De afgelopen weken heb ik ontzettend zin in pizza. Goedgevuld met kippendij en een lading groenten en kaas. Comfortfood <3 Ik plaatste wat foto’s op Instagram en kreeg flink wat enthousiaste reacties. Stelletje foodies hehe. Natuurlijk deel ik als medefoodie het recept met jullie ;)
[print_link]
Pizzabodem voor 1 grote plaatpizza
- 4 cups speltbloem (540 gram)
- 1/2 blokje verse gist (11 gram gedroogde gist voldoet ook)
- 1/2 cup extra vergine olijfolie
- ongeveer 1 cup lauwwarm water
- 2 theelepels zeezout
Ik gebruik een keukenmachine om te kneden. Alle ingrediënten behalve het water gaan daar in een keer in. Het water voeg ik beetje voor beetje toe tijdens het kneden tot het deeg los komt van de wanden van de machine. Als je een ander soort bloem gebruikt kan het dus ook zijn dat je genoeg hebt aan minder water of juist extra moet bijvoegen. Het deeg moet zacht aanvoelen maar mag niet aan je handen plakken.
Zet het deeg in een grote kom en dek het af met een schone keukendoek of plasticfolie. Je kan het deeg laten rijzen op een warme plek in huis of gebruik je oven op rijsstand ongeveer 40 graden). Het deeg moet verdubbelen in grootte. Dit duurt maximaal een uur.
Maak ondertussen de rest klaar.
Toppings
- 3 paprika’s
- 1 bakje champignons
- 1 grote ui
- 2 Mozzarella geraspte kaasmix (Lidl)
Pel de ui, haal eventuele aarde van de champignons, verwijder de zaadlijsten uit de paprika’s.
Snijd alles in fijne reepjes/plakjes of doe zoals ik doe: gebruik de snijfunctie en laat de keukenmachine grove plakken snijden van alle groenten.
Zet de kaas alvast klaar.
Kipstukjes
- 500 gram kippendij
- 2 eetlepels (Jumbo) kipkruiden
- eetlepel olijfolie
Snijd de kippendij in kleine stukjes.
Roerbak deze in de olie kort op hoog vuur in een koekenpan met de kipkruiden. De kip is klaar wanneer deze aan alle kanten een mooi goudbruin kleurtje heeft. Niet helemaal doorbakken!
Tomatensaus
- 3 flinke eetlepels geconcentreerde tomatenpasta
- 2 eetlepels Italiaanse kruiden
- gesneden champignons
- Theelepel zeezout
- Eetlepel azijn
- scheurtje water
Gebruik dezelfde pan als waar je net de kip in hebt gebakken. Laat het bakvocht van de kip in de pan.
Verhit het bakvocht en voeg de ingrediënten voor de tomatensaus toe. Goed roeren.
Laat de tomatensaus een beetje inkoken tot je een dikke saus hebt net zo dik als dikke yoghurt. Is het dikker dan voeg je een klein(!) beetje water toe.
Je bakt de champignons nu alvast omdat ze veel vocht afgeven en de pizza anders te ‘nat’ wordt.
Pizza
Verwarm je oven voor op 225 graden.
Bedek een bakplaat met een vel bakpapier. Verspreid je deeg over de gehele bakplaat.
Smeer de tomatensaus en champignons over het deeg en laat de randen vrij.
Strooi de helft van een zakje kaas op de tomatensaus en verspreid hier de stukjes kip over.
Strooi nu de andere helft van het zakje kaas op de kipstukjes.
Verdeel de paprika en uien over de kipstukjes. Strooi het tweede zakje kaas over de groenten. Bestrooi rijkelijk met italiaanse kruiden.
Zet de bakplaat in de oven en bak je plaatpizza in ongeveer 30 minuten af.
Eet smakelijk!
Oohhhwww ik kan er niet tegen!!! Zo lekkerrrrrr! Ga ik zeker maken :) Thanks for sharing. xx
Stuur je me een foto als je hem maakt bar? :D
Lekker hoor! Heb nu ook zin in pizza dankzij jou :(
Gemeen van mij he :P
Het water loopt me in de mond. Ik ga toch eens een keukenmachine aanschaffen, lijkt me toch wel heel erg handig.
Sinds ik mijn keukenmachine heb kan ik niet meer zonder hihi.
Ahhh deze lijkt me heerlijk, dit ga ik zeker een keer proberen! Liefs,
Oh, dat ziet er zo lekker uit!
Oh wauw.. nu heb ik zin in pizza.. Haha en het is laat! Dan dit recept maar bewaren voor na de vakantie ;-)
dat ziet er erg lekker uit!
Zit hier ook al met een knorrende maag nu ;-)
lekker :D
Dit ziet er zooo lekker uit! Ik heb het recept opgeslagen, hopelijk kan ik hem snel uitproberen. :-)
Leuk! Laat je me weten wat je er van vond zodra je het maakt? Liefs!
Ik ga NU de bodem maken<3
Enjoy :D
klinkt goed alleen mag ik dat speltbloem niet of andere bloemsoorten dus maak hem altijd van bloemkool de bodem :D maar deze topping gaat ik wel even op proberen !!