Het is weer tijd voor een van W. zijn recepten. Sudanese Salatat Dakwa, pindakaas salade. Nu denk je waarschijnlijk, wat zegt zij nou? Pindakaas in een salade? Yes! Dat geeft echt een ontzettend lekkere smaak aan je salade dus probeer het vooral eens uit.

Deze salade is heerlijk bij gerechten met rijst, kan met vlees en vis worden gegeten en heeft een heerlijke uitgesproken smaak, die tegelijkertijd niet overheerst. Een salade dus om te proberen! Ik heb al heel wat verbaasde blikken gezien als deze salade hier op tafel verscheen. Iedereen die het proeft is verrast over de frisse smaak. Omdat de dressing pindakaas bevat krijgt de salade een notige ondertoon. Deze overheerst niet en past perfect samen met het fris zure van de limoen. In Sudan is dit een salade die vrijwel dagelijks op tafel staat.

Je kunt deze salade heel erg goed met vlees samen eten, maar ook bij vis smaakt het prima. Zeker bij gerechten met rijst is dit een hele goede smaak combinatie.

Ik gebruik in deze salade ongebrande sesamolie. Deze vind je bij de toko, of bij de ekoplaza. Dit geeft een hele andere smaak dan de bekende gebrande sesamolie. Wanneer je dit niet kunt vinden of wilt aanschaffen kun je ook een kwalitatief goede olijfolie hier voor gebruiken als vervanging.

De salade zelf is verder heel gemakkelijk met tomaat, komkommer en ui. Geen poespas. Doordat er geen blaadjes in zitten kun je het ook gemakkelijk een dag in de koelkast bewaren maar ik garandeer je dat je deze salade zo lekker zult vinden dat er echt geen left overs zullen zijn om te bewaren.

Qua pindakaas gebruiken wij zelf altijd een 100 procent variant. Deze is tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar bij vrijwel alle grote supermarkten. Wij gebruiken gladde pindakaas, maar wanneer je van stukjes noot houdt is dit ook lekker.

Sudanese Pindakaas Salade

Madelon
4.67 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Gang Salade
Keuken Sudanees
Porties 4 personen

Equipment

 • Slakom

Ingrediënten
  

 • 1 grote tomaat
 • 1 kleine ui
 • halve komkommer
 • sap van halve limoen
 • 1 eetlepel goede kwaliteit pindakaas zonder toegevoegde suikers
 • zout naar smaak
 • halve theelepel komijn
 • 2 eetlepels ongebrande sesamolie het liefst de Sudanese variant, niet de Aziatische, verkrijgbaar bij Arabische toko’s, vervang anders door olijfolie

Instructies
 

 • Neem een ruime kom of diep bord. Snijd de tomaat, ui en komkommer in kleine blokjes en meng deze door elkaar.
 • Meng in een klein schaaltje het sap van de limoen, de pindakaas, zout, komijn en sesamolie. Proef of het zout naar je smaak is en voeg eventueel meer limoensap toe wanneer je dit lekker vindt. Maak er een mooi glad mengsel van en giet je dressing over de tomaat, uit en komkommer. Roer alles goed door elkaar. Deze dressing maakt je pindakaas salade zo speciaal, pas hem vooral aan aan je eigen smaak.
Trefwoord Pindakaas, Salade, Sudanees eten