2,5 jaar geleden kocht ik mijn keuken krachtpatser. Voor mij een flink bedrag wat ik neerlegde voor een keukenmachine. Na jaren met budgetmerken te hebben gewerkt die toch vrij snel stuk gingen door mijn intensieve gebruik, wilde ik nu een sterkere keukenmachine proberen. De Kenwood Chef Premier Titanium KMC570 is nog steeds te koop voor €349,-. Er zijn nieuwere modellen op de markt maar zoek je een goede keukenmachine dan zou ik je zeker tippen mijn review eens goed door te lezen.

Ik kocht de keukenmachine vooral omdat deeg kneden voor mij te zwaar is en ik regelmatig mijn eigen brood bak. Daarnaast gebruiken wij de blender heel vaak. Het merk Kenwood staat bekend om de sterke keukenmachines die vaak jaren meegaan. Ik had ook gekeken naar Magimix en KitchenAid, maar of de machines vielen buiten mijn budget of ze misten (de mogelijkheid tot bijkopen van) accessoires die ik als noodzakelijk zie. Onder de €500,- vielen de meeste apparaten eigenlijk al vlot af en bleef ik hangen bij Kenwood.

Ik gebruik het apparaat intensief. Soms dagelijks, maar minimaal een paar keer per week. Deeg kneden, soepen en sauzen pureren, beslag maken, ingrediënten fijnhakken, hij doet en kan alles.

Gebruik Kenwood Chef Keukenmachine

Eigenlijk heb ik mijn eigen gebruik onderschat. De motor is een 1000 watt, dit voldoet prima. Alleen heb ik een te kleine versie gekocht. Ik had toen de keuze tussen een Chef Premier met een mengkom van 4,6 liter of een Chef Major met een mengkom van 6,7 liter en een krachtigere motor. Ik dacht dat de grotere Chef Major te groot zou zijn voor ons gebruik maar achteraf had ik wel deze moeten kiezen. Dat had me toen wel ongeveer €200,- extra gekost en dat had ik er toen niet voor over. Ook omdat ik niet goed wist hoeveel ik het apparaat zou gaan gebruiken.

Ik loop er bijvoorbeeld tegenaan dat ik bijvoorbeeld veel deeg wil kneden en het dan in twee keer moet doen om de motor niet te overbelasten. Dat moet je denken aan 2 kilo deeg of meer. Want 1 kilo of wat meer kan hij perfect aan.

Ben je echt een dagelijkse broodbakker dan zou ik wel een andere deeghaak aanschaffen. Dit staat bij mij ook nog op het lijstje om te halen. De deeghaak van de Kenwood Chef ‘kneed’ namelijk niet echt wat ik zou willen zien. Al heb ik niks te klagen over het deeg wat hij maakt en het eindresultaat, het deeg wordt meer rondgeslagen op hoge snelheid dan dat het echt gekneed wordt.

Omdat ik met speltbloem- en meel werk hoeft dit vaak minder lang en sterk gekneed te worden dan tarwe. Dat is mijn aandachtspuntje voor deze Kenwood. Hij is zo sterk dat het deeg makkelijk overkneed wordt en daardoor te elastisch. Ik laat de machine daarom het zware mengwerk doen en kneed dan zelf alles nog een minuut of twee door. Dan heb ik al lekker zacht en goed gemengd deeg.

Voor koekjes en cakebeslag vind ik de keukenmachine echt perfect. Elke week maak ik een nieuwe batch cookies. Het cookiedeeg is binnen tien minuten klaar dankzij Kenny. Ja hij heeft zijn eigen naam haha.

Accessoires Kenwood Chef Keukenmachine

Mijn Kenwood Chef Premier werd geleverd met een rvs mengkom met spatdeksel, een K-klopper, een ballonklopper, een deeghaak en een glazen blender. Alles is van topkwaliteit. Mijn RVS mengkom ziet er ondanks zwaar gebruik praktisch nog als nieuw uit en is in de afwasmachine zo weer schoon. Ik zag wel dat bij het nieuwe model de mengkom handvatten heeft. Dat is wel een erg praktisch detail wat bij de mijne ontbreekt.

Foodprocessor

Zelf kocht ik er later nog een goede foodprocessor bij die je op dezelfde plek als de blender erop kan zetten. Deze krachtpatser wordt geleverd inclusief snijschijven waardoor je kan raspen en snijden en een superscherp hakmes.  Dit is een accessoire die je los aanschaft en rond de €110,- kost.

De foodprocessor is voorzien van een deksel met grote vulopening. Zo hoef je alles niet superklein te snijden om het door de opening te krijgen. Op de foto zie je ingrediënten voor kikkererwtenburgers.

Glazen thermoresist blender

Een groot pluspunt vind ik dat de blender van glas is. Vooral wanneer je warme vloeistoffen zoals soep glad wil maken in de blender vind ik dat fijner als dat gelijk kan. Nu hoef je de soep niet eerst af te laten koelen en hete soep in een plastic houder ben ik geen fan van. Plastic in combinatie met hitte kan ongewenste stoffen vrijlaten. De blender is sterk en ook geschikt voor babyhapjes en eten pureren voor eigenzinnige dreumesen die stukjes weigeren te eten. Zoals ik al zei, dit apparaat wordt intensief gebruikt hier haha. Op de foto zie je dat ik mijn bottenbouillon glad maak om daarna in porties in te vriezen.

Wil je graag notenboters maken dan is deze blender niet sterk genoeg. De foodprocessor kan dit wel.

Op de website van Kenwood zelf kun je nog tientallen accessoires vinden die je voor deze machine aan kan schaffen. Zelf heb ik nog een vleesmolen op mijn wishlist.

Achteraf gezien had ik beter door kunnen sparen en voor een grotere versie moeten gaan. In totaal heb ik ongeveer €400,- uitgegeven, leve aanbiedingen, en ben ik zeer tevreden over de kwaliteit van de Kenwood Chef Premier. De prijs en kwaliteit zijn echt in verhouding. Na 2,5 jaar intensief gebruik werkt hij nog precies zoals in het begin en is de motor niet in kracht achteruit gegaan. Afgezien van de grootte, wat een persoonlijke voorkeur is, heb ik dan ook geen minpunten kunnen vinden in de afgelopen jaren.

Ben je net zoals ik een fanatiek koker dan is een goede keukenmachine zoals deze echt een musthave. Hij neemt al het zware werk over en dat is precies wat ik nodig heb.

Ben jij op zoek naar meer fijne apparaten voor in je keuken? Je kan hier mijn gouden tips voor het kiezen van keukenapparatuur lezen.

Welke keukenmachine gebruik jij?


Review: Kenwood Chef Premier

The Kenwood Chef Premier is my kitchenfriend for over 2,5 years now. It was not a cheap decision to buy this kitchen machine. After years of working with budget brands I decided to buy a stronger one in the hope it would live longer. A kitchen machine must be able to keep up with heavy kitchen duties with me haha.

The Kenwood Chef Premier Titanium KMC570 is still available for about €349,-. There are newer models but if you are looking for a good kitchen machine I advise you to read this review.

At first I bought Kenny, yes he has a name, becaus kneading dough was to heavy for me. And I am a regular bread baker. A blender is also often used here. Kenwood as a brand is known for good quality kitchen machines that will last for years. I looked at Magimix and KitchenAid, but they where overpriced for me or lacked accesoires that I find necessary for daily use. So with a budget of €500,- that left me with the Kenwood machines.

I am a heavy duty user. This kitchen machine is used daily or at least multiple times a week. Kneading dough, grinding soup or sauces, making batter, chopping ingredients, it can and will do it all.

The use of the Kenwood Chef kitchen machine

I’m going to be honest, I genuinely underestimated how much I would use this kitchen machine. It has a 1000 watt motor, which is fine. But I should have bought the bigger version. Choosing between the Chef Premier with a mixing bowl of 4,6 liter or the Chef Major with a mixing bowl of 6,7 liter and a more powerful engine was difficult. I thought the Chef Major would be too big for what we do, but afterward I really should have chosen the Major. But as it was an extra €200,- I didn’t feel like that was really necessary.  That it was hard to estimate how much I would use the kitchen machine was something I had to consider.

What fails me now is that when I’m baking bread I’m often dealing with 2 kilo’s or more dough. Kenny does not like that. 1 kilo kneading goes perfect. So I have to split the dough making in two.

If you are a daily bread baker I would also advise you to buy a different kneading hook. The kneading hook which comes with the Kenwood Chef does not really ‘knead’. It swings the dough against the bowl and makes a perfect soft dough, but it would be so much better if the hook would make a kneading movement.

Because I work with spelt flour it needs less kneading then wheat. That is my lightbulb moment for this Kenwood. It’s so strong that overkneading the dough will be easily done. That’s why I let the machine do the heavy mixing work and basic kneading and do the last bit of kneading myself. If I don’t do that, my dough will be too elastic and difficult to work with.

The Kenwood Chef is perfect for cookie dough and cake batter. Every week I bake fresh cookies. Kenny mixes it in 10 minutes for me!

Accessoires Kenwood Chef Keukenmachine

My Kenwood Chef Premier was delivered with a stainless steel mixing bowl with a splashguard, a K-beater, a balloon beater, a kneading hook and a glass blender. Everything is very good quality and strong. My stainless steel mixing bowl still looks like it’s almost new and is easily cleaned in my new dish washer. I saw that the newer model has a mixing bowl with handles which is a plus.

Foodprocessor

The foodprocessor is an accessoire you buy separately. This hunk is really good. It cuts and slices in seconds. It comes with a very sharp knife and discs for grinding and slicing. It costs around €110,-.

The foodprocessor has a lid with a big sized aperture. That makes it not must to cut your food in small pieces to make it fit through the hole. The picture shows you the ingredients for chickpea burgers.

Glass thermoresist blender

A big plus for buying the Kenwood Chef is that it comes with a glass blender. Especially when using warm liquids I prefer glass over plastic because plastic can release unwanted matter in your food due to the heating. The blender is strong and makes good babyfood. I often used it for making pureed food for my non eating toddler. Like I said, this kitchen machine endures heavy use haha. The picture shows me liquidizing bone broth too prep it for freezing in portions.

If you want to make nut butters don’t use the blender. Then you really need the foodprocessor.

The Kenwood website shows you the dozens of accessoires available for the Chef kitchen machines. I still have a meat grinder on my wish list.

So afterward seen, it would be better if I had saved a little more money and bought the big brother of my Kenny. Apart from that detail I’m still very happy with the results this Kenwood Chef gives me and its quality. I spend around €400,-, thanks to some sale I found. Apart from the size, which is a specific preference, I have not found any disadvantages over the last years.

So if you are a fanatic home cook like me a good kitchen machine like this Kenwood Chef is a must have. It takes over everything I find taking too much time or physical a burden and that is exactly what I’m looking for in a kitchen machine.

Which kitchen machine do you use?