast bedankt.
Maro
Psyllium husk. Koop je de psyllium vezels dan krijg je een zanderig resultaat omdat die nog heel zijn.
een vraagje waar koom jij Psyllium husk en psyllium vezelfs
Meestal bij bij Pit-Pit.com. Alleen niet de vezels, je hebt de husk nodig.
Hoi Madelon,
In het recept staat vezels, maar in de comments zeg je husk. Nu ben ik in de war… Welke is het nou? En kun je van vezels ook zelf husk maken? dank!
De hele psyllium en de husk wordt vaak door elkaar gehaald. Daarom benadruk ik dat het echt husk is en niet de gehele psyllium. Dit kan een beetje verwarrend zijn. Er is ook nog psylliumpoeder, die is veel geconcentreerder. Dan heb je minder nodig.
Hoi Madelon,
ik heb de poedervorm gekocht, hoeveel gram heb ik dan nodig ?
Bedankt alvast.
Hoi Sandra geen idee wat daar de verhouding van is eerlijk gezegd
De binnenkant blijft nattig wat doe ik fout?
Heb je al iets langer bakken geprobeerd? Elke oven is anders. Het kan zijn dat jouw oven iets langer de tijd nodig heeft.
Prima recept! De verhouding vd ingrediënten kloppen precies, maar ben niet anders van jou gewend Ik heb er een stokbrood van gemaakt
Hoi, dit brood ziet er fantastisch uit, helaas ben ik allergisch voor amandelmeel, kan ik in de plaats hiervan ook Sojameel gebruiken ?
Hoi Tessa, daar moet ik je het antwoord op schuldig blijven. Ik gebruik namelijk pertinent geen ongefermenteerde soja, dus ook geen sojameel. Ik zou zelf als alternatief eerder gaan voor zonnebloempittenmeel of pompoenpittenmeel of een mix van beiden als je daar wel tegen kan. Groetjes Madelon
Hi Madelon,
Mijn man is allergisch voor ei. Kan dit ook vervangen worden door gepureerde in water gewelde lijnzaad? Ik gebruik dat wel vaker ter vervanging van ei maar ik weet niet of dat ook kan als er alleen eiwit in een recept zit?
Hi Simone! In theorie zou ‘lijnzaadei’ ook moeten werken. Ik heb het zelf alleen nog niet geprobeerd.
Hoi, ik heb het brood nu in de oven zitten, maar vraag me iets af en hoop dat jij het antwoord weet. Indien ik een deel van het amandelmeel door kokosmeel zou willen vervangen (heb daar vrij veel van in huis), hoe wordt dan de rest van de verhoudingen?
Dat zou ik je echt afraden. Je krijgt dan een totaal andere structuur, niet vergelijkbaar met hoe je het nu krijgt :)
ik heb het als een stokbroodje gebakken, het gekke is dat zowel dit als eerder gemaakt keto brood PAARS is van binnen! Ik vraag me echt af hoe dat toch kan. Ik gebruik echt de aangegeven ingredienten. Enig idee?
Hoi Sandra, dat is een bekend verschijnsel van het merk psyllium wat je gebruikt :)
Probeer ook het naanbrood eens te maken. Helemaal geen eiwitten! Is mijn persoonlijke favoriet.
Hoi Madelon,
Kan ik het brood ook invriezen?
Hoi Sharleen, uiteraard! Dat doe ik zelf ook graag.
Ik ga dit zeker proberen, net als de andere recepten die ik hier vind…….De eiwitten: die doe je vloeibaar door het mengsel of eerst Stijf opkloppen?
Gewoon vloeibaar erdoorheen. Ik doe niet aan stijf kloppen haha.
Hey lijkt me een lekker broodje , kan ik dit gebruiken voor een smos te maken ?
Wat is een smos?
Hoi. Als ik op de site van pip-pit.com kijk, zie ik psylliumvezelshusk gemalen en psylliumvezelshusk. Welke moet ik hebben?
Groetjes..
Hoi Regina, je gebruikt altijd de ongemalen husk.
Hey Maddelon ik vindt het brood super ,kan ik er nog iets koolhydraatarm aan toevoegen voor het wat krokant te krijgen ?
Hoi Debby! Je zou wat eiwitpoeder kunnen toevoegen, begin eens met een eetlepel en kijk of dat het gewenste effect geeft.
Hallo, ik heb net het broodje gemaakt. Nu was hij maar 2 cm dik geworden en tussen het brood en de korst zat een enorme luchtbel over de hele lengte. Ook nog beetje kleffig. Smaak vond ik wel goed. Wat kan ik veranderen? Groet, Ineke
Hallo Ineke, heb je het rijsmiddel wel toegevoegd? Was het ook goed gemengd?
Wat een heerlijkheid! 4 bolletjes gemaakt.
Hallo!
Klein vraagje, gezien Psylium Husk nogal duur is en ik zo goedkoop mogelijk probeer te koken/bakken. Is het ook mogelijk om deze te vervangen door bijvoorbeeld gelatine of een ander makkelijker en goedkoper te verkrijgen product?
Alvast bedankt! :)
Hallo Kees, Psyllium hoeft niet duur te zijn, heb je al bij Pit Pit gekeken? Kies een grootverpakking en daar doe ik zelf een jaar of langer mee.
OMG dit is by far het beste kha brood wat ik ooit gebakken heb! Zo blij met dit recept. Eindelijk een broodje dat niet eiig smaakt!
Ik heb trouwens 18 gram psyliumpoeder gebruikt. Werkt super!