risolles

Het recept voor mijn risolles! Voor wie niet weet wat dit zijn, het zijn indonesisch-chinese loempia’s. Alleen wordt er geen gebruik gemaakt van loempiavellen, maar flensjes die je zelf bakt. Laat je niet afschrikken door de ingrediëntenlijst, want het is een stuk makkelijker dan het lijkt. Alle ingrediënten kun je gewoon in de supermarkt halen, je hoeft er niet speciaal voor langs een toko ;) Ik haal zelf de groenten voor de vulling bij de versafdeling van de AH.

Nodig voor de flensjes

 • 250 gram meel
 • 600 ml water
 • 1/2 zakje bakpoeder
 • 2 tl zout
 • 2 eieren

Nodig voor de vulling

 • 250 gram rundergehakt
 • 25 gram mihoen (van echte mungbonen niet die glazige namaaktroep)
 • 125 gram taugé
 • 150 gram spitskool
 • handje gehakte selderij
 • 1 geraspte wortel
 • 1 flinke fijngehakte ui
 • 1 prei in halve ringetjes gesneden
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • 4 grote fijngeperste tenen knoflook
 • 1 theelepel zwarte peper
 • 2 theelepels zeezout
 • 1 theelepel chilipoeder of 1 pepertje als je van pittig houdt
 • 3 volle eetlepels maizena aangemaakt met water volgens de verpakking
 • eetlepel olie

Verder nodig

 • Paneermeel
 • 2 eieren
 • grote kom en garde en beslaglepel
 • Frituurpan of pan met olie om te frituren
 • kleine koekenpan van maximaal 15 cm doorsnede
 • olie om je koekenpan in je vetten
 • kommetje met een lepel meel en water
 • bakpapier
 • Bord
 • keukenpapier

Bereiding

Fruit in de olie de ui met de knoflook en prei. Daarna gelijk het gehakt erbij en dat rul bakken. Doe de rest van de ingrediënten erbij behalve de taugé en de mihoen. De mihoen moet je in een kom kokend water doen en na een minuut of 4 is het klaar. Doe als het gehakt gaar is de taugé erbij, even doorroeren en dan ook de mihoen erbij. De mihoen even snijden voor je die in de pan doet maakt het makkelijker te verdelen. In de pan met een vork en mes snijden kan ook. Meng nu het maizenapapje erdoorheen en laat het iets dikker worden. Daarna je pan van het vuur en de vulling laten afkoelen terwijl je de flensjes gaat bakken.

Meng de ingrediënten voor het beslag door elkaar, goed mixen tot een glad beslag. Hou je van dikkere flensjes dan doe je 1/3e meel en water extra bij.

In je koekenpannetje doe je een klein beetje olie, ik doe het zelf met een siliconenkwastje om teveel olie in het pannetje te vermijden. Ik doe er dan 1 beslaglepel beslag in en draai dit in het pannetje rond ook een stukje over de zijranden. Dit maakt het dichtplakken van de flensjes straks heel makkelijk. Het vuur mag niet hoog, het flensje moet gaar worden, maar niet bruin. Je draait het dus ook niet in de pan zoals je met een pannenkoek wel zou doen. Wanneer de bovenkant droog is en je met een beetje pannetje schudden het flensje zonder lepel in de pan kan schuiven is hij gaar. Is het flensje van boven helemaal droog maar blijft het in de pan plakken dan moet je iets meer olie in je pannetje doen bij de volgende.

Ik leg nu een groot stuk bakpapier over mijn schone (!) aanrecht, hierop leg ik de flensjes die gaar zijn en laat ze afkoelen. Ook vouw ik hierop de flensjes. Bakken en vouwen gaat dus tegelijkertijd. Omdat elk flensje er wel een paar minuten over doet om gaar te worden heb je steeds genoeg tijd om te vouwen. Tip: Laat de flensjes afkoelen tot je hoogstens wat lauw aanvoelen. Doe je dit niet dan is de kans groter dat tijdens het vouwen je flensje scheurt.

Pak het kommetje met water en meel. Dit is je plakmiddel voor de flensjes. Leg ook alvast een bord klaar met een stukje bakpapier erop waarop je de nog ongebakken risolles neer kan leggen. Leg een afgekoeld flensje voor je neus. Doe er een eetlepel vulling op en spreid deze een beetje langwerpig uit zoals op de foto.

Vouw de twee zijkanten van de het flensje op de vulling en bestrijk deze zijkanten met je meelwatermengsel.  Vouw de flensjes zo strak mogelijk op zonder de flensjes te scheuren. Doe je dit niet dan kan je risolles ontploffen bij het bakken straks en heb je een flensje en vulling in stukjes in je olie drijven.

Vouw daarna de onderste flap van het flensje over de vulling en door je meelwatermengsel blijft het plakken. Smeer nu ook wat meelwatermengsel op het onderste flapje.

Nu kun je de bovenste flap dichtvouwen. Gebruik zo nodig nog wat extra meelwatermengsel om het flensje goed dicht te plakken. Controleer ook of de zijkanten strak dicht zitten, anders krijg je dat daar straks olie in gaat ophopen. Blijf flensjes bakken en vullen tot je beslag en vulling op is. Je zult er dan rond de 25 hebben. Hou je beslag over dan kun je er pannenkoeken van bakken, hou je vulling over dan is die ook lekker met wat rijst.

Zo stapel ik mijn gevouwen risolles met elke keer een stukje bakpapier er tussen. Dit voorkomt dat de flensjes aan elkaar gaan plakken.

Tijd om de keuken vies te maken :angel. Dit is natuurlijk de foto van voor het slagveld haha. Het paneren en bakken doe ik het liefst met Wayelz samen. Je handen worden zo vies van het paneren en de risolles bakken heel snel in de pan met olie dus dan is een tweede persoon handig. Je haalt een voor een de risolles door 2 losgeklopte eieren en daarna door paneermeel en daarna gelijk in de hete olie. Binnen 2 minuten is je risolles klaar en soms wel sneller dus je mag niet weglopen bij de pan met olie!  Krijgen ze een bruine kleur zoals op de allereerste foto dan kun je ze gelijk uit de olie halen. Leg je gebakken risolles op een bord met keukenpapier en goed (!) uit laten lekken. Vettige risolles smaken niet lekker.

Risolles kun je gewoon opwarmen in de magnetron, invriezen is ook prima mogelijk. Wel dan binnen 3 maanden opeten ;)

Eet smakelijk!