Goeiemorgen! Tijd voor weer een fotorecept. De afgelopen week ben ik aan het experimenteren geweest met een combinatie van verschillende recepten voor kaasbroden. Brood en kaas is hier een geliefde combinatie, maar brood met kaas en pepers is zeer geliefd door de man des huizes ;) De jalapeño is een middelgrote chilipeper en komt oorspronkelijk uit Mexico. Deze peper is niet überheet zoals een Madame Jeanette maar net even wat zoeter van smaak dan bijvoorbeeld een gewone groene of Spaanse peper.

Dit recept is de winnende combinatie geworden, in een uur tot anderhalf uur heb je een vers brood op tafel. Niks 3 uur laten rijzen, dit is brood voor de snelle genieter die van makkelijke recepten houdt. Ook superleuk om met kindjes te maken, hou dan wel de jalapeño buiten grijpgrage kinderhandjes die daarna even in de ogen willen wrijven!!

Dit brood is het lekkerste om vers en nog warm te eten, maar smaakt ook prima de dag erna als je het even opwarmt in de magnetron of even onder de grill doet. Met invriezen heb ik geen ervaring, mijn broden ‘leven’ meestal maar 1 of 2 dagen aangezien ze zo lekker zijn dat *quote Wayelz* ‘Je niet kan stoppen met eten ookal zit je propvol’ ;) Ik waarschuw alleen maar wel even dat dit geen broodje is voor mensen op dieet gezien de ingrediënten hehe.


Wat heb je nodig

 • 1 kg meel (opgedeeld in 750gram en 250 gram)
 • 1 ei, minimaal grootte Large
 • 1 cup warm water (230 ml)
 • 1/3 cup zonnebloemolie (75 ml)
 • 1 theelepel zout
 • 3 eetlepels rietsuiker
 • 1 verkruimeld blokje verse gist(1 blokje is 41 gram)
 • 1 potje gesneden jalapeño van de AH
 • 300 tot 500 gram gewone kaas in blokjes van maximaal 2 cm doorsnee
 • 100 gram cheddarkaas (bijv. Aldi)
 • Volle theelepel uipoeder
 • Volle theelepel knoflookpoeder
 • Eventueel wat geraspte kaas voor bovenop
 • Extra meel
 • Grote mengkom om je deeg in te maken
 • Een oven
 • (Brood)bakblik van 30 cm lang, 16 cm breed en 10cm hoog
 • Boter om in te vetten
 • Deegmes of vlijmscherp mes (ik gebruik een hakmes)
 • Ovenhandschoenen (heeeeeet!)
 • Snijplank (liefst hout)
 • Stuk aluminiumfolie groter dan je bakblik
 • 90 minuten tijd, inclusief baktijd

Bereiding

Zet je oven alvast aan op 190 graden en let er echt op dat hij niet warmer staat anders verpest je je brood. Terwijl je oven opwarmt ga je het deeg maken en je brood ‘bouwen’.

Doe 750 gram meel, ei, zonnebloemolie, suiker, zout, water, uipoeder, knoflookpoeder en je gist in de grote mengkom en kneed het tot een soepel deeg. Het deeg zal waarschijnlijk aan je handen plakken dus ga je steeds een beetje meel toevoegen, daar gebruik je de overige 250 gram meel voor, en blijf je kneden tot het niet meer aan je handen plakt en je een soepel deeg hebt. Laat dit even 10 minuten (niet langer!!) in je kom staan om te rusten en pak ondertussen je kaas en jalapeño uit de koelkast of drink even een kopje thee of koffie.

Vet je bakblik goed in met een beetje boter.

Snijd je bol deeg in 3 delen. Je gaat nu deel voor deel stukken snijden van zo’n 2 1/2 tot 3 cm doorsnee. Omdat je de bodem van je bakblik goed moet bedekken gebruik je daar ongeveer 1/3 deel of het grootste gedeelte van.

Prop je stukjes deeg niet op elkaar, maar laat er zo’n 2 cm tussen. Dit brood gaat in de oven flink rijzen dus heeft wat ruimte nodig. In die openingen doe je wat blokjes kaas en plakjes jalapeño (pas de hoeveelheid naar je smaak aan) en dan begin je aan de volgende laag.

Ik gebruik gewone kaas en cheddarkaas. Gewone kaas wordt vooral aan de buitenkant van het brood knapperig en aan de binnenkant smelt het in het brood. Cheddarkaas heeft een lager smeltpunt en blijft ook na het bakken in het warme brood een beetje vloeibaar en zacht tot het afkoelt.

Bij de volgende laag plaats ik de stukjes deeg op de kaas die ik in de vorige laag heb neergezet. Je krijgt dan een soort rastersysteem waardoor deeg, kaas en pepers evenredig verdeeld worden. Wees niet te zuinig met de kaas, dit brood wordt het dubbele van het deeg wat je hebt. Ga door met het stapelen van je deeg, kaas en jalapeño tot je deeg op is. Probeer wat blokjes kaas over te houden voor op de bovenkant. Ik strooi er zelf nog wat geraspte kaas bovenop omdat het er leuk uit ziet door het bakken.

Na 15 minuten bakken

Doe je bakblik met je ‘gebouwde’ brood in de oven (middenin!) voor 30 minuten. Plaats een timer als je die niet op je oven hebt. Na 10 tot 15 minuten zie je dat het deeg flink gaat rijzen in de oven en na 30 minuten is het verdubbeld en heb je een mooi goudbruine bovenkant.

Na 30 minuten bakken

Open je oven (heet!!) en plaats het stuk aluminiumfolie op je brood. Het brood moet nu nog zo’n 20 minuten bakken om van binnen volledig gaar te worden maar om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt is je folie de reddende engel.

Haal je brood uit de oven na 20 minuten baktijd en laat het minimaal 10 minuten even staan. Het krimpt dan ietsje doordat het afkoelt en zo kan je het heel makkelijk uit je bakblik wippen al is je bakblik goed invetten natuurlijk ook belangrijk daarvoor ;)

Aansnijden met een scherp (brood)mes als je het warm wilt eten, of af laten koelen en daarna in plakken snijden.

Eet smakelijk!