Sudanese pasta

Deze pasta heeft W mij jaren geleden geleerd om klaar te maken. In landen als Sudan en Egypte wordt pasta vaak anders gecombineerd dan we hier gewend zijn. Denk aan de Egyptische Koshary bijvoorbeeld. Deze Sudanese pasta is supersimpel en snel te maken en vol smaak.

Spelt pasta

Het assortiment speltpasta in de supermarkten is gelukkig langzaam een beetje meer aan het worden. Van het bekende oranje merk is dus nu ook spelt elleboogjes te krijgen. Ik heb nu een hele blije kleuter die eindelijk pasta kan eten. Want klein, niet volkoren en lekker smakend. Bedankt Honig!

Natuurlijk kun je ook gewone tarwe (durum) pasta of glutenvrije pasta gebruiken.

Wat heb je nodig

 • Ongeveer 500 gram ongekookte (spelt) pasta
 • 5 grote tenen knoflook
 • flinke scheut olijfolie
 • zeezout
 • 50 gram fetakaas per persoon

Variatietips

 • Maak de pasta pittig door een theelepel chilipoeder of chilivlokken met de knoflook mee te bakken.

Bereiding

Kook de pasta al dente (9 minuten), giet af en zet klaar.

Doe een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak hier de komijn en knoflook in tot de knoflook mooi goudbruin is. Dit gaat vrij snel dus blijf roeren om aanbakken te voorkomen.

Zodra de knoflook goudbruin is roer je de pasta er door en bak je die een paar minuten mee. Proef en breng zo nodig op smaak met wat zeezout. Daarna kan het vuur uit en is je Sudanese pasta klaar. Doe er verkruimelde fetakaas over en klaar! Ik vind het zelf erg lekker wat sambal of chilivlokken erbij.

Combineer met kip uit de oven en salade of groente naar keuze.


Sudanese pasta with cumin and garlic

Sudanese pasta

Years ago W thought me how to make this Sudanese pasta. In countries like Sudan and Egypt pasta is different combined then we are used to in Europe. Think about the Egyptian Koshary for example. This Sudanese pasta is so simple and quick to make and is a real flavour bomb.

Spelt pasta

The assortment of spelt pasta in the Dutch supermarkets is slowly getting foot on the ground. Finally I found these little ‘elbow pasta’. Mister Z loves those, so I have a kid who can eat pasta, yay! Ofcourse you can use normal or glutenfree pasta if desired.

What do you need

 • 500 grams of uncooked (spelt) pasta
 • 5 big cloves of garlic, pressed
 • A good splash of olive oil
 • sea salt
 • 50 gram feta cheese per person

Make it spicy!

 • Make the Sudanese pasta spicy by adding a teaspoon of chili flakes or chili powder to bake with the garlic and cumin.

Instructions

Cook the pasta al dente (9 minutes), drain the pasta and keep it in hand range.

Add a good splash of olive oil in a spacious pan and bake the cumin and garlic untill the garlic is golden brown. This will happen fast so keep stirring to prevent the garlic and cumin from sticking to the pan.

Once the garlic is ready stir the pasta through and bake it for a few minutes. Turn off the stove and ready is your Sudanese pasta. Add crumbled feta cheese and your done. I really like to add some sambal or chili flakes.

Combine the Sudanese pasta with chicken from the oven and a salad or veggies of your choice.