Als je eenmaal een goede Carrot Cake hebt gegeten wil je die natuurlijk zelf ook maken. Ik heb een paar weken gepuzzeld en gezocht, verschillende recepten geprobeerd en ben uiteindelijk tot dit samengestelde recept gekomen.
Carrot Cake is heel simpel om te maken, de verhoudingen moeten alleen kloppen! De wortel proef je eigenlijk nauwelijks, maar het geeft de cake een lekker smeuïg effect. Zowel hubby als mister Z. zijn gek op deze Carrot Cake. Dat zegt hier heel wat, want hubby W. is erg kieskeurig als het op zoet aankomt.
Carrot Cake
- 150 ml neutrale olie zoals zonnebloemolie
- 1/2 cup rietsuiker
- 1/2 cup palmsuiker of basterdsuiker
- 3 large eieren
- 1 1/2 theelepel vanille extract
- 225 gram meel
- 1 1/2 theelepel baking soda
- 1 theelepel zeezout
- theelepel koekkruiden of 1/2 tl kaneel, 1/4 tl nootmuskaat en een snufje kruidnagel
- 1 grote geraspte winterwortel (325 gram)
- 50 gram rozijntjes geweekt in sinaasappelsap
- 80 gram walnoten (optioneel)
Zet je oven op 175 graden om voor te verwarmen en bedek je cakeblik met bakpapier. Ik meet en leg alle ingrediënten klaar voor ik begin het beslag te maken. Dit werkt voor mij het prettigste.
Ik week de rozijntjes in een bakje met sinaasappelsap. Geeft ze net even een extra smaakdimensie. Doe dit als eerste.
Neem een grote kom. Klop olie en de suikers tot de suiker in de olie begint te ‘smelten’. Voeg een voor een de eieren toe en blijf kloppen tot ze volledig in het mengsel zijn opgenomen. Roer het vanille extract erdoor.
Meng in een kleinere kom het meel, baking soda, zeezout en kruiden.
Goed doorroeren en daarna beetje bij beetje aan de vloeibare ingrediënten toevoegen. Stop met roeren zodra alles is gemengd.
Roer de wortel en rozijntjes door het beslag.
Schenk het beslag nu gelijk in de met bakpapier bedekte cakevorm en zet in de oven. Afbakken in 45 tot 50 minuten. Check bij 45 minuten met een houten prikker of deze er al droog uit komt. Zo ja dan is je cake gaar. Zo niet dan nog maximaal 5 minuten laten doorbakken.
Daarna uit de oven halen en volledig laten afkoelen. Zet de cake even in de koelkast voor je hem gaat snijden en de frosting aan gaat brengen.
Frosting
- 200 gram roomkaas
- 100 gram roomboter op kamertemperatuur
- 350 gram gezeefde poedersuiker
- 1/4 theelepel zeezout
Klop de roomboter, roomkaas en zout tot een glad mengsel. Voeg nu beetje bij beetje het poedersuiker toe tot alle poedersuiker is opgenomen.
Snijd de cake voorzichtig in drie plakken. Verdeel een kwart van je frosting op de eerste laag en een kwart op de tweede laag.
De rest van de frosting gebruik je om de cake mee te bedekken. Loopt je frosting van de cake af? Zet hem dan even in de koelkast voor je de cake bedekt. Gebruik de walnoten als garnering.
Zet de Carrot Cake voor je hem aansnijd nog even terug in de koelkast voor een minuut of tien. De frosting is dan wat steviger en snijden zal makkelijker gaan.
Heerlijk bij een hete kop thee!
goh… ziet er weer zo lekker uit :p
Ziet er heerlijk uit!
Okee, deze cake ziet er echt lekker uit! Zou er zo een hap van willen nemen haha.
Lekker! Wat voor roomkaas heb jij gebruikt als ik vragen mag?
Hele simpele van de Aldi haha. Die smaakt heerlijk!
O my… Wat lekker! Walnoten erbij ook, lijkt me super! En wat slim dat je de rozijnen even op smaak brengt. Fijn recept!
Oh dear, dit ziet er echt goddelijk uit!
Oei, die ziet er heerlijk uit!!
Ik ga hem zeker eens proberen.
Hoi Maddy zou het ook met boter kunnen ipv olie? Vind zelf olie niet zo lekker in cake…
Hey moppie, nee deze moet echt met olie. Dat maakt de cake lekker zacht. Van boter wordt deze niet lekker hihi.
dank skat, ik ga kokosolie proberen. De andere valt niet goed bij mij en zus…
Ik denk dat kokosolie prima gaat werken!
Geraspte wortel, dat ga ik eens proberen! Ik heb het weleens gemaakt, maar dan met gekookte en gepureerde wortelen. Aangezien ik gek ben op taart.. BEDANKT VOOR HET RECEPT!
Ziet er geweldig lekker uit!
Ik zit nog net niet te kwijlen hier! het is maar goed dat ik zo ook iets lekkers ga bakken!
Ik ken eigenlijk niemand die wortelcake niet lekker vindt! Het is zo een heerlijke comfortfood, ik maak het ook wel eens, zo lekker!