Bewuste keuzes maken in je voeding betekent voor mij ook bewuste keuzes maken in waar ik mijn voedsel in klaarmaak. De afgelopen jaren heb ik vrijwel al mijn pannen met teflonlaag vervangen door rvs pannen of gietijzeren pannen. Teflon is zeer ongezond bij hogere temperaturen. En, teflon slijt tijdens gebruik waardoor je de teflon laag zelf op eet…

Toch bleven er enkele keukenapparaten over die een teflonlaag hadden en waar ik nog geen vervanging voor kon vinden. Een daarvan is de Airfryer die wij bijna dagelijks gebruiken.

Ik kwam uit bij de Montana Airfryer Master Fryer MF399-XXL. Het bakmandje en de opvangbak zijn gemaakt van staal met een keramische coating. Doei teflon! Omdat ik vrijwel altijd mealprep wil ik grotere hoeveelheden in een keer klaar kunnen maken dus koos ik voor de XXL. Deze is een maat groter dan de Philips XL die ik had. Omdat de Philips XL drie jaar heb gebruikt zal ik deze ook als vergelijking meenemen in de review van de Montana. Er zijn namelijk meer positieve verschillen naast het vrij zijn van teflon.

Wat is een Airfryer?

Ben je niet bekend met een Airfryer? Een Airfryer is een hete lucht friteuse. Je hebt dus geen ongezonde vetstoffen nodig voor het gefrituurde resultaat.

Ik maak er van alles in klaar. Patatjes voor mister Z. Groenten die je ook in de oven kan klaarmaken kunnen ook allemaal in de Airfryer. Je kan er zelfs gebak, brood en taartjes in bakken. In principe kun je alles wat je in een normale oven klaarmaakt ook in de Airfryer klaarmaken en is hij nog veelzijdiger. Ik maak bijvoorbeeld regelmatig toast van mijn zadenbrood of keto stokbrood.

Wat wij het allerleukste vinden: Kip, vis en vlees wordt gelijk dichtgeschroeid door de circulerende hete lucht in de Airfryer waardoor het van buiten perfect crispy wordt en van binnen heerlijk mals blijft. Een keer raden waarvoor de Airfryer dus bijna dagelijks aan gaat!

In de praktijk

Dit waren voor mij de verbeterpunten van de Philips XL Airfryer:

 1. Lastig schoon te maken en na een paar maanden intensief gebruik werden bepaalde hoekjes al niet meer echt schoon. Het ontwerp zit vol irritante hoekjes en gleufjes.
 2. De Philips Airfryer gaat makkelijk roken waardoor mijn hele woonkamer in de rook stond ondanks het sterke afzuigsysteem wat ik heb waar hij direct onder staat bij gebruik.
 3. De opvangbak had vervelende hoeken die je makkelijk niet schoon kreeg.
 4. De teflon laag was binnen een paar maanden gebruik al flink beschadigd of niet meer aanwezig en teflon is zeer ongezond.
 5. De hoge prijs. Voor een Philips Airfryer XL betaal je gemiddeld zo’n €200,-.

Montana Airfryer versus Philips Airfryer

Mijn Philips Airfryer heb ik drie jaar bijna dagelijks gebruikt. Wat ik gedaan heb is dezelfde baktijd en temperatuur die ik daarbij hanteerde ook testen bij de Montana Airfryer die in oktober 2019 kregen. We ontdekten eigenlijk alleen maar pluspunten.

 • Het belangrijkste verschil: De Montana Airfryers bevatten geen ongezonde teflonlaag maar een keramische laag. Alle Philips Airfryers bevatten helaas een teflonlaag wat ik een groot minpunt vind.
 • Beide Airfryers hebben zo’n 3 minuten nodig om op de gewenste temperatuur te komen. Deze tel ik bij de baktijd op.
 • Zowel de Montana als de Philips Airfryer geven een goed bakresultaat. De Philips functioneert na 3 jaar intensief gebruik nog steeds goed. Je krijgt hem alleen niet goed schoon. Maar kijk je naar het ontwerp dan is dat ook vrij logisch.
 • De Montana XXL heeft een vermogen van 1800 watt terwijl de Philips XL boven de 2000 watt zit. De Montana is dus zuiniger in gebruik terwijl je in volume meer klaar kan maken.
 • Alles wat je er in doet gaart gelijkmatig in beide Airfryers. Wel moet je in beiden tussendoor het eten even een keer omdraaien of opschudden.
 • De Montana Airfryer heeft een anti rook systeem met een goed filter. Je hebt dus geen last van ongewenste rookvorming. Ik gebruik mijn Airfryer altijd direct onder de afzuigkap waardoor geurtjes direct weggezogen worden.
 • De Philips Airfryer is zo ontworpen dat vet van/op het eten echt rondspettert in het apparaat wat voor rookvorming zorgt omdat dit ook op het bakelement beland. Een keer raden wat je dus ook niet schoon krijgt? Na gebruik van de Montana Airfryer zie ik geen druppels vet op de wanden of het bakelement, alleen in het bakmandje. Deze worden keurig naar beneden geblazen in de opvangbak.
 • De Philips Airfryer heeft het bedieningspaneel aan de voorkant. Wanneer je de Airfryer opent krijg je dus spetterend vet vanuit het bakmandje of stoom op het bedieningspaneel. Het bedieningspaneel van de Montana Airfryer zit bovenop en blijft dus schoon.
 • Bij de Montana bevatten de opvangbak en het mandje geen lastige hoekjes om schoon te maken. Schoonmaken is binnen 5 minuten klaar dankzij de keramische laag omdat eten daar niet aan blijft plakken. Zie hieronder tips om het schoonmaken zo makkelijk mogelijk te maken.
 • Wat mijn man gelijk opviel is dat de Montana Airfryer kip met velletje krokanter maakt dan de Philips en een grotere hoeveelheid klaar kan maken in dezelfde tijd door het grotere mandje. Zie hieronder de exacte afmetingen. Het bakmandje van de Montana XXL is een stuk groter dan de Philips XL. Je kan er bijvoorbeeld een hele kip in plaatsen, 1000-1300 gram aan vlees of kip en een complete gehalveerde flespompoen of bolpompoen in stukken.
 • De Philips Airfryer XL zegt 1200 gram aan eten te kunnen verwerken maar dat is in de praktijk maximaal 1000 gram. Doe je er meer in dan wordt de baktijd echt flink verlengd en kan ik net zo goed mijn grote oven aan zetten.
 • Bij de Montana Airfryer XXL krijg je een paar accessoires cadeau die je op de foto kan zien. Accessoires voor de Philips moet je los kopen en komen nog boven op de aanschafprijs wat een duur grapje kan zijn.
 • De prijs van de Montana XXL ligt voor het vergelijkbare XXL model van Philips zo’n €60,- lager. Zelfs €100,- lager als je de kortingscode onderaan dit artikel gebruikt.

We hebben beide Airfryers opgemeten om zo de verschillen in grootte vast te leggen. Wanneer je op zoek bent naar een Airfryer die bij je past vind ik dat zelf heel handig om te weten. Zo kun je makkelijker een beeld vormen van wat je nodig hebt, helaas staat dat er vaak niet bij vermeld.

Afmetingen Montana Airfryer XXL

 • Buitenkant: 36 cm hoog, 31 cm breed, 35 cm diep.
 • Bakmandje: Lengte 24,5cm, breedte 22,5cm, diepte 11,5 cm.

Afmetingen Philips Airfryer XXL

 • Buitenkant: 30 cm hoog, 29 cm breed, 39 cm diep.
 • Bakmandje: Lengte 22 cm, breedte 21,5 cm, diepte 8 cm.

Montana Airfryer schoonmaken

Ik heb de Montana Airfryer te kort om iets te zeggen over het mogelijk afslijten van de keramische laag. Daar zal ik over een half jaar een aanvulling over schrijvenin dit artikel. Al vermoed ik dat dit mee gaat vallen, want deze maak je heel makkelijk schoon met een keukendoekje en een licht sopje en een zachte spons.

Boenen of hard schrobben is NIET nodig. Er blijft namelijk niets kleven aan de keramische laag. Wil je nog minder schoonmaakwerk dan kun je er een laagje bakpapier in doen.

Het schoonmaken bij de Philips Airfryer XXL is van binnen een drama. Bij het metalen rooster in het bakmandje zijn vervelende klemmetjes gezet die je met geen mogelijkheid schoon krijgt. Ook heeft het mandje veel naden waar vet van het eten in vast gaat bakken en wat je ook met intensief weken nauwelijks schoon krijgt.

Het geheim is dat je de Airfryer moet schoonmaken wanneer hij nog warm is. Je mag er geen schuurspons in gebruiken en dat is ook helemaal niet nodig.

Je veegt met een stuk keukenpapier het ergste vuil er af. Het mandje kun je uit de opvangbak halen door op de hendel het kapje weg te schuiven en de veiligheidsknop in te drukken. Daarna giet je het overtollig vet weg en veeg je de opvangbak ook schoon met een keukenpapiertje. Ik doe er dan een paar druppels afwasmiddel in en veeg er even door met een zachte spons zonder schuurlaag. Afspoelen en klaar. Meer is het niet.

Zo nodig kun je de opvangbak en het mandje af en toe in de vaatwasser doen. De fabrikant geeft wel aan dit niet te vaak te doen. Zelf prefereer ik met de hand schoonmaken wat de levensduur verlengd.

De buitenkant van de Airfryer maak je met een vochtig doekje met eventueel een drupje afwasmiddel zo schoon.

Prijs en waar te koop?

De Montana XXL Airfryer bestelde ik bij Puur Mieke.

De Montana Airfryer XXL kost €159,-. Update 1 november 2023: Nu in de sale voor €119,-!

In mijn review zie je de accessoires die ik in 2019 bij de Airfryer XXL kreeg.

Heb je nog vragen over de Montana Airfryer stel ze dan gerust in een reactie dan zal ik daar zo snel mogelijk op antwoorden.

Wat maak jij graag klaar in de Airfryer? Al mijn Airfryer recepten kun je hier bekijken.

Ben jij op zoek naar meer fijne keukenapparaten? Je kan hier mijn gouden tips voor het kiezen van keukenapparatuur lezen.