Spelt- en haverpannenkoeken

Pannenkoeken zijn echt comfort food. Zachte, dunne, romige pannenkoeken die aan de rand een beetje crispy zijn. Zo eet ik mijn pannenkoeken graag. En natuurlijk maak ik ze hier van spelt!

Ik geef je twee manieren hoe ik thuis deze Nederlandse pannenkoeken maak. Met de eerste manier maak je volledige spelt pannenkoeken. De andere manier is een mix van spelt en haver. Beide smaken heerlijk, de versie met havermeel heeft nog meer smaak. Havermeel kun je zelf maken, je hebt dan alleen een goede blender nodig. Hier leg ik uit hoe je zelf havermeel maakt.

De recepten maken minimaal 20 dunne pannenkoeken in een koekenpan van 24 cm.

Spelt pannenkoeken

  • 300 gram speltbloem of speltmeel of een mix van beide
  • 750 ml (geiten)melk, plantaardige melk of notenmelk
  • 3 large eieren
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 25 gram rietsuiker of honing (alleen toevoegen als je zoete pannenkoeken wil)
  • Roomboter of kokosolie om in te bakken

Gebruik je volledig spelt meel voor je spelt pannenkoeken dan heb je wat meer vocht nodig, voeg dan 100 ml extra melk toe.

Spelt- en haver pannenkoeken

  • 150 gram speltbloem of speltmeel
  • 150 gram havermeel
  • 750 ml (geiten)melk, plantaardige melk of notenmelk
  • 3 large eieren
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 25 gram rietsuiker of honing (alleen toevoegen als je zoete pannenkoeken wil)
  • Roomboter of kokosolie om in te bakken

Gebruik je volledig speltmeel dan heb je wat meer vocht nodig, voeg dan 50 ml extra melk toe.

Je kan met de verhouding spelt en haver spelen en aanpassen naar je eigen smaak.

Bereiding

Neem een ruime mengkom en een garde. Doe hier je meel en zeezout in en klop het tot een glad beslag door de melk er beetje voor beetje bij te doen. Zet die spierballen aan het werk! Daarna doe je de eieren er een voor een door terwijl je blijft kloppen. Wil je zoete pannenkoeken dan voeg je nu je zoetmiddel naar keuze toe.

Laat je beslag nu even staan voor een minuut of tien. Ik vind dat dat de pannenkoeken lekkerder maakt. En als je haver gebruikt dan heeft de haver even de tijd om goed opgenomen te worden in het beslag. Natuurlijk kun je ook gelijk gaan bakken.

Tijd om te bakken! Ik doe een heel klein stukje roomboter in mijn koekenpan, laat deze smelten en zorg dat de hele bodem van de pan een dun laagje roomboter heeft. Een halve schep van mijn soeplepel (Ikea) is genoeg beslag, anders worden de pannenkoeken mij te dik.

Zo ga je door tot je beslag op is. Eet smakelijk!


Spelt and oat Dutch pancakes

Pancakes are comfort food. Soft, thin, creamy pancakes with crispy edges. Thin? Yes, these are Dutch pancakes!

I’m giving you two ways how to make these delicious Dutch pancakes.

The first recipe makes Dutch spelt pancakes. The second recipe makes Dutch spelt and oat pancakes. Both are delicious, but the recipe with oat flour has even more flavour. Oat flour is easy to make at home, all you need is a strong blender. In this blog I explain how to make oatmeal at home.

The recipes both make at least 20 thin Dutch pancakes in a skillet of 24 cm.

Dutch spelt pancakes

  • 300 gram spelt flour or whole grain spelt flour or a mix of both
  • 750 ml (goat)milk, vegetable milk or nut milk
  • 3 large eggs
  • 1/2 tsp sea salt
  • 25 grams of cane sugar or honey (only add if you want sweet pancakes)
  • Butter or coconut oil for baking

If you use whole grain spelt flour you need a little more fluid, add 100 ml of extra milk.

Dutch spelt and oats pancakes

  • 150 grams spelt flour or whole grain spelt flour
  • 150 grams oat flour
  • 750 ml (goat)milk, vegetable milk or nut milk
  • 3 large eggs
  • 1/2 tsp sea salt
  • 25 grams of cane sugar or honey (only add if you want sweet pancakes)
  • Butter or coconut oil for baking

You can adjust the ratio of spelt and oat flour to your own taste.

Take a mixing bowl and a whisk. Add the flour and seasalt and slowly poor the milk in while whisking it all into a lump free batter. Work those muscles haha! Add the eggs one by one while still whisking. If you like sweet pancakes, now add the sweetner of your choice.

Now leave your batter for at least ten minutes. I find that a little resting time makes better pancakes. When using oat flour the flour needs a little time to fully submerge in the batter. Ofcourse you can start without the resting time, but I do recommend it.

 

Time for baking! I add a teeny tiny piece of butter in my skillet. Just enough to coat the buttom when it melts. Half a scoop of my soup spoon (Ikea baby!) is enough batter, otherwise you have thick pancakes.

Keep going untill your out of batter. Enjoy!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>