De voorraad in de keuken kan soms nogal rommelig zijn. Ik ben daarom ook heel blij met mijn bijkeuken waar ik veel voorraad kwijt kan. Wij kozen bewust voor een mooie, moderne keuken met veel dichte kastjes. Maar om efficiënt te kunnen koken is het fijn als je een mooi systeem hebt waarmee je alles netjes en verzorgd indeelt. Laat dat nou echt iets voor mij zijn om structuur in te brengen. Herken je de uitdaging? Hoe laat je het er allemaal netjes uit zien?

Dit zijn mijn tips als je bezig wil met het (opnieuw) indelen van jouw keuken!

Kruiden verdelen in glazen potjes

Iets wat vaak maar een rommeltje is, zijn kruidenpotjes. Meestal staan ze allemaal in een kastje of een bakje, en ziet het er maar onopgeruimd uit. Of heb je tien verschillende soorten staan.

Om dit netjes neer te zetten, is het een goed idee om glazen potjes aan te schaffen waar je de kruiden in je keuken vervolgens in kunt doen. Dit staat erg stijlvol, en doordat de potjes allemaal hetzelfde zijn kun je het netjes opbergen. Vergeet niet om de potjes ook te labelen, zodat je niet per ongeluk vergeet wat er in het potje zit!

Kies bewust je indeling

Als je bijvoorbeeld open planken hebt boven het aanrecht, is het niet ideaal om alles hierop neer te zetten. Dit kan al snel te vol worden, en er vervolgens voor zorgen dat alles er maar rommelig uit ziet. Daarom koos ik voor twee grote gesloten hangkasten in aanvulling op mijn ruime onderkasten en lades.

Heb jij open kastjes of planken in je keuken? Dingen als wokpannen zijn erg groot en nemen veel ruimte in, waardoor je het niet makkelijk netjes kan opbergen. Heb je een mooie bij elkaar passende pannenset, dan kun je die natuurlijk wel neerzetten en ervoor zorgen dat hij zo mooie blikken kan ontvangen van gasten. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld glazen en borden.

De pannen die ik dagelijks gebruik staan op mijn fornuis, samen met mijn grillplaat. Maar de rest is verstopt in een hoekkast waar twee grote draaiplateaus in de vorm van een banaan in zijn verwerkt. Heerlijk die functionele ruimte om de keuken netjes te houden.

Potten voor droge producten

Iets wat veel mensen ook hebben, zijn potten waar ze droge producten in doen om de keuken netjes te houden. Eet je niet koolhydraatarm dan heb je vast wel een pot rijst of meel staan in je keuken. Bovenop mijn kasten heb ik glazen potten met noten(melen), zaadjes en andere koolhydraatarme bakproducten staan. Deze staan bewust op mijn kastjes in het zicht en zodat ik binnen één oogopslag kan zien of ik nog genoeg in huis hebt om mijn baksels zoals keto gistbrood te kunnen maken. Erg handig dus, en het staat ook nog eens super netjes en opgeruimd.

Gebruik verdelers of bakken

Het gebruik maken van bakken, is in de keuken écht ideaal. Hier kun je namelijk alles in kwijt.

Doosjes, flesjes, potjes, alles kan erin zonder dat het er mooi uit hoeft te zien. Deze kun je op de planken o.i.d. zetten, maar ook gewoon voor jezelf is dit enorm fijn om te gebruiken. Je kan hiermee erg snel een handig opbergsysteem bedenken. Haal ook verschillende formaten, zodat je keuze hebt als het gaat om grotere en kleinere bakjes.

Ik heb in mijn grotere lades bakken gezet om kleine losse spulletjes in te bewaren. Zo vliegen alle kleine bakspulletjes niet mijn laden door en hou ik alles handig bij elkaar.

Hou je keuken netjes

Ik hoor mijn man nu in mijn oren terwijl ik schrijf. Want helemaal als je zoals wij een open keuken hebt wil je niet vanaf je bank naar rotzooi kijken maar naar een opgeruimd en schoon aanrecht. Ik heb dus ook echt moeten leren om de keuken netjes te houden.

Je kan alles mooi indelen en een eigen plek geven maar we weten allemaal dat wanneer je klaar bent met koken je vaak een ravage mag opruimen. Het geheim is, geef alles een vaste plek en zet het daar ook echt (gelijk) terug.

Zelf hou ik van gestructureerd koken en probeer ik tijdens het koken alles wat ik gebruik al terug in de lades te zetten en gaat na het eten ook het liefst direct alle gebruikte kookspullen in de vaatwasser. Maar ik ben er heel eerlijk in, het heeft even geduurd voor ik dit onder de knie had.

Hoe heb jij je keuken netjes ingedeeld?