Wanneer je ketogeen eet is chips natuurlijk uit den boze. De aardappel is veel te hoog in koolhydraten om binnen een ketogene of koolhydraatarme eetstijl te passen. Je kan zelf keto chips maken van groenten maar ook van kaas: kaaspops.

Kaaspops

Er zijn vier methoden om kaaspops te maken.

Bij de eerste methode droog je blokjes kaas in de oven op lage temperatuur. Daarna gaat de temperatuur flink omhoog zodat ze gaan poffen.

Bij de tweede methode droog je de blokjes kaas voor minimaal 24 uur onder een theedoek en pof je ze op hoge temperatuur in de oven.

Bij methode drie gebruik je een voedseldroger. Deze methode kan ik niet laten zien want die heb ik niet.

Bij methode vier gebruik je de Airfryer na het drogen buiten de oven. Je hebt dan alleen wel een spatdeksel nodig, wat ik niet heb.

De eerste twee methoden moest ik natuurlijk eens uitproberen.

Keto Kaaspops

Madelon
2 van 1 stem
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 5 minuten
Methode 2: 1 dag
Gang Snack
Keuken Wereldkeuken
Porties 1

Equipment

 • Oven

Ingrediënten
  

 • 200 gram harde kaas zonder korst kaas naar keuze

Instructies
 

Methode 1: Kaaspops poffen in de oven

 • Zet je oven op 90 graden. Snijd terwijl je oven opwarmt de kaas in blokjes van maximaal 1 cm. Snijd je ze kleiner dan kan het zijn dat ze korter moeten drogen.
 • Leg bakpapier op je bakplaat en verdeel de blokjes kaas zo over het bakpapier dat ze elkaar niet kunnen raken. De kaasblokjes gaan nu minimaal een uur in de oven. Ze moeten droog een leerachtig worden.
 • Tijdens het drogen zie je dat sommige stukjes een klein beetje smelten, doe de deur van de oven dan eventjes open om al het teveel aan vocht te laten verdampen.
 • Zo zien de kaaspops eruit als ze gedroogd zijn na minimaal een uur. Zet de oven nu op 150 graden en zet een tweede bakplaat direct boven die met de kaaspops.
 • Zet je er geen tweede bakplaat boven dan vliegen ze bij het poffen letterlijk door de oven en van je bakplaat af. Het is zonde als ze na je moeite op de bodem van de oven belanden en verbranden. Het poffen is in een paar minuten klaar dus niet weglopen. Als de kaaspops verbranden worden ze bitter.

Methode 2: Kaaspops 24 uur drogen buiten de oven

 • Leg bakpapier op je bakplaat. Snijd de kaas in blokjes van 1 cm en verspreid ze over de bakplaat zodat ze elkaar niet raken.
 • Nu leg je er een schone theedoek over en laat je ze minimaal 24 uur staan tot maximaal 48 uur. Het is afhankelijk van de luchtvochtigheid in je huis hoe rap ze helemaal droog zijn. Hoe droger, hoe beter ze poffen. Ze moeten een droge, leerachtige structuur hebben om goed te poffen.
 • Daarna gaan ze op een voorverwarmde oven op 150 graden. Vergeet de tweede bakplaat erboven niet! Het poffen is weer in een paar minuten klaar.

Notities

Tips

 • Je kan elke soort harde kaas die je lekker vindt gebruiken. In mijn recept zie je belegen 48+ kaas en oude geitenkaas 50+ op de foto’s.
 • Tijdens het experimenteren merkte ik dat de harde stukjes van de zijkant van kaas niet goed poffen. Gebruik dus alleen de zachtere binnenkant van de kaas.
Trefwoord Cheesepops, Kaaspops, Keto