aardappelgratin-5

Ja, ik weet het, jullie houden van eten. Ik heb al meerdere berichtjes van jullie gekregen dat ook de simpele gerechten toch graag online mogen verschijnen. Dus bij deze, mijn basisrecept voor aardappelgratie. Dit recept maakt 6 tot 8 porties.

Wat heb je nodig

 • 250 ml slagroom
 • 150 ml halfvolle melk
 • zeezout naar smaak (ik doe een flinke theelepel)
 • zwarte peper naar smaak (ik doe een flinke theelepel uit de molen)
 • halve theelepel nootmuskaat
 • kilo aardappels in dunne plakjes (gebruik het liefst een beetje kruimige aardappelen, maar vastkokend werkt ook)
 • 2 fof 3 flinke tenen geperste knoflook
 • grote platte ovenschaal
 • extra virgine olijfolie
 • 250 gram geraspte oude kaas
 • bouillonblokje
 • eventueel een flinke hand vers gehakte peterselie of andere toevoegingen die je lekker vindt

Bereiding

Verwarm je oven alvast voor op 180 graden. Je kan de ingrediënten natuurlijk halveren als je minder wilt maken, pas dan ook de tijd in de oven aan naar 45 tot 60 minuten in plaats van 60 tot 90 minuten.

aardappelgratin-3

Ik gebruik mijn keukenmachine om de aardappels in plakjes te snijden. Niet dikker dan op de foto, anders duurt het wel erg lang voor ze gaar zijn.

Ik mix in een kom de room, melk, zout, peper, nootmuskaat, knoflook, bouillonblokje en eventuele extra toevoegingen die je wil doen. Daarna is het tijd om de ovenschaal in te vetten met wat lekkere olijfolie en kun je beginnen met stapelen.

aardappelgratin-1

Ik leg de plakjes aardappel als dakpannen over elkaar heen. Een paar lepels van het roommengsel erover heen (niet vergeten even door te roeren zodat je ook alle zwaardere ingrediënten meepakt) en daarna bestrooien met de kaas.

aardappelgratin-4

Dit blijf je herhalen tot je aardappel op is. Heb je wat roommengsel over dan strooi je eerst je resterende kaas boven de aardappels en daarna giet je het roommengsel er over heen, beetje netjes verspreiden. Zo maak je de kaas wat natter en zal deze minder snel garen in de oven waardoor je rustig de tijd kan nemen voor het bakken.

aardappelgratin-2

Je oven is al warm dus je schaal kan er zo in, zet deze in het midden van de oven. 60 tot 90 minuten later, afhankelijk van je oven is de aardappelgratin klaar en zal deze er ongeveer zo uitzien. Gebruik een prikker of een vork om te testen of de aardappels goed zijn gegaard. Zo niet dan zet je de gratin nog 5 tot 10 minuten in de oven. Dit is wel belangrijk om te checken want nog rauwe aardappelen smaken echt niet lekker! Zie je dat je kaas aan de bovenkant te snel donker wordt terwijl de aardappels nog lang niet gaar zijn, zet je schaal dan lager in de oven en dek de bovenkant af met aluminiumfolie.

Eet smakelijk!