Een paar weken geleden vertelde vriendin Jorien over Andalouse saus. Haar favoriet op burgers. Dat leek mij wel wat. Ik kende Andalouse saus nog niet dus dat moest eens gemaakt worden. Wij zijn gek op sausjes en al helemaal op homemade sausjes.

Ik maak mijn sausjes altijd zelf en ook deze saus is een makkie om zelf te maken. Binnen 5 minuten ben je klaar. Het lekkerste is alleen om de saus even een tijdje in de koelkast te laten staan zodat de smaken goed intrekken. Dat is overigens geen must-do maar wel lekkerder dus zeker de moeite waard.

Waarom zelf maken en niet kopen? Gewoon zodat je precies weet wat er in zit en geen e-nummers, onnodige suikers of andere toegevoegde stofjes eet ;) Mijn recept voor Andalouse saus is glutenvrij. Wil je een gezondere versie? Dan vervang je de mayonaise door dikke yoghurt. Daar wordt de saus wel een stuk frisser van maar het smaakt zeker niet verkeerd.

Wij aten de Andalouse saus over burgers en bij patat. Ik denk dat het genoeg zegt dat mijn peuter er met het bakje vandoor ging om zijn patatjes in te dippen. Lekker, lekker, meer mama!! Ook bij een stukje gegrilde kip smaakt deze saus echt heerlijk.

Andalouse Saus

Madelon
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Saus
Keuken Wereldkeuken

Equipment

 • Blender of staafmixer
 • Glazen potje

Ingrediënten
  

 • 350 tot 400 ml mayonaise
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • halve grote paprika of een hele kleine paprika
 • 1 halve grote ui of een hele kleine ui
 • 1 theelepel pul biber gedroogde rode pepervlokken
 • 1 eetlepel citroensap
 • 0,5 theelepel zeezout pas aan naar je smaak

Instructies
 

 • Dit recept geeft je iets meer dan 500 ml aan Andalouse saus. Je hebt echt een blender of staafmixer nodig om deze saus te maken. Ik denk dat een goede hakmachine ook wel zal werken, maar het mooiste is deze saus lekker glad te krijgen.
 • Was je paprika en verwijder de stronk, de zaadlijst en witte binnenkant. Haal de schil van de ui. Snijd de paprika en de ui in kleine stukken en doe ze in je blender.
 • Doe de andere ingrediënten in de blender. Begin met 350 ml mayonaise. Laat je blender mixen tot het een mooi gladde saus is.  Dat duurde hier een minuutje of 2. Proef of het zout naar je smaak is, je kan extra toevoegen als je het te weinig vindt.
 • Wil je de Andalouse saus pittiger dan doe je er wat extra pul biber bij. Is de saus je te dun? Dan doe je er de extra 50 ml mayonaise bij. Bewaren doen wij in een glazen pot, zoals een Mason Jar of een glazen jampotje dat luchtdicht afgesloten kan worden zoals die van Bonne Maman.
 • Voor gebruik laat je de Andalouse saus minimaal een uur in de koelkast staan, het liefst langer, zodat de smaken goed kunnen mengen.
 • Stiekem is Andalouse saus ook heel erg lekker om te mengen met een blikje tonijn. Meng de saus dan 1 op 1 met de tonijn. Dan krijg je een heerlijke tonijnsalade voor op brood of toastjes. In de koelkast in een goed afgesloten pot, blijft de saus minimaal een week goed. Eet smakelijk!
Trefwoord Andalouse, Saus