Voor 20 groentenloempia’s heb je nodig

  • 1 pak filodeeg 40 stuks
  • 1 grote geraspte winterwortel
  • 1 grote prei in ringetjes gesneden
  • 250 tot 350 gram fijngesneden witte kool
  • 150 gram taugé
  • 1 grote fijngehakte ui of 2 kleine
  • 6 grote tenen fijngehakte/geperste knoflook
  • Peper naar smaak
  • 1 of 2 verkruimelde groentenbouillonblokjes (Maggi)
  • Eventueel een takje fijngehakte selderij
  • 100 tot 200 gram fetakaas in stukjes gesneden
  • 50 tot 100 gram mihoen
  • olijfolie
  • Grote (koeken)pan
  • Kommetje met mengsel van theelepel meel en wat water om te plakken
  • Ik gebruik een pan en fles zonnebloemolie om te frituren

Bereiding

Het filodeeg haal je uit de verpakking en als je (nog) niet zo snel bent met loempia’s vouwen/rollen dan moet je er een schone vochtige theedoek over leggen om te voorkomen dat je vellen uitdrogen.

Ik vouw met 2 vellen tegelijk. Er gaat veel vulling in een groentenloempia’ en ik hou niet van loempia’s met een dun velletje. Vouwen met 2 vellen geeft een knapperige buitenkant, een zacht deeglaagje aan de binnenkant en dan de heerlijke vulling. Extra smaak dus!

Je begint met het fruiten van de ui en prei in de olijfolie. Doe er de wortel en witte kool bij en roerbak deze tot het wat begint te slinken. Kruid het groentenmengsel met de bouillonblokjes en peper en eventueel de selderij. Roerbakken tot de groenten bijna gaar zijn. Knoflook en taugé toevoegen, even flink omroeren en dan van het vuur halen. Even wat laten afkoelen en dan de fetakaas erin mengen.

De mihoen maak je klaar door er kokend water op te gooien, even een paar minuten wachten, afgieten en kleiner snijden met een vork en een mes. Daarna mengen met de rest van de vulling.

Leg je loempiavellen zo (foto) voor je neer en doe er 2 flinke eetlepels vulling op. Neem het flapje wat dichtbij je ligt en leg dat strak over de vulling heen, beetje aandrukken en dan rollen tot de helft van het filovel. Dan vouw je beide zijkanten naar binnen, smeer wat van het water/meel mengsel op het uiteinde en rol je loempia dicht. Strak rollen, anders gaan ze los tijdens het bakken of zuigen ze teveel olie omdat ze niet goed dicht zijn.

Herhalen tot je vulling op is. Daarna bakken tot ze mooi goudbruin zijn. Dit is genoeg voor 20 keer een goed gevulde groentenloempia. Heerlijk met chilisaus!

Invriezen is natuurlijk mogelijk, dan het liefst voor het bakken en los van elkaar zodat ze niet aan elkaar plakken als ze je uit de vriezer haalt ;)