Toen ik me ging verdiepen in koolhydraatarm eten dacht ik dat omdat je geen granen eet tijdens ketose glutenvrij meel wellicht wel kan. Helaas zitten de meeste glutenvrije bakmixen vol rijst- en bonenmeel waardoor ze niet geschikt zijn. Wat is dan wel brood dat je kan eten terwijl je koolhydraatarm eet?

Keto (stok)brood

Amandelmeel en psylliumvezels zijn dan de oplossing. Er zijn ontzettend veel koolhydraatarme broodjes recepten te vinden, ik heb al veel geprobeerd maar de meesten vind ik te veel naar ei smaken. Ik ben gek op ei maar het mag niet overheersen. Dit broodje smaakt niet naar ei en is een beetje fluffy.

Het smaakt licht notig maar is neutraal genoeg om zowel met zoet of hartig te beleggen. Zoet tijdens koolhydraatarm? Yes, ik prak er rustig een paar frambozen of aardbeien (uit mijn tuin) op fijn!

Je kan dit keto (stok)brood ook makkelijk roosteren voor toast. Waar je wel op moet letten is dat sommige mensen kunnen reageren op psylliumvezels of amandelmeel alsof het koolhydraten zijn. Dus begin pas met bakken van dit soort broodjes als je goed fat-adapted bent na een week of 8.

Zelf ben ik volledig afgekickt van mijn broodverslaving haha. Mijn lijnzaadcrackers en lijnzaadwraps zijn voor mij genoeg. Heb ik echt zin in een broodje dan bak ik meestal dit recept. Je kan er 4 broodjes van maken of 1 stokbrood.

Voedingswaarde gehele stokbrood (deel door het aantal plakjes dat je snijdt): 15 gram koolhydraten, 89 gram vet, 35 gram eiwitten, 1.101 kcal. 

Wat heb je nodig

 • 160 gram amandelmeel
 • 25 gram psylliumvezels (husk, niet de hele vezels)
 • 7 gram bakpoeder
 • 3 large eiwitten
 • 150 ml kokend water
 • Zeezout

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een mengkom. Laat even staan tot al het water goed is opgenomen.

Verwarm je oven ondertussen even voor op 180 graden.

Neem een vel bakpapier en leg die op je bakplaat. Maak met koude of vochtige handen vier bolletjes of 1 stokbrood en leg deze op het bakpapier.

Bak het keto (stok)brood in 40 minuten af. Ik wissel de laatste tien minuten van onder- en bovenwarmte naar ventilator met onder- en bovenwarmte voor een fijne korst.

Laat het keto (stok)brood goed afkoelen op een bakrek voor je het aansnijd. Heerlijk met kruidenboter!

24 Comments
  1. Hi Nabila, Dat hangt er even van af welk merk amandelmeel je gebruikt dus dat kun je zelf uitrekenen :) Amandelmeel verschilt namelijk per merk in de hoeveelheid koolhydraten. Ik zal voor het merk wat ik gebruik de waarden er nog even bij vermelden. Groetjes Madelon

 1. Hoi Madelon,

  In het recept staat vezels, maar in de comments zeg je husk. Nu ben ik in de war… Welke is het nou? En kun je van vezels ook zelf husk maken? dank!

  1. De hele psyllium en de husk wordt vaak door elkaar gehaald. Daarom benadruk ik dat het echt husk is en niet de gehele psyllium. Dit kan een beetje verwarrend zijn. Er is ook nog psylliumpoeder, die is veel geconcentreerder. Dan heb je minder nodig.

 2. Hoi, dit brood ziet er fantastisch uit, helaas ben ik allergisch voor amandelmeel, kan ik in de plaats hiervan ook Sojameel gebruiken ?

  1. Hoi Tessa, daar moet ik je het antwoord op schuldig blijven. Ik gebruik namelijk pertinent geen ongefermenteerde soja, dus ook geen sojameel. Ik zou zelf als alternatief eerder gaan voor zonnebloempittenmeel of pompoenpittenmeel of een mix van beiden als je daar wel tegen kan. Groetjes Madelon

 3. Hi Madelon,

  Mijn man is allergisch voor ei. Kan dit ook vervangen worden door gepureerde in water gewelde lijnzaad? Ik gebruik dat wel vaker ter vervanging van ei maar ik weet niet of dat ook kan als er alleen eiwit in een recept zit?

 4. Hoi, ik heb het brood nu in de oven zitten, maar vraag me iets af en hoop dat jij het antwoord weet. Indien ik een deel van het amandelmeel door kokosmeel zou willen vervangen (heb daar vrij veel van in huis), hoe wordt dan de rest van de verhoudingen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.