Tandoori Chicken-4

Ik ben verslaafd aan programma’s over alles wat met food te maken heeft. Real food. Vers en klaargemaakt met liefde.

Ik doel dan niet op de Nederlandse chefs van 24Kitchen maar op chefs die over de wereld reizen op zoek naar de lekkerste gerechten, chefs die zelf uit de voor ons verste landen komen en chefs die gewoon de . Denk aan Anthony Bourdain (No Reservations, de eerste seizoenen keek ik als kind al kwijlend), Kiran Jethwa (Tales From The Bush Larder), Jamie Oliver (Jamie’s American Road Trip, Jamie’s Great Italian Escape) en geen chef maar een leuk programma Ishai Golan (Top Tables, Top Cities). Mag ik even dromen van een baan om de wereld over te reizen en al dat lekkere eten te proeven en te leren maken?

Ik zag Tandoori Chicken gemaakt worden in India en moest en zou dat proberen. Mijn zoektocht naar het perfecte recept voor Tandoori Chicken kwam tot een duidelijke conclusie. Er zijn veel te veel lekkere recepten. Tandoori Chicken wordt gemaakt door een dikke saus te maken vol pure smaakmakers en daar kip heel lang in te marineren voor het te bakken. Na veel gekwijl voor de tv schreef ik ingrediënten op en ging ik een testronde doen.

Wat heb je nodig

 • 1 kilo kipdrums (kippendij of kippenpoot natuurlijk ook prima)
 • ovenschaal
 • huishoudfolie

Voor de marinade heb je nodig

 • 4 flinke theelepels tandoori massala (ik gebruik de heerlijke tandoori mix van Gekruid)
 • 5 geperste tenen knoflook
 • 1 geraspte ui
 • 100 gram dikke yoghurt (Arabische, Turkse, Griekse, kies maar)
 • 1 tl zeezout
 • 1 tl zwarte peper uit de molen
 • 1 flinke theelepel dubbel geconcentreerde tomatenpasta
 • Sap van 1 flinke limoen of halve citroen
 • optioneel: 1 theelepel sambal als je van heet houdt

Allereerst de kruidenmix. Ik deed een bestelling bij Pit-Pit.com en zag daar de Tandoori Massala. Vroeger heb ik wel eens tandoori kruidenmixen in huis gehad maar het was het allemaal net niet. Deze vinden wij erg lekker en hij komt rechtstreeks uit India. Dit zit er in:

Korianderpoeder, zout, fenegriek, komijn, kaneel, chili, peper, gember, oregano, knoflook, mosterd, laurier, nootmuskaat, kruidnagel, foelie en kardemom.

Bereiding

Verder met het recept. De kip moet het liefst 4 tot 24 uur marineren. Hoe langer je de kip laat marineren hoe voller en verfijnder de smaak zal zijn. Ik liet de kipdrums 12 uur marineren in de koelkast.

Tandoori Chicken

Mix de ingrediënten voor de marinade door elkaar. Ja that’s it, ik kan er niet meer van maken. Mocht je de marinade echt helemaal glad willen hebben dan doe je die even in de keukenmachine of blender.

Snijd je kipdrums twee keer in met een scherp mes op de dikste gedeelten en leg ze in je ovenschaal. Verdeel je marinade erover en druk die ook goed in de snedes die je hebt gemaakt. Folie erover en in de koelkast.

Zo. Dat was nog geen 10 minuten werk. We houden van makkelijk eten hèhè.

Tandoori Chicken-3

Na het marineren zet je je oven op 175 graden. Ietsje hoger als je net als ik een elektrische oven hebt. Ik zette de mijne op 185. Het ovenrek gaat een richel lager dan het midden. Zo voorkom je aanbakken van de bovenkant.

Bak de Tandoori Chicken in 90 minuten af. Op de foto kwamen ze net dampend uit de oven ;)

Eet smakelijk!