Het recept voor mijn risolles! Voor wie niet weet wat dit zijn, het zijn indonesisch-chinese loempia’s. Alleen wordt er geen gebruik gemaakt van loempiavellen, maar flensjes die je zelf bakt. Laat je niet afschrikken door de ingrediĆ«ntenlijst, want het is een stuk makkelijker dan het lijkt. Alle ingrediĆ«nten kun je gewoon in de supermarkt halen, je hoeft er niet speciaal voor langs een toko ;) Ik haal zelf de groenten voor de vulling bij de versafdeling van de AH.
Nodig voor de flensjes
- 250 gram meel
- 600 ml water
- 1/2 zakje bakpoeder
- 2 tl zout
- 2 eieren
Nodig voor de vulling
- 250 gram rundergehakt
- 25 gram mihoen (van echte mungbonen niet die glazige namaaktroep)
- 125 gram taugƩ
- 150 gram spitskool
- handje gehakte selderij
- 1 geraspte wortel
- 1 flinke fijngehakte ui
- 1 prei in halve ringetjes gesneden
- 1 theelepel gemberpoeder
- 4 grote fijngeperste tenen knoflook
- 1 theelepel zwarte peper
- 2 theelepels zeezout
- 1 theelepel chilipoeder of 1 pepertje als je van pittig houdt
- 3 volle eetlepels maizena aangemaakt met water volgens de verpakking
- eetlepel olie
Verder nodig
- Paneermeel
- 2 eieren
- grote kom en garde en beslaglepel
- Frituurpan of pan met olie om te frituren
- kleine koekenpan van maximaal 15 cm doorsnede
- olie om je koekenpan in je vetten
- kommetje met een lepel meel en water
- bakpapier
- Bord
- keukenpapier
Bereiding
Fruit in de olie de ui met de knoflook en prei. Daarna gelijk het gehakt erbij en dat rul bakken. Doe de rest van de ingrediƫnten erbij behalve de taugƩ en de mihoen. De mihoen moet je in een kom kokend water doen en na een minuut of 4 is het klaar. Doe als het gehakt gaar is de taugƩ erbij, even doorroeren en dan ook de mihoen erbij. De mihoen even snijden voor je die in de pan doet maakt het makkelijker te verdelen. In de pan met een vork en mes snijden kan ook. Meng nu het maizenapapje erdoorheen en laat het iets dikker worden. Daarna je pan van het vuur en de vulling laten afkoelen terwijl je de flensjes gaat bakken.
Meng de ingrediƫnten voor het beslag door elkaar, goed mixen tot een glad beslag. Hou je van dikkere flensjes dan doe je 1/3e meel en water extra bij.
In je koekenpannetje doe je een klein beetje olie, ik doe het zelf met een siliconenkwastje om teveel olie in het pannetje te vermijden. Ik doe er dan 1 beslaglepel beslag in en draai dit in het pannetje rond ook een stukje over de zijranden. Dit maakt het dichtplakken van de flensjes straks heel makkelijk. Het vuur mag niet hoog, het flensje moet gaar worden, maar niet bruin. Je draait het dus ook niet in de pan zoals je met een pannenkoek wel zou doen. Wanneer de bovenkant droog is en je met een beetje pannetje schudden het flensje zonder lepel in de pan kan schuiven is hij gaar. Is het flensje van boven helemaal droog maar blijft het in de pan plakken dan moet je iets meer olie in je pannetje doen bij de volgende.
Ik leg nu een groot stuk bakpapier over mijn schone (!) aanrecht, hierop leg ik de flensjes die gaar zijn en laat ze afkoelen. Ook vouw ik hierop de flensjes. Bakken en vouwen gaat dus tegelijkertijd. Omdat elk flensje er wel een paar minuten over doet om gaar te worden heb je steeds genoeg tijd om te vouwen. Tip: Laat de flensjes afkoelen tot je hoogstens wat lauw aanvoelen. Doe je dit niet dan is de kans groter dat tijdens het vouwen je flensje scheurt.
Pak het kommetje met water en meel. Dit is je plakmiddel voor de flensjes. Leg ook alvast een bord klaar met een stukje bakpapier erop waarop je de nog ongebakken risolles neer kan leggen. Leg een afgekoeld flensje voor je neus. Doe er een eetlepel vulling op en spreid deze een beetje langwerpig uit zoals op de foto.
Vouw de twee zijkanten van de het flensje op de vulling en bestrijk deze zijkanten met je meelwatermengsel. Ā Vouw de flensjes zo strak mogelijk op zonder de flensjes te scheuren. Doe je dit niet dan kan je risolles ontploffen bij het bakken straks en heb je een flensje en vulling in stukjes in je olie drijven.
Vouw daarna de onderste flap van het flensje over de vulling en door je meelwatermengsel blijft het plakken. Smeer nu ook wat meelwatermengsel op het onderste flapje.
Nu kun je de bovenste flap dichtvouwen. Gebruik zo nodig nog wat extra meelwatermengsel om het flensje goed dicht te plakken. Controleer ook of de zijkanten strak dicht zitten, anders krijg je dat daar straks olie in gaat ophopen. Blijf flensjes bakken en vullen tot je beslag en vulling op is. Je zult er dan rond de 25 hebben. Hou je beslag over dan kun je er pannenkoeken van bakken, hou je vulling over dan is die ook lekker met wat rijst.
Zo stapel ik mijn gevouwen risolles met elke keer een stukje bakpapier er tussen. Dit voorkomt dat de flensjes aan elkaar gaan plakken.
Tijd om de keuken vies te maken :angel. Dit is natuurlijk de foto van voor het slagveld haha. Het paneren en bakken doe ik het liefst met Wayelz samen. Je handen worden zo vies van het paneren en de risolles bakken heel snel in de pan met olie dus dan is een tweede persoon handig. Je haalt een voor een de risolles door 2 losgeklopte eieren en daarna door paneermeel en daarna gelijk in de hete olie. Binnen 2 minuten is je risolles klaar en soms wel sneller dus je mag niet weglopen bij de pan met olie! Ā Krijgen ze een bruine kleur zoals op de allereerste foto dan kun je ze gelijk uit de olie halen. Leg je gebakken risolles op een bord met keukenpapier en goed (!) uit laten lekken. Vettige risolles smaken niet lekker.
Risolles kun je gewoon opwarmen in de magnetron, invriezen is ook prima mogelijk. Wel dan binnen 3 maanden opeten ;)
Eet smakelijk!
ohhh ziet er goed uit!!!
En net of je in onze keuken stond te bakken hihi
Wij doen ze altijd even in de oven, vind het in de magnetron wat sompig worden als je ze opwarmt. Maar vers natuurlijk altijd het allerlekkerst.
Ga kokkie even inseinen, wie weet heeft hij ook wat aan je recept :D
Volgens mij lijken onze keukens wel wat op elkaar he haha. Klopt wel over de magnetron, maar ik ben vaak te lui voor de oven XD
ok. laat maar, dit gaat mij niet lukken.
ik haakte af bij beslag in pannetje zetten.
ik vraag m’n tante wel of ze wil maken
Nice! Heb je ze wel eens met ragout vulling gegeten?
Yup en die zijn echt heerlijk, maar ben een kluns in echte ragout maken. Heb jij daar een goed recept van?
Nee, helaas geen goed tried & tested recept. Heb het een keer gemaakt voor zelf gemaakte kip bitterballen, maar de bouillon had niet heel veel smaak waardoor het allemaal wat flauw was. Mocht ik een goede tegenkomen die ik heb getest, laat ik je het weten.
Daar hou ik je aan ;)
Ik vind ze er heeeeerlijk uit zien. maar ik zou er denk ik toch liever gewone loempia’s van maken. :D
Ziet er super lekker uit maar wel veel werk of niet??
Als je loempia’s kan maken dan kan je dit ook ;)
Dat lijkt me heerlijk!
Dit ziet er goddelijk uit! Bedankt vh recept. Wat eet je er meestal bij? Gewoon rijst/bahmi. Nog tips?
Eigenlijk gewoon zo met wat pittige saus of kroepoek erbij. Na een stuk of 3 als maaltijd zit ik wel vol haha. Ze zijn best machtig.
Wat is het daar maar schoon! Bij ons ligt het hele huis dan onder hahaha! Ze zien er wel heerlijk uit hoor! Erg mooi! Eet jij ze ook met een sausje? Wij hebben momenteel de diepvries nog vol liggen, jum!
Oooh Mad wat super lekkerrrrr. Dat ga ik natuurlijk maken! Verrukkelijk ziet het eruit. Ik proef het al. xxx
Wat ziet dat er lekker uit! wow!
Wauw ziet er enorm lekker uit!!!! ga ik zeker proberen!
Oh dit lijkt mij superlekker! Ik denk dat ik dit zeker eens ga proberen al zal het dan wel een variant zijn met vega vlees :)
Helemaal vegetarisch is ook superlekker ;) Ik zit zelf te denken aan een lekkere ragoutvulling met groenten!
Ziet er lekker uit,
zelf vindt ik ze altijd heel groot als hapje
zou ik ze kleiner kunnen maken,
of scheuren ze dan,
wij kopen ze met kip of alleen groente.
maar wil ze nu zelf maken met rundergehakt
of wordt dat te droog
goede uitleg en mooie foto’s,
hou de laptop met je recept er wel bij
als ik het ga proberen
Yay, hier heb ik op gewacht! Ga het zeker proberen zodra ik terug ben van vakantie.
Oh Goden, wat ziet dit er lekker uit!! Deze gaat in mijn bookmarks! Moet het echt eens proberen!
Laat me weten als je ze een keer maakt wat je er van vindt? :D
Jeetjemina wat een boel werk! :O
dat gaat we even noteren :D dat lusten ze hier wel :D
En LEKKER dat ze waren!!!
:D
Super handig, zo met de foto’s erbij. Ziet er lekker uit!
Oooh dit ziet er heerlijk uit!!!
Ziet er Yammie uit zeg!
Ow en een tip voor paneren is om 1 hand te gebruik voor alleen het dompelen in ei en de andere hand gebruik je een lepel voor het scheppen van de paneermeel op de loempia. Scheelt vieze handen :)
Die methode werkt niet goed vind ik. Of je nou een hand vies maakt of twee maakt dan niet uit. Want wat je net in ei hebt gedompeld dat moet je ook weer in de paneermeel, dus of je dat met een lepel doet of niet maakt dan niet uit :P
Ik doe eigenlijk de loempia door het ei (met mn linkerhand), vervolgens leg ik het in de schotel met paneermeel en dan (met mn rechterhand met de lepel paneermeel) eroverheen scheppen en omdraaien in de paneermeel met de lepel. Vervolgens met de lepel (rechterhand) in een ander schaal doen. Voor mij werkt het zo wel, is wel even goed opletten.
Risolles zijn helaas te breekbaar om om te draaien met een lepel. Ik denk wel dat je techniek handig is bij wat stevigere hapjes!
ik heb het gebrobeerd maar mijn velletjes gaan scheuren wat doe ik verkeerd graag een oplossing.
Waarschijnlijk maak je ze of te dik, of zijn ze niet goed gaar, of genoeg afgekoeld. Het is een kwestie van oefenen ;)
Oh dit vind ik zo lekker, heb het zelf ook al eens gemaakt en waren zo op. Bapao’s ook wel eens gemaakt, WAT EEN WERK dat deeg!
Hoi, Heb ze samen met mijn dochter gemaakt was heel gezellig
wij hebben ze in de olie gebakken,dan worden ze erg vet.
Heb ze rechtop gezet om ze leeg te laten lopen,
vindt ze daarna nog wel vet
Heb je een tip om dit te voorkomen.
ze zijn wel erg lekker en
een stuk goedkoper als bij de toko
volgende keer een andere vulling proberen
dankjewel voor het reept en de foto’s
hallo,
ik vind het er super heerlijk uitzien!! voor hoeveel personen is het recept hierboven ongeveer. Ik heb een gezin van zeven namelijk en als het lekker is zijn ze extra hongerig :-P .
Hi Christa,
Dit recept is voor ongeveer 25 risolles. Ik betwijfel alleen of dat genoeg zal zijn voor 7 hongerige mensen haha. Wij eten er rustig 4 per persoon op hihi.
Groetjes Madelon
haha… ben bang dat je daar gelijk in gaat hebben ;-) .. dank je voor de reactie.. dan doe ik alles keer twee… moet goed komen dan :-) .. super 2015 gewenst met heul veel lekkers gezelligheid en goede gezondheid.