Koshary, van oorsprong een Egyptische armenmaaltijd. Door de hoge voedzaamheid en het gemak het klaar te maken is het nu in Egypte echt streetfood.

Koshary

Overal vind je kleine eethuisjes waar je koshary kan eten. Afnemers immers genoeg in Egypte. Wij aten het graag in Cairo. Het recept wat ik met je deel is de authentieke manier om Koshary klaar te maken.

Koshary is vegetarisch en met een paar kleine aanpassingen kun je koshary ook glutenvrij klaarmaken. Vermicelli en pasta zijn glutenvrij te krijgen. De uien bak je dan zelf zodat je geen last hebt van gluten die bij kant en klare gebakken uien aanwezig zijn. Om ze extra krokant te krijgen halen fabrikanten gebakken uitjes namelijk even door wat bloem.

Wat heb je nodig

 • 200 gram rijst
 • 50 gram vermicelli
 • 200 gram groene linzen
 • 200 gram pasta
 • 100 gram gebakken uitjes
 • 200 gram kikkererwten

Voor de ingrediënten van de sausjes scroll je verder naar beneden.

Bereiding


Op de foto’s zie je homemade gebakken uitjes. Dit kwam toevallig zo uit, je kan ook kant en klare gebakken uitjes gebruiken. Maak je ze zelf dan snijd je uien in dunne ringen of stukjes en bak je deze in olie op matig vuur tot ze lekker bruin zijn. Goed uit laten lekken en laten afkoelen.

Je kan alles binnen ongeveer een half uur maken als je een beetje weet te multitasken.

Terwijl alles kookt maak je alvast de sausjes.

Recept Koshary

Knoflooksaus

 • 3 grote geperste knoflooktenen
 • 2 eetlepels azijn
 • sap van een halve limoen
 • 150 ml water
 • theelepel zeezout

In een kommetje meng je de 3 geperste knoflooktenen met 2 eetlepels azijn en het sap van een halve limoen. Doe er 150 ml water bij en een theelepel zeezout.  Het is ook heel lekker om wat van kookvocht van de linzen te gebruiken in plaats van water.

Merk je tijdens het eten dat dit te sterk voor je is dan hoef je alleen maar een klein beetje extra water toe te voegen. Het hoort wel echt een kick aan je eten te geven. Of jou als etende een warm hoofd haha.

Recept Koshary

Tomatensaus

 • flinke lepel olie
 • 3 volle eetlepels tomatenpasta of passata
 • pepertje/sambal of een volle theelepel chilipoeder (heet!)
 • 3 eetlepels azijn
 • 200 ml water
 • zeezout

Verhit een koekenpan en doe hier een flinke lepel olie in. Doe hier 3 eetlepels tomatenpasta bij en het pepertje/sambal. Bak dit een paar minuten terwijl je blijft roeren. Voeg 3 eetlepels azijn toe en blijf roeren. Zorg dat je vuur niet te hoog staat anders zal je hele keuken onder de rode spetters zitten.

Na een minuut of 5 merk je dat de sterke azijngeur minder is geworden. Voeg nu 200 ml water toe. Doorroeren tot het water helemaal is opgenomen. Haal nu, wanneer je het pepertje hebt gebruikt, het pepertje uit de pan. Voeg zout toe en proef of de saus op smaak is.

De saus hoort echt pittig te zijn, in Egypte gaat er gedroogde en gemalen chilipoeder in (shattah), maar je kan het altijd naar je eigen smaak aanpassen.

Rijst met vermicelli

Eerst maakten we koshary zonder vermicelli omdat we geen tarwevrije konden vinden. Inmiddels heb ik glutenvrije vermicelli gevonden en gaat er in mijn portie koshary spelt pasta.

De vermicelli kook je mee met de rijst. Doe een eetlepel olie in de pan waar je rijst gaat maken. Bak de vermicelli tot het een lichtbruine kleur krijgt. Zet je vuur niet te hoog want vermicelli verbrand snel. Doe de rijst erbij, blijf alles nog even een paar minuten ombakken en doe er daarna zoveel water bij dat het een vingerkootje boven de rijst staat.

Zodra de rijst met vermicelli gaar is na ongeveer 20 minuten op zacht vuur kun je de pasta erdoor mengen in een ruime kom.

Pasta en linzen

De pasta is het snelste klaar. Gebruik je glutenvrije pasta dan duurt dit wel een paar minuten langer dan normale pasta. Pasta in klein formaat past het beste bij koshary.

Kook in verschillende pannen tegelijk de rijst, linzen en pasta gaar. Voeg geen zout toe.

De linzen garen in ongeveer 15-20 minuten op een zacht vuurtje. We laten ze vaak eerst een half uur tot uur weken in water. Dan gaat het koken lekker vlot. Probeer de linzen zo weinig mogelijk te roeren om ze heel te laten. Heb je de grotere groene linzen hou dan rekening met een langere kooktijd van minimaal een half uur.

Giet de linzen en pasta goed af en spoel beide kort af met koud water om het kookproces te stoppen. De pasta meng je met de rijst, de linzen zet je apart in een bord.

Hoe eet je Koshary?

Schep op je bord een paar flinke scheppen van de rijst met pasta. Hier doe ik een handvol linzen bij, een handje kikkererwten, wat gebakken uien (veel is heerlijk) en van beide sausjes een paar lepels. De sausjes doe je naar eigen smaak. En dan hussel je alles door elkaar en eten maar haha.

Bil hana wa shiffa!! (Eet smakelijk!)