Dit zoete aardappel broodje was een proefbroodje wat ik maakte en wat erg goed slaagde. Door de zoete aardappel in het brood krijg je niet alleen extra smaak maar ook extra voedingsstoffen in je broodje. Hou je van zoete aardappel in je brood probeer dan ook eens mijn recept voor Bolo do caco.

Wil je dit broodje glutenvrij klaarmaken, vervang dan het speltbloem door amandelmeel.

Wat heb je nodig

 • 150 gram zoete aardappel puree
 • 3 eieren
 • 60 gram gesmolten roomboter
 • 1 theelepel honing of rietsuiker
 • 200 gram speltbloem
 • 1/2 theelepel zeezout
 • 1 theelepel bakpoeder
 • klein cakeblik van circa 21 bij 11 cm

Bereiding

Begin met het roosteren van de zoete aardappels. Zo haal je de maximale smaak uit de zoete aardappel. Zet ze in een voorverwarmde oven voor een uur op 200 graden. Daarna een beetje af laten koelen en je kan de schil er makkelijk afhalen.

150 gram zoete aardappelpuree maak ik door twee zoete aardappels fijn te stampen en daarna te wegen. De oranje zoete aardappel die ik gebruik bevat in vergelijking met de lichtgekleurde zoete aardappel meer vocht. Probeer deze dus even uit te laten lekken of pers de zoete aardappelpuree even uit met een (kaas)doek. Je brood rijst beter wanneer de zoete aardappel minder vocht bevat.

Verwarm je oven voor op 175 graden. Doe bakpapier in je bakblik.

Klop de eieren op met de zoete aardappel puree tot een glad beslag. Doe nu de gesmolten boter en de honing of rietsuiker erbij en mix het snel tot een geheel.

In een andere kom meng je het speltbloem met het zeezout en bakpoeder. Die meng je beetje voor beetje door het beslag tot je een homogeen beslag krijgt. Niet te lang mixen.

Gebruik een spatel om het beslag in het bakblik met bakpapier te storten. Bak het zoete aardappel brood in de voorverwarmde oven voor 1 uur. Je kan na 50 minuten al checken of het gaar is. De bovenkant moet een mooi lichtbruin kleurtje hebben een saté prikker moet er droog uitkomen.

Laat het zoete aardappel brood afkoelen voor 10 minuten in het bakblik. Daarna kun je het makkelijk uit het bakblik overhevelen naar een koelrek. Laat het broodje in 1-2 uur volledig afkoelen voor je het aan gaat snijden.

Restjes zoete aardappelbrood bewaar je luchtdicht in de koelkast. Je kan het brood ook heerlijk toasten.


Savory sweet potato bread

This sweet potato bread was a test batch but it was so good I dropped more testing haha. The sweet potato gives extra flavour and extra nutritions to your bread. It is a small loaf but you can make bigger batches.

If you like bread with sweet potato also try my Bolo do caco.

If you like to make this bread gluten free, replace the spelt flour with almond flour.

What do you need

 • 150 grams sweet potato puree
 • 3 eggs
 • 60 grams of melted butter
 • 1 tsp honey or cane sugar
 • 200 grams spelt flour
 • 1/2 tsp sea salt
 • 1 tsp baking powder
 • Small bread baking tin of approximately 21 by 11 cm.

Instructions

Start by roasting the sweet potatoes to get maximum flavour. Place them in a preheated oven at 200 degrees for an hour. When ready, let them cool a bit and the peel will come of easily.

I make 150 grams of sweet potato puree by mashing 2 sweet potatoes and weighing after mashing. Orange sweet potatoes contain more water then the light coloured ones. So I recommend you strain the sweet potato puree before adding it to your batter. Less water in the puree will make you bread rise better.

Preheat your oven now at 175 degrees and place baking paper in your bread baking tin.

Whisk the eggs with the sweet potato puree to a smooth batter. Now add the melted butter and the honey or cane sugar and give it a quick whisk untill smooth.

In another bowl, mix the spelt flour with the sea salt and baking powder. Mix the flour mixture bit by bit through your batter untill you get a smooth batter again. Don’t beat the batter too long.

Use a spatula to pour the batter in the baking tin. Bake your sweet potato bread in a pre heated oven for 1 hour. You can check the bread after 50 minutes. The top needs to have a nice color and a wooden skewer should come out dry.

Let the sweet potato bread cool for 10 minutes in the baking tin. After that it’s easy to remove from the baking tin en let it cool on a baking rack. Let your bread cool completely in 1-2 hours before slicing.

Leftovers can be stored in an airtight container in the fridge. This bread is also delicious for toasting.