[print_link]

Vanmiddag zette ik de WDWE van afgelopen week online. Sanne stelde de vraag wat het recept is van de lamsstoof die ik maakte. Nu heb ik daar geen vast recept voor, maar wilde ik wel even in mijn geheugen graven wat ik er deze keer allemaal had ingegooid :angel

Ingrediënten lamsstoof:

 • Ongeveer een kilo aan lamsnek inclusief bot (verkrijgbaar bij de (islamitische) slager)
 • Olijfolie of Ghee
 • 5 theelepels knoflookpoeder of 5 geperste grote tenen knoflook
 • Eetlepel komijn
 • 2 grof gehakte uien
 • 2 eetlepels harissa (heet!) of 2 fijngehakte groene pepers (weglaten als je niet heet eet)
 • theelepel pül biber (rode pepervlokken, verkrijgbaar bij toko)
 • theelepel gemberpoeder
 • flinke theelepel habba a sawda (nigellazaad, verkrijgbaar bij toko)
 • groot blikje geconcentreerde tomatenpasta
 • zeezout naar smaak
 • scheut azijn
 • 500 tot 750 gram gebroken sperzieboontjes (AH diepvries eigen merk)
 • water

Ingrediënten rijst met kardemom:

 • 500 gram rijst
 • water
 • zeezout
 • 3 tot 5 kardemompeulen

Nodig:

 • Pan met antiaanbaklaag of een goede sudderpan met deksel!
 • Geduld. Dit vlees moet ruuuuustig sudderen :P

Bereiding:

Olijfolie of ghee in je pan doen. Vlees erin en bestrooien met de gehakte ui, harissa, komijn, knoflook, gemberpoeder, pül biber, habba a sawda en azijn. Vervolgens genoeg water erbij zodat je vlees in een bodempje water staat van ongeveer een cm. Gedurende het sudderen moet je zorgen dat er steeds zo’n bodempje water in blijft. Anders water erbij doen tussendoor. Dit laat je ongeveer 3 uur op een zacht vuurtje sudderen. Ik roer en keer het vlees elk half uur ongeveer en controleer of er nog voldoende water is. Je zult zien dat het vocht wat je toevoegt zich mengt met de kruiden en het vleesvocht, dit word je saus.

Na ongeveer 3 uur voeg je het zeezout toe, de sperzieboontjes en het blikje tomatenpasta. Eventueel extra water toevoegen. Even laten pruttelen tot de sperzieboontjes gaar zijn. Duurt ongeveer 20 minuten.

Tegelijkertijd zet je je rijst op vuur. Je kan het gewoon koken zoals je normaal doet, alleen voeg er zeezout en de kardemompeulen aan toe. De kardemompeulen snijd ik even in of plet ik even met een mes, zo komt de smaak tijdens het koken goed naar buiten. Haal ze eruit voor je de rijst op het bord doet.

Eet smakelijk! Bil hana wa shiffa! Bon appetit!