Ik heb al eens geschreven dat 24 kitchen hier regelmatig aanstaat. We halen er flink wat inspiratie weg de laatste tijd en dat is alleen maar goed! Ik wil al jaren zelf eens kroketten maken. Maar was nog geen recept tegengekomen die eens duidelijk aangaf hoe je kroketten maakt. En wat kwam er laatst langs op 24 Kitchen? Juist, een heerlijk recept voor Gambakroketjes met avocado en avocadomayonaise. Dat moest natuurlijk getest worden. En ik kan je zeggen, het viel me reuze mee. Ik wil dus binnenkort eens aan de slag met rundvleeskroketjes en vegetarische kroketten. Ik heb het recept van chef Danny Jansen als leidraad gebruikt.
Hieronder mijn versie van de garnalenkroketjes. Voor de volgende keer heb ik al weer een paar aanpassingen bedacht ;)
Ik heb het maken verdeeld over twee dagen, door eerst de vulling te maken en de volgende dag te paneren. Ik heb hier bewust voor gekozen omdat ik wilde dat de vulling stevig genoeg zou worden (door het afkoelen) zodat ik ze dubbel kon paneren. Hier geef ik de voorkeur aan, zowel voor het uiterlijk als voor de smaak en ter voorkoming van lekkende kroketten in de frituur.
Deze hoeveelheden zijn precies genoeg voor 18 kroketten.
Voor de vulling heb je nodig
- 250 gram Gamba’s
- 2 grote tenen knoflook
- zonnebloemolie
- 2 grote sjalotten, fijngehakt
- flinke handvol bieslook, fijngehakt
- 100 gram roomboter
- 125 gram bloem
- 500 ml sterke visbouillon (minimaal 2 bouillonblokjes)
- 1 rijpe avocado
- halve limoen
Bereiding

Ik had gamba’s met schaal dus heb ze gepeld, en het darmkanaal verwijderd en daarna gewogen tot ongeveer 250 gram.
Daarna de gamba’s af laten koelen terwijl ik verder ga met het snijden van de sjalotten, knoflook…
…en de bieslook. Ik gebruik een vlijmscherp hakmes waar ik alles goed fijn mee kan krijgen.
Neem een pan met hoge rand en doe daar je 100 gram boter in en laat het smelten. Vuur niet te hoog zetten, de boter mag niet verbranden.
Zodra de boter is gesmolten bak je hier de sjalotjes en knoflook in tot ze mooi glazig worden.
Dan voeg je in een keer het meel toe. Goed roeren, het gaat goed als het meel wat begint te verkleuren, niet meer aan de pan blijft plakken en het mooi gaar wordt. Niet te donker laten worden. Ik heb het een paar minuten rustig geroerd.
Nu gaat de visbouillon erbij. Rustig roeren met een garde en beetje voor beetje de bouillon erbij. Omdat wij wel pittig eten heb ik 2 flinke theelepels Madame Jeanette piccalilly toegevoegd aan de bouillon. Dit gaf net even wat meer smaak zonder echt pittig te zijn. Blijf rustig roeren tot je merkt dat het mengsel goed dik wordt. Hoe dikker hoe beter naar mijn mening, dat geeft je een rijke vulling en het is makkelijker paneren straks.
Haal je pan van het vuur en laat deze even afkoelen. Snijd ondertussen je gamba’s in kleinere stukjes en voeg deze samen met de bieslook toe aan je vulling.
Goed doorroeren tot alles goed is gemengd je wilt de stukjes gamba gelijkmatig verdeeld hebben. Laat het nu verder afkoelen tot je er een vinger in kan steken en het lauw aanvoelt.
Snijd je avocado in kleine stukjes en besprenkel deze met wat druppels limoen. De rest van de limoen pers je uit boven je vulling.
Roer je avocado voorzichtig door je vulling heen.
Ik heb de vulling daarna overgeheveld naar een bakblik waar ik een stuk bakpapier in heb gelegd. Zo haal je het er makkelijk weer uit. Dit zet je (afgedekt) in je koelkast. Wil je dezelfde dag nog gaan paneren dan zet je de pan even een half uurtje in je vriezer, ga je de volgende dag verder zoals ik dan laat je je pan rustig een nachtje in de koelkast staan.
Nodig voor het paneren
- het eiwit van 6 eieren
- plat bord vol bloem
- plat bord vol panko (verkrijgbaar bij toko’s, is Japans geschaafd paneermeel)

Bereiding
Ik heb het paneren met twee soorten paneermeel getest. Gewoon normaal paneermeel en met panko. Achteraf kan ik zeggen dat de kroketten met panko niet alleen het lekkerste smaakten maar ook het krokantste waren. Ik raad je dus aan panko te gebruiken ;) Klopt je eiwitten even los met een vork om te voorkomen dat je slierten hebt wat paneren een zeer vervelend klusje maakt.
De vulling heb ik uit de koelkast gehaald en in 18 porties gesneden van ongeveer 2,5 cm doorsnee en 5 cm lang.
Bedek je handen met een laagje meel. Rol een voor een je kroketjes to be door wat meel en vorm ze voorzichtig tot dikke worstjes. Vergeet niet de zijkanten ook te bedekken met meel. Hierdoor zal je eiwit beter blijven plakken.
En dan is het tijd voor het vieze handen werk! Haal je vullingworstjes eerst volledig door het eiwit en daarna direct rollen door je panko. Rustig heen en weer rollen zonder druk uit te oefenen. Vergeet de zijkanten niet! Daarna zachtjes de panko aankloppen en weer door het eiwit en nog een keer door de panko. En weer zachtjes aankloppen. Door twee keer te paneren voorkom je dat tijdens het bakken je vulling ervandoor gaat en krijg je stevige kroketten zoals je ze ook in de winkel koopt.
Nodig voor frituren
- zonnebloemolie in een diepe pan of frituur
- keukenpapier
Bereiding
Tijd om te bakken! Je kan natuurlijk een frituur gebruiken, gewoon bakken als normalen kroketten. Ik bak ze in een diepe pan met olie die ik alleen daarvoor gebruik. Wanneer je ze gelijk bakt na het maken dan zijn ze binnen een minuut of 2/3 gaar. Haal ze uit de olie zodra je korst mooi goudbruin kleurt. Je kan de kroketten makkelijk invriezen. Bevroren duurt het een minuut of 4/5 voor ze gaar zijn. Goed laten uitlekken op keukenpapier.
Deze gambakroketten zijn heerlijk met de Homemade Mayonaise met Avocado.
Eet smakelijk!
Heerlijk duidelijk foto-recept! Het ziet er heerlijk uit. Ik zal het niet snel zelf proberen, ik hou niet van frituren in huis (doembeelden van vlam in de pan en zo) en ik heb geen frituurpan (wel overwogen besluit om verleiding te voorkomen).
Danku danku hihi. O dat zijn geen fijne beelden. Iemand anders laten frituren dan?
Hmmm, hoewel het nog koffietijd moet worden heb ik nu zin in gambakroketten, hahaha. Het ziet er niet heel moeilijk uit, vooral doordat jij het zo goed uit legt! Hartstikke handig, dankjewel!
Graag gedaan :D
dit lijkt mij zo heerlijk!!!! wil het zeker een keer proberen…
wat een prachtig handig fotorecept, hier zat ik al op te wachten. en jeetje, zo fijn kan ik mijn sjalotjes nooit fijnsnijden hoor!
Haha. Ik snijd ze grof met een vlijmscherp hakmes en daarna blijf ik hakken tot ze lekker fijn zijn hihi.
OMG! Dit ziet zoooo lekker uit! Moet echt een keer proberen. Oh Madelon, ik krijg gewoon spontaan honger van al je foto’s en recepten
Ik ben erg benieuwd wat je er van vindt haha. Je kan ze nog pittiger maken als je dat lekker vindt ;)
Oeff dat ziet er heeeeerlijk uit!
Dat ziet er heerlijk uit
WOW, die lijken mij heerlijk :D
Ziet er zo lekker uit! Ik hou van garnalenkroketten al kom je niet vaak een echt lekkere tegen. Toch maar eens zelf maken. Ik heb ooit een keer bitterballen gemaakt van restjes kip stoofpotje, werkte ook goed.
Juist, ik vind de smaak van de garnalenkoopvarianten vaak niet lekker. Zelf maken is de oplossing haha. Ik wil binnenkort eens bitterballen gaan maken met rundvlees of kip. Lijkt me heerlijk!
Oh die zien er goed gelukt uit :D
Dankjewel meid :D
Tjonge tjonge jonge… wat ziet dat er heerlijk uit!!!
Die zien er echt geweldig uit Madelon! Wat een werk heb je in het koken en het fotograferen ervan gestoken, super hoor!
I did…dat is inderdaad een werkje ;) Maar de leuke reacties, tja die maken het helemaal goed haha.
Ik zag deze recept gisteren. Ik heb het vandaag geprobeerd. Wat zijn ze heerlijk!!!!
Ga zo door. Ik kon alleen de recept van de Samosa niet meer vinden.. Je moest die volgens
mij bakken en dichtvouwen als een driehoekje.
Wat een reportage Madeleon! Heel mooi en duidelijk
. Ik maak overal kroketten van! Ook van restjes van een stamppotje b.v., ik noem het altijd “” dwars door de koelkastkroketten”.
Ik ga deze versie zeker een keer proberen.Dank je wel.
Dank je wel Anne-Marie! Wat slim zeg. Ga ik ook eens proberen met restjes eten :D
Hmmm ziet er heerlijk uit!