Iedereen die ze proeft is laaiend enthousiast. En vraagt me natuurlijk om het recept ;). Dus tijd om dat eens online te zetten!

Voor 20 van deze verslavende loempia’s heb je nodig

  • 1 pak filodeeg van 40 vellen
  • 300 gram rundergehakt
  • 2 zakken Chineze wokgroenten (300 gram per stuk, ik haal ze bij AH)
  • 1 grote prei, in de lengte gehalveerd en dan in fijne reepjes gesneden
  • 3 groentenbouillonblokjes, verkruimeld
  • 3 grote tenen knoflook of 3 flinke theelepels knoflookpoeder
  • zwarte peper
  • olijfolie
  • kommetje water met meel of geklutst eigeel

Vulling maken

Neem een grote (koeken)pan en verhit wat olijfolie. Roerbak de prei met het gehakt. Is je pan groot genoeg dan doe je de rest van de ingrediënten er ook bij (het filodeeg natuurlijk niet) en roerbak je alles tot het gaar is. Even een paar minuten laten afkoelen voor je gaat vouwen.

Schrik niet van de hoeveelheid groenten die je gebruikt, deze slinken in de pan. De Chineze groentenmix die ik gebruik bevat onder andere witte kool, wortel en prei.

Is je pan niet groot genoeg dan werk je in stappen. Eerst het gehakt roerbakken in olijfolie met de prei, 1 bouillonblokje, snuf zwarte peper en 1 knoflookteen. Daarna de Chineze wokgroenten roerbakken in wat olijfolie en kruiden met een snuf zwarte peper, 2 tenen knoflook en 2 groentenbouillonblokjes. Daarna mengen met je gekruide gehakt en prei.

Vouwen

Ik vouw deze loempia’s bijna hetzelfde als de loempia’s uit een eerder recept voor groentenloempia van mij. Dus 2 vellen filodeeg voor je neerleggen met 1 punt naar je toe. 2 eetlepels vulling op die beginpunt leggen en dan deze punt over je vulling leggen en je vulling wat pletten. Linker- en rechterflap strak over je vulling heenvouwen en dan strak omhoog rollen, maar wel je vulling platgelegd houden. Zo krijg je een wat bredere loempia in plaats van een ronde. ‘Plak’ het puntje dicht met je water en meel mengsel of een beetje geklutst ei.

Bakken

Ik bak mijn loempia’s in zonnebloemolie in een pan. Je kan een frituur gebruiken, hou dan dezelfde temperatuur aan als je voor patat zou doen. Niet hoger!

Ik verhit de olie en gooi een stukje filodeeg erin om te kijken of het heet genoeg is om de loempia’s te bakken. Bak je de loempia’s in zonnebloemolie en komen er bobbeltjes op het filodeeg of worden ze heel snel donkerbruin dan heb je het vuur te hoog staan. Je vuur is te zacht wanneer het langer dan een halve minuut duurt voor het filodeeg kleurt. Mijn loempia’s zijn in 1 tot 2 minuten klaar met bakken. Lekker uit laten lekken op keukenpapier en eten met goede chilisaus.

Invriezen

20 stuks maken kan natuurlijk te veel zijn om in een keer op te eten. Invriezen is heel makkelijk. Leg vetvrij papier of aluminiumfolie in je vriezer en leg daarop je loempia’s met een cm ruimte ertussen neer. Een volgende laag doe je net zo er boven op. Een paar uur laten zijn ze bevroren en kun je ze in diepvrieszakjes bij elkaar leggen. Je vriest ze eerst apart in om te voorkomen dat ze aan elkaar gaan plakken in de vriezer, dan krijg je ze niet meer van elkaar. Je kan ze gewoon frituren als ze nog bevroren zijn, dan moet je de baktijd wat verlengen.

Eet smakelijk!