carrot cake-8

Als je eenmaal een goede Carrot Cake hebt gegeten wil je die natuurlijk zelf ook maken. Ik heb een paar weken gepuzzeld en gezocht, verschillende recepten geprobeerd en ben uiteindelijk tot dit samengestelde recept gekomen.

Carrot Cake is heel simpel om te maken, de verhoudingen moeten alleen kloppen! De wortel proef je eigenlijk nauwelijks, maar het geeft de cake een lekker smeuïg effect. Zowel hubby als mister Z. zijn gek op deze Carrot Cake. Dat zegt hier heel wat, want hubby W. is erg kieskeurig als het op zoet aankomt.

 Carrot Cake

  • 150 ml neutrale olie zoals zonnebloemolie
  • 1/2 cup rietsuiker
  • 1/2 cup palmsuiker of basterdsuiker
  • 3 large eieren
  • 1 1/2 theelepel vanille extract
  • 225 gram meel
  • 1 1/2 theelepel baking soda
  • 1 theelepel zeezout
  • theelepel koekkruiden of 1/2 tl kaneel, 1/4 tl nootmuskaat en een snufje kruidnagel
  • 1 grote geraspte winterwortel (325 gram)
  • 50 gram rozijntjes geweekt in sinaasappelsap
  • 80 gram walnoten (optioneel)

carrot cake

Zet je oven op 175 graden om voor te verwarmen en bedek je cakeblik met bakpapier. Ik meet en leg alle ingrediënten klaar voor ik begin het beslag te maken. Dit werkt voor mij het prettigste.

Ik week de rozijntjes in een bakje met sinaasappelsap. Geeft ze net even een extra smaakdimensie. Doe dit als eerste.

carrot cake-2

Neem een grote kom. Klop olie en de suikers tot de suiker in de olie begint te ‘smelten’. Voeg een voor een de eieren toe en blijf kloppen tot ze volledig in het mengsel zijn opgenomen. Roer het vanille extract erdoor.

carrot cake-3

Meng in een kleinere kom het meel, baking soda, zeezout en kruiden.

carrot cake-4

Goed doorroeren en daarna beetje bij beetje aan de vloeibare ingrediënten toevoegen. Stop met roeren zodra alles is gemengd.

carrot cake-5

Roer de wortel en rozijntjes door het beslag.

carrot cake-6

Schenk het beslag nu gelijk in de met bakpapier bedekte cakevorm en zet in de oven. Afbakken in 45 tot 50 minuten. Check bij 45 minuten met een houten prikker of deze er al droog uit komt. Zo ja dan is je cake gaar. Zo niet dan nog maximaal 5 minuten laten doorbakken.

Daarna uit de oven halen en volledig laten afkoelen. Zet de cake even in de koelkast voor je hem gaat snijden en de frosting aan gaat brengen.

Frosting

  • 200 gram roomkaas
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 350 gram gezeefde poedersuiker
  • 1/4 theelepel zeezout

carrot cake-7

Klop de roomboter, roomkaas en zout tot een glad mengsel. Voeg nu beetje bij beetje het poedersuiker toe tot alle poedersuiker is opgenomen.

carrot cake-2-2

Snijd de cake voorzichtig in drie plakken. Verdeel een kwart van je frosting op de eerste laag en een kwart op de tweede laag.

carrot cake-3-2

De rest van de frosting gebruik je om de cake mee te bedekken. Loopt je frosting van de cake af? Zet hem dan even in de koelkast voor je de cake bedekt. Gebruik de walnoten als garnering.

Zet de Carrot Cake voor je hem aansnijd nog even terug in de koelkast voor een minuut of tien. De frosting is dan wat steviger en snijden zal makkelijker gaan.

Heerlijk bij een hete kop thee!