Ik vind het ketogeen eten heerlijk, maar veel koolhydraatarm eten is niet crunchy. En die crunch mis ik toch regelmatig. Hallo koolhydraatarme lijnzaadcrackers!
Het leuke aan lijnzaad is dat de koolhydraten die het bevat praktisch volledig in de vezels zitten. Daardoor is lijnzaad ook perfect om regelmatig te eten wanneer je ketogeen eet.
Het recept maakt 15-20 crackers, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt.
Ik had 18 lijnzaadcrackers wat neer komt op per stuk 104 kcal, 1,3 gram koolhydraten, 8,4 gram vetten en 4,7 gram eiwitten per stuk. Dit is inclusief de kaas. Laat je die weg dan veranderen de macro’s.
Lijnzaadcrackers met Grana Padano
Equipment
- Oven
- Bakpapier
- Weegschaal
- Mengkom en spatel
- Deegroller
- Mes
- Keukenmachine
Ingrediënten
- 150 gram lijnzaad
- 75 gram zonnebloempitten
- 50 gram pompoenpitten
- 30 gram sesamzaad
- 1 theelepel zeezout
- 200 ml water
- 50 gram Grana Padano geraspt
Instructies
- Weeg alles af en maal de zaden tot je ze fijn genoeg vindt. Ik hak ze even half fijn in een keukenmachine. Hele zaden in crackers vind ik niet lekker. Doe het water erbij en laat het mengsel minimaal een kwartier staan tot al het water is opgenomen. Meng er daarna de geraspte Grana Padano door.
- Verwarm je oven op 180 graden.
- Neem dan twee stukken bakpapier, een er onder en een er op en rol het zadenmengsel uit tot een dunne egale plak passend op je bakplaat niet dikker dan 3 mm. Hoe dunner hoe meer crisp je krijgt.
- Snijd je crackers voor ze de oven in gaan met een groot mes in het gewenste formaat. Doe je dat na het bakken dan krijg je veel randrestjes. Bak ze in de oven voor 20-25 minuten.
- Na het bakken laat je de crackers afkoelen op de bakplaat of een afkoelrooster. Je kan ze makkelijk breken door de snijranden die je hebt gemaakt.
Heel erg lekker, en knapperig! Zeker een aanrader. Ik kom echter op een andere hoeveelheid koolhydraten. Totaal van dit recept is toch zo’n 68kh. Bij 15 stuks is dat 4,5g kh per stuk. En dat vind ik eigenlijk best veel. Volgende keer de pompoenpitten eruit laten denk ik.
De kans is groot dat je andere merken gebruikt dan ik. Maar dan nog kom je op het dubbele van wat ik hier heb liggen. Dan zou ik je adviseren eens naar andere merken te kijken.
Welk lijnzaad gebruik je? Gewoon lijnzaad of gebroken lijnzaad? Ik ben hier nieuw in en wil er erg graag mee aan de slag tips voor de merkjes die je gebruikt mag ook! Alvast bedankt!
Heel lijnzaad wat je zelf maalt.
Grana padano, kan ik die vervangen door een andere kaas?
Dat kan, je kan het ook weglaten. Wanneer je andere soorten kaas gebruikt kan het wel zijn dat ze wat minder lang houdbaar zijn.
Ik heb een elektrische oven, op hoeveel graden zet ik die. Misschien heb ik er overheen gelezen?
Ik heb gemalen lijnzaad, hou ik dan dezelfde hoeveelheden aan?
Kan het ook zonder kaas of er er dan niks aan?
De oven mag op 180 graden, je houdt dezelfde hoeveelheid aan lijnzaad aan. Je kan de kaas weglaten, het vetpercentage gaat dan alleen wat omlaag.
Heerlijk deze crackers, bedankt Madelon. Weet je misshien ook wat de voedingswaarden zijn per 100 gram? Dan kan ik ze nl toevoegen aan de app die ik gebruik om mijn eten bij te houden.
Liefs,
Faa
Bij crackers kijk je per stuk en niet per 100 gram :) Als je per 100 gram wil weten dan moet je je hele batch crackers even wegen en dan de macro’s terugrekenen naar 100 gram.
Zou je erbij kunnen zetten welk merk producten je gebruikt? Dan kan ik met die producten aan de slag. Ik ontdek namelijk een groot verschil in de pompoenpitten. Daar heb ik een verschil van bijna 10kg kha ontdekt.
Salaam moeten ze in de koelkast bewaard worden?
Nee dan worden ze zacht. Bewaartips staan in het artikel.
Hoeveel kh bevat elke cracker?
Je deelt het aantal kh door het aantal crackers die je snijdt. Dan heb je het aantal kh per cracker.
Help! Mijn crackers zijn niet overal even knapperig. Hoe komt dit en wat kan ik eraan doen?
Elke oven is verschillend. Speel met de standen die je hebt. Soms is wat langer (een paar minuten) bakken de oplossing.
Van welke winkel is de kaas die hier gebruikt word?
Lidl, Aldi, AH, Jumbo, maar net waar je zelf heen gaat :)
HEERLIJK!!!!!
Erg lekker, maar mijn crackers worden zacht nadat ze afgekoeld in een tupperware bakje bewaard zijn. Lijkt nu meer op roggebrood. Wat doe ik fout?
Hoi Cora, Tupperware is plastic. Je hebt echt een glazen luchtdichte bak nodig. Anders worden ze zacht. Er mag geen lucht of vocht bij komen na het bakken. Groetjes Madelon