8136079049_50aa97269f_z

Ik heb al eens geschreven dat 24 kitchen hier regelmatig aanstaat. We halen er flink wat inspiratie weg de laatste tijd en dat is alleen maar goed! Ik wil al jaren zelf eens kroketten maken. Maar was nog geen recept tegengekomen die eens duidelijk aangaf hoe je kroketten maakt. En wat kwam er laatst langs op 24 Kitchen? Juist, een heerlijk recept voor Gambakroketjes met avocado en avocadomayonaise. Dat moest natuurlijk getest worden. En ik kan je zeggen, het viel me reuze mee. Ik wil dus binnenkort eens aan de slag met rundvleeskroketjes en vegetarische kroketten. Ik heb het recept van chef Danny Jansen als leidraad gebruikt.

gamba kroketten

Hieronder mijn versie van de garnalenkroketjes.  Voor de volgende keer heb ik al weer een paar aanpassingen bedacht ;)

Ik heb het maken verdeeld over twee dagen, door eerst de vulling te maken en de volgende dag te paneren. Ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik wilde dat de vulling stevig genoeg zou worden (door het afkoelen) zodat ik ze dubbel kon paneren. Hier geef ik de voorkeur aan, zowel voor het uiterlijk als voor de smaak en ter voorkoming van lekkende kroketten in de frituur.

Deze hoeveelheden zijn precies genoeg voor 18 kroketten.

Voor de vulling heb je nodig

 • 250 gram Gamba’s
 • 2 grote tenen knoflook
 • zonnebloemolie
 • 2 grote sjalotten, fijngehakt
 • flinke handvol bieslook, fijngehakt
 • 100 gram roomboter
 • 125 gram bloem
 • 500 ml sterke visbouillon (minimaal 2 bouillonblokjes)
 • 1 rijpe avocado
 • halve limoen

Bereiding

Ik had gamba’s met schaal dus heb ze gepeld, en het darmkanaal verwijderd en daarna gewogen tot ongeveer 250 gram.

Daarna hop in de pan ermee, even een teen doorgesneden teen knoflook erbij voor de smaak en even bakken in wat boter tot ze gaar zijn.

Daarna de gamba’s af laten koelen terwijl ik verder ga met het snijden van de sjalotten, knoflook…

…en de bieslook. Ik gebruik een vlijmscherp hakmes waar ik alles goed fijn mee kan krijgen.

Neem een pan met hoge rand en doe daar je 100 gram boter in en laat het smelten. Vuur niet te hoog zetten, de boter mag niet verbranden.

Zodra de boter is gesmolten bak je hier de sjalotjes en knoflook in tot ze mooi glazig worden.

Dan voeg je in een keer het meel toe. Goed roeren, het gaat goed als het meel wat begint te verkleuren, niet meer aan de pan blijft plakken en het mooi gaar wordt. Niet te donker laten worden. Ik heb het een paar minuten rustig geroerd.

Nu gaat de visbouillon erbij. Rustig roeren met een garde en beetje voor beetje de bouillon erbij. Omdat wij wel pittig eten heb ik 2 flinke theelepels Madame Jeanette piccalilly toegevoegd aan de bouillon. Dit gaf net even wat meer smaak zonder echt pittig te zijn. Blijf rustig roeren tot je merkt dat het mengsel goed dik wordt. Hoe dikker hoe beter naar mijn mening, dat geeft je een rijke vulling en het is makkelijker paneren straks.

Haal je pan van het vuur en laat deze even afkoelen. Snijd ondertussen je gamba’s in kleinere stukjes en voeg deze samen met de bieslook toe aan je vulling.

Goed doorroeren tot alles goed is gemengd je wilt de stukjes gamba gelijkmatig verdeeld hebben. Laat het nu verder afkoelen tot je er een vinger in kan steken en het lauw aanvoelt.

Snijd je avocado in kleine stukjes en besprenkel deze met wat druppels limoen. De rest van de limoen pers je uit boven je vulling.

Roer je avocado voorzichtig door je vulling heen.

Ik heb de vulling daarna overgeheveld naar een bakblik waar ik een stuk bakpapier in heb gelegd. Zo haal je het er makkelijk weer uit. Dit zet je (afgedekt) in je koelkast. Wil je dezelfde dag nog gaan paneren dan zet je de pan even een half uurtje in je vriezer, ga je de volgende dag verder zoals ik dan laat je je pan rustig een nachtje in de koelkast staan.

Nodig voor het paneren

 • het eiwit van 6 eieren
 • plat bord vol bloem
 • plat bord vol panko (verkrijgbaar bij toko’s, is Japans geschaafd paneermeel)

Bereiding

Ik heb het paneren met twee soorten paneermeel getest. Gewoon normaal paneermeel en met panko. Achteraf kan ik zeggen dat de kroketten met panko niet alleen het lekkerste smaakten maar ook het krokantste waren. Ik raad je dus aan panko te gebruiken ;) Klopt je eiwitten even los met een vork om te voorkomen dat je slierten hebt wat paneren een zeer vervelend klusje maakt.

De vulling heb ik uit de koelkast gehaald en in 18 porties gesneden van ongeveer 2,5 cm doorsnee en 5 cm lang.

Bedek je handen met een laagje meel. Rol een voor een je kroketjes to be door wat meel en vorm ze voorzichtig tot dikke worstjes. Vergeet niet de zijkanten ook te bedekken met meel. Hierdoor zal je eiwit beter blijven plakken.

En dan is het tijd voor het vieze handen werk! Haal je vullingworstjes eerst volledig door het eiwit en daarna direct rollen door je panko. Rustig heen en weer rollen zonder druk uit te oefenen. Vergeet de zijkanten niet! Daarna zachtjes de panko aankloppen en weer door het eiwit en nog een keer door de panko. En weer zachtjes aankloppen. Door twee keer te paneren voorkom je dat tijdens het bakken je vulling ervandoor gaat en krijg je stevige kroketten zoals je ze ook in de winkel koopt.

Nodig voor frituren

 • zonnebloemolie in een diepe pan of frituur
 • keukenpapier

Bereiding

Tijd om te bakken! Je kan natuurlijk een frituur gebruiken, gewoon bakken als normalen kroketten. Ik bak ze in een diepe pan met olie die ik alleen daarvoor gebruik. Wanneer je ze gelijk bakt na het maken dan zijn ze binnen een minuut of 2/3 gaar. Haal ze uit de olie zodra je korst mooi goudbruin kleurt. Je kan de kroketten makkelijk invriezen. Bevroren duurt het een minuut of 4/5 voor ze gaar zijn. Goed laten uitlekken op keukenpapier.

Deze gambakroketten zijn heerlijk met de Homemade Mayonaise met Avocado.

Eet smakelijk!