Ik vind het ketogeen eten heerlijk, maar veel koolhydraatarm eten is niet crunchy. En die crunch mis ik toch regelmatig. Hallo koolhydraatarme lijnzaadcrackers!

Het leuke aan lijnzaad is dat de koolhydraten die het bevat praktisch volledig in de vezels zitten. Daardoor is lijnzaad ook perfect om regelmatig te eten wanneer je ketogeen eet.

Het recept maakt 15-20 crackers, afhankelijk van hoe groot je ze snijdt.

Ik had 18 lijnzaadcrackers wat neer komt op per stuk 104 kcal, 1,3 gram koolhydraten, 8,4 gram vetten en 4,7 gram eiwitten per stuk. Dit is inclusief de kaas. Laat je die weg dan veranderen de macro’s.

Wat heb je nodig

 • 150 gr lijnzaad
 • 75 gram zonnebloempitten
 • 50 gram pompoenpitten
 • 30 gram sesamzaad
 • 1 theelepel zeezout
 • 200 ml water
 • 50 gram geraspte Grana padano (75 gram voor kaasaddicts)

Bereiding

Weeg alles af en maal de zaden tot je ze fijn genoeg vindt. Ik hak ze even half fijn in een keukenmachine. Hele zaden in crackers vind ik niet lekker. Doe het water erbij en laat het mengsel minimaal een kwartier staan tot al het water is opgenomen. Meng er daarna de geraspte Grana Padano door.

Verwarm je oven op 180 graden.

Neem dan twee stukken bakpapier, een er onder en een er op en rol het zadenmengsel uit tot een dunne egale plak passend op je bakplaat niet dikker dan 3 mm. Hoe dunner hoe meer crisp je krijgt.

Snijd je crackers voor ze de oven in gaan met een groot mes in het gewenste formaat. Doe je dat na het bakken dan krijg je veel randrestjes. Bak ze in de oven voor 20-25 minuten.

Na het bakken laat je de crackers afkoelen op de bakplaat of een afkoelrooster. Je kan ze makkelijk breken door de snijranden die je hebt gemaakt. Daarna luchtdicht buiten de koelkast bewaren voor maximale knapperigheid. Ze blijven een paar weken goed.

Eet smakelijk!

17 Comments
 1. Heel erg lekker, en knapperig! Zeker een aanrader. Ik kom echter op een andere hoeveelheid koolhydraten. Totaal van dit recept is toch zo’n 68kh. Bij 15 stuks is dat 4,5g kh per stuk. En dat vind ik eigenlijk best veel. Volgende keer de pompoenpitten eruit laten denk ik.

  1. Welk lijnzaad gebruik je? Gewoon lijnzaad of gebroken lijnzaad? Ik ben hier nieuw in en wil er erg graag mee aan de slag tips voor de merkjes die je gebruikt mag ook! Alvast bedankt!

 2. Ik heb een elektrische oven, op hoeveel graden zet ik die. Misschien heb ik er overheen gelezen?
  Ik heb gemalen lijnzaad, hou ik dan dezelfde hoeveelheden aan?
  Kan het ook zonder kaas of er er dan niks aan?

 3. Heerlijk deze crackers, bedankt Madelon. Weet je misshien ook wat de voedingswaarden zijn per 100 gram? Dan kan ik ze nl toevoegen aan de app die ik gebruik om mijn eten bij te houden.

  Liefs,
  Faa

 4. Zou je erbij kunnen zetten welk merk producten je gebruikt? Dan kan ik met die producten aan de slag. Ik ontdek namelijk een groot verschil in de pompoenpitten. Daar heb ik een verschil van bijna 10kg kha ontdekt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.