Zuurkool. Je lust het of je lust het niet. Ik heb inmiddels door dat de meeste soorten biologische zuurkool zachter smaken. Zuurkool is een groente die ik heb leren waarderen. Voor dit recept werd ik geïnspireerd door de dames uit mijn Lekker halal eten Koolhydraatarm en Keto groep waar meer zuurkoolliefhebsters zitten. Ik begin een beetje door te krijgen wat je allemaal met zuurkool kan dus wie weet volgen er meer recepten, het is heerlijk!
Het recept is vrij snel klaar te maken. Ik had alles binnen een half uur in de de oven. Dus binnen een uur heb je deze op tafel. En ja, de dag erna is het nog veel lekkerder!
Dit recept maakt een flinke zuurkoolschotel wat voor mij foodprep is. Je maakt 6 ruime porties. Deel de ingrediënten gerust door de helft als je maar voor 1 of 2 personen kookt.
Wat heb je nodig
- 1 kilo rundergehakt
- 500 gram biologische zuurkool
- 800 gram blokjes pompoen
- 1 eetlepel cayennepeper
- 1 volle eetlepel koriander
- zwarte peper (uit de pepermolen)
- Zeezout
- 1 volle theelepel nootmuskaat
- 2 grote uien
- 2 grote tenen knoflook
- ghee of roomboter
- 50 ml slagroom
- 200-300 gram zelf geraspte kaas naar keuze (ik gebruik UK Cheddar en mozzarella)
Bereiding
Kook in een aparte pan de blokjes pompoen gaar. Zodra je er een vork in kan prikken gelijk het vuur uit. Afhankelijk van de grootte van je blokjes pompoen duurt dit 5-10 minuten. Giet af, stamp tot puree en doe de slagroom erdoor. Breng op smaak met nootmuskaat, zeezout en zwarte peper.
Hak ondertussen de uien fijn (eventueel met een keukenmachine). Roerbak de ui in ghee op vrij hoog vuur tot ze lichtbruin worden. Pers er dan de knoflook bij en voeg koriander en ongeveer 1 eetlepel zwarte peper toe. Roerbak voor een minuutje en voeg dan het gehakt toe.
Roerbak het gehaktmengsel tot het bruin begint te kleuren en doe dan de zuurkool erbij. Roer even door.
Doe de cayennepeper en zeezout naar smaak er nu bij.
Zet je oven op 200 graden.
Neem een grote ovenschaal en doe het gehakt- en zuurkoolmengsel onderin. Dan volgt de laag pompoenpuree. Daarna de laag geraspte kaas. Over de kaas strooi ik nog wat zwarte peper.
Afbakken tot de kaas gesmolten is en bruine plekjes krijgt dan heb je een krokante kaaskorst op de zuurkoolschotel. Dit duurt circa 20 minuten.
Eet smakelijk!
Vaak vind ik bij zuurkoolschotels dat het erg droog word, giet je de zuurkool eerst af? En valt de droogheid bij dit dan wel mee (mss door toevoeging van pompoen)? Ziet er wel erg smakelijk uit! Bedankt voor het recept.
Ik giet de zuurkool niet af. Het vocht gaat mee in de pan. De pompoen met slagroom maakt het nog smeuïger inderdaad. Enjoy!
Bedankt Madelon, was weer heerlijk. Heb je ook de voedingswaarde, weet nl niet hoe ik dat kan berekenen.
De voedingswaarde is een kwestie van optellen wat je gebruikt en delen door het aantal porties.
Hoi hoi! Is er voor dit recept ook een vervanging voor de pompoen, dat lusten wij hier (helaas) niet:(
Hoi Roxanne! Je zou de pompoen kunnen vervangen met knolselderij, bloemkool of wortelpeterselie.
Was erg lekker, ik heb een pepertje meegebakken en door het gehakt zuurkoolmengsel een schep sterke mosterd gedaan wij houden van pittig eten maar zo met de zachte smaak van pompoen heerlijk