Toen ik me ging verdiepen in koolhydraatarm eten dacht ik dat omdat je geen granen eet tijdens ketose glutenvrij meel wellicht wel kan. Helaas zitten de meeste glutenvrije bakmixen vol rijst- en bonenmeel waardoor ze niet geschikt zijn. Wat is dan wel brood dat je kan eten terwijl je koolhydraatarm eet?

Keto (stok)brood

Amandelmeel en psylliumvezels zijn dan de oplossing. Er zijn ontzettend veel koolhydraatarme broodjes recepten te vinden, ik heb al veel geprobeerd maar de meesten vind ik te veel naar ei smaken. Ik ben gek op ei maar het mag niet overheersen. Dit broodje smaakt niet naar ei en is een beetje fluffy.

Het smaakt licht notig maar is neutraal genoeg om zowel met zoet of hartig te beleggen. Zoet tijdens koolhydraatarm? Yes, ik prak er rustig een paar frambozen of aardbeien (uit mijn tuin) op fijn!

Je kan dit keto (stok)brood ook makkelijk roosteren voor toast. Waar je wel op moet letten is dat sommige mensen kunnen reageren op psylliumvezels of amandelmeel alsof het koolhydraten zijn. Dus begin pas met bakken van dit soort broodjes als je goed fat-adapted bent na een week of 8.

Zelf ben ik volledig afgekickt van mijn broodverslaving haha. Mijn lijnzaadcrackers en lijnzaadwraps zijn voor mij genoeg. Heb ik echt zin in een broodje dan bak ik meestal dit recept. Je kan er 4 broodjes van maken of 1 stokbrood.

Voedingswaarde gehele stokbrood (deel door het aantal plakjes dat je snijdt): 15 gram koolhydraten, 89 gram vet, 35 gram eiwitten, 1.101 kcal. 

Wat heb je nodig

  • 160 gram amandelmeel
  • 25 gram psylliumvezels (husk, niet de hele vezels)
  • 7 gram bakpoeder
  • 3 large eiwitten
  • 150 ml kokend water
  • Zeezout

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een mengkom. Laat even staan tot al het water goed is opgenomen.

Verwarm je oven ondertussen even voor op 180 graden.

Neem een vel bakpapier en leg die op je bakplaat. Maak met koude of vochtige handen vier bolletjes of 1 stokbrood en leg deze op het bakpapier.

Bak het keto (stok)brood in 40 minuten af. Ik wissel de laatste tien minuten van onder- en bovenwarmte naar ventilator met onder- en bovenwarmte voor een fijne korst.

Laat het keto (stok)brood goed afkoelen op een bakrek voor je het aansnijd. Heerlijk met kruidenboter!