Hallo Eid keto merengue koekjes! Ik ben er dit jaar vroeg bij. Met dank aan Ellouisa voor de inspiratie voor deze merengue koekjes. Er volgen de komende dagen meer nieuwe zoete recepten om je van nog meer Eid koekjes inspiratie te voorzien. Uiteraard volledig suikervrij en geschikt voor als je ketogeen of koolhydraatarm eet.

Keto merengue

Merengue maak je heel simpel ketogeen. In plaats van suiker gebruik je de fijne Greensweet Stevia producten. De erythritol leent zich hier perfect voor. Dat maakt dat dit recept ook geschikt is als je diabetes hebt of glutenvrij eet en niet alleen als je ketogeen of koolhydraatarm eet. De merengue kleurt iets anders dan als je normale suiker gebruikt, maar de smaak is overheerlijk. Als je het niet weet dan proef je niet dat er geen echte suiker in zit.

Ganache

Het geheim van werken met cacaomassa is dat je het kort verwarmd. Het bevat in verhouding meer vet dan als je een reep chocolade smelt, het is dus niet raar als je wat vetafscheiding ziet tijdens het maken van de ganache. Wordt de ganache te dik, doe er dan een beetje extra slagroom door en roer stevig door. Cacaomassa op zich is bitter van smaak. De slagroom verzacht dit, de merengue is al zoet waardoor je de ganache niet verder hoeft te zoeten.

De ganache gebruik je hier als versiering van de keto merengue, maar ook zonder ganache zijn ze heerlijk. Heb je geen zin in het spuiten van de ganache? Dip de merengue dan (voor de helft) in de ganache en laat drogen.

Keto Merengue met Ganache

Madelon
Suikervrije merengue versierd met ganache.
4.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 2 uur
Gang Gebak
Keuken Ketogeen & Koolhydraatarm
Porties 30 stuks
calorieën 36 kcal

Equipment

 • Spuitzak met Wilton 1M spuitmondje
 • Keukenmachine of mixer
 • Oven
 • Kleine steelpan
 • Spuitzak voor de ganache

Ingrediënten
  

Merengue

 • 100 gram eiwit
 • 190 gram Greensweet Stevia Erythritol
 • snuf fijn keltisch zeezout

Ganache

 • 75 gram Callebaut 100% cacaomassa
 • 100 ml slagroom

Versiering

 • geraspte kokos
 • hazelnoten

Instructies
 

Merengue

 • Klop het eiwit met de erythritol en zeezout stijf tot je het op de kop kan houden.
 • Zet je oven aan om voor te verwarmen op 120 graden.
 • Spuit een bodempje waar je een cirkel omheen draait zodat je een roos effect krijgt met een kuiltje in het midden.
 • Droog de keto merengues in de oven voor circa 80 minuten.
  Haal ze daarna uit de oven en laat ze op de bakplaat verder drogen, ze zullen uitharden terwijl ze afkoelen.

Ganache

 • Smelt in een klein steelpannetje de cacaomassa in de slagroom terwijl je blijft roeren. Haal direct van het vuur zodra de cacomassa is opgenomen. Blijf rustig roeren terwijl het afkoelt. Zodra het handwarm is kun je het in een spuitzakje doen.
 • Versier nu de afgekoelde merengue. Vul het kuiltje met ganache of maak streepjes. Leef je uit! Bestrooi met kokos en versier met een hazelnootje.

Notities

Bewaren doe je in een luchtdichte bak buiten de koelkast. Deze koekjes blijven op kamertemperatuur minimaal een week goed.
Trefwoord Merengue