Na een ritje naar moeders met kitteh kom je hongerig thuis. We kijken de laatste tijd veel 24 Kitchen en dat zorgt hier voor veel inspiratie op kookgebied. Jamie Oliver en Anthony Bourdain doen het hier altijd goed ;) Ik maakte een makkelijke herfst ovenschotel met krieltjes, kippendijen, tomaten en kastanjechampignons.
Herfst Ovenschotel
Heerlijke herfst overschotel voor de koudere maanden. Lekker goed gevuld en vooral makkelijk recept!
Equipment
- Ovenschaal
- Pan
- Koekenpan
- Oven
Ingrediënten
- 750 gram kippendijen zonder bot en zonder vel
- 1 kilo krieltjes met schil
- 250 gram kastanje champignons
- 4 grote tomaten
- 10 eetlepels azijn
- 8 eetlepels olijfolie
- 6 tenen geperste knoflook
- eetlepel Italiaanse kruidenmix
- zwarte peper uit de pepermolen
- 1 theelepel zeezout
- Boter
Instructies
- Ik kookte voor twee dagen en nam een kilo krieltjes die ik kookte met wat zout. Kook ze niet helemaal gaar dan nemen ze in de oven het eventuele extra kookvocht op. Zodra het water kookt doe ik er ook de tomaten bij waarin ik een sneetje heb gemaakt. Je ziet dan dat het vel van de tomaat los komt. Tomaat uit de pan halen en de krieltjes verder laten koken. De tomaten laat je wat afkoelen en daarna pel je de schil ervan af.
- Ik heb de kippendijen doormidden gesneden en bak deze lekker aan in flink wat boter en bestrooi ze in de pan met zeezout en zwarte peper uit de molen. Op een middelhoog vuur geef je die kippendijen even een mooie tik van het vuur en schroei je ze dicht. En dan hop uit de pan, maar schep de boter er niet uit.
- Halveer de kastanjechampignons en roerbak deze even snel in de boter die de smaken van de kip en zout en peper heeft opgenomen. Niet te lang, je wilt geen minichampignons overhouden. Ik roerbak ze ongeveer een minuut of 2 tot 3.
- Tomaten pellen gaat heel makkelijk zo ;) Daarna heel simpel in grove stukken snijden.
- Zo moeten je kippendijen eruit zien. Ik gebruik expres geen kipfilet, dit stuk van de kip is gewoon veel zachter, sappiger en smaakvoller. Bak je kip niet helemaal door, je wilt juicy chicken ;) Zet je oven alvast op 200 graden.
- De schotel bouw je op, je gaat je ingrediënten in laagjes opbouwen. Eerst de gekookte krieltjes onderin. Deze even met een vork wat platdrukken. Zo kunnen de smaken er lekker intrekken in de oven. Verdeel je stukken tomaat over de krieltjes. Dan je stukken kip en daarbovenop de champignons.
- Nu maak je je dressing. Gewoon alle kruiden, azijn en olijfolie door elkaar roeren met de knoflook. Lekker over je volle ovenschaal gieten. Deze smaken gaan lekker sudderen in de oven en trekken in de krieltjes.
- Het resultaat na zo'n 40 tot 45 minuten in de oven. Erg lekker met een frisse salade ernaast.
Aaaah ik vind jouw recepten altijd zo leuk. Dit ziet er echt HEERLIJK uit!
en daar gaaan we weer plakken en kopieren en opslaan in me receppies :D thnx madelon!!!
Laat me maar weten hoe je het vond smaken ;)
Jum! Al vind ik kippendijen nog steeds erg onsmakelijk uitzien. Niet zo mijn ding!
Ze smaken wel gruwelijk lekker hihi.
het ziet er echt heel lekker uit. Bedankt voor het delen van jou recept :)
Graag gedaan :D
Dit ziet er zooooo lekker uit! Ik heb nu echt honger :D
Oh my goodness. Dat ziet er goed uit!!
heerlijk recept! Hmmmm
ooohhhh lekker!!!!
wat een mooie (en vooral heerlijke) foto’s!
Hmmmm! Soms vind ik het zó jammer dat mijn man geen vlees eet! Ik had hem dit met liefde voorgeschoteld namelijk ;-)
Dat ziet heerlijk uit. Ik ga eens proberen
Via dit recept (gevonden op Welke.nl) die jij hebt gepost, ben ik hier terecht gekomen. En was meteen onder de indruk van de recepten. Zien er stuk voor stuk heerlijk uit. Ga vanavond in ieder geval met deze aan de slag!! En ik ben ook maar meteen lid geworden via Bloglovin. Alvast bedankt dat je zulke lekkere recepten deelt!
Wat is dit leuk om te horen Silvia! Eet smakelijk voor vanavond en hartstikke leuk dat je bent gaan volgen. Liefs!
het was super lekker!! zat alleen nog wel heel veel vocht in de schaal, maar ik had ook iets minder kip en krieltjes, maar misschien wel teveel dressing… ach dat maakte niet uit. gewoon dat heerlijke eten opscheppen en genieten. vanavond nog de andere portie oppeuzelen en nu alvast ff weer in je andere recepten neuzen..mmm
Dit lijkt mij een super lekker gerecht. Ga het morgen maken.
Was het lekker Marja? :D
We hebben gesmuld en ik ga dit vaker maken. In plaats van krieltjes heb ik zoete aardappelen gebruikt.
Dat klinkt goed Marja! Zoete aardappelen passen hier ook goed bij!
Het gerecht staat in de oven, ben benieuwd!!
Op hoeveel graden kieve mensen ?, ik ben helemaal geen oven- mens maar dit wil wel maken ;-)
Hi Angelique,
Je oven mag op 200 graden :)
Groetjes Madelon
had het al eerder gemaakt smaakte heerlijk en dat vonden me eters ook ..nu nog een keer voor mezelf maken ..jammie
Gebruik je kippen dijfilet?
Ik zie het al hoor het staat in het recept dat het om dij filet gaat.
Dit recept ga ik vandaag maken het lijkt me erg lekker er moet nog wel groente bij ik weet alleen nog niet wat.
Een frisse salade smaakt hier goed bij. Er zitten al champignons en tomaten in de ovenschotel maar wij combineren het vaak met salade. Bijvoorbeeld rucola, avocado, komkommer, verse peterselie/koriander, limoensap, sesam/olijfolie en zeezout en zwarte peper uit de molen.
Alvast eet smakelijk!
Misschien lees ik er overheen maar voor hoeveel perssnen is dit ongeveer??
Hi Annemiek, deze schaal is voldoende voor 6 flinke porties.
Hmmm..het ziet er heerlijk uit! Ik kon wel weer wat inspiratie gebruiken. Deze ovenschotel komt van de week op het menu!
Hi Julia, wat leuk! Laat je me weten hoe het gesmaakt heeft? Fijn weekend!
voor hoeveel personen is dit bovenstaande gerecht.
Wilde het graag met Kerst maken?
groet heleen
jpcbeers@kpnmail.nl
Hallo Heleen,
Dit is genoeg voor 6 normale porties als je er van uit gaat dat er nog bijgerechten bij je maaltijd zitten. Eet smakelijk!
Een heerlijke maaltijd. Ik heb er ook twee rode puntpaprika’s bij gedaan die ik nog had liggen.
Voor herhaling vatbaar!
Wat leuk dat je een reactie achterlaat Marion! Ik vind het altijd erg fijn om feedback op mijn recepten te krijgen, dank je wel!
Groetjes Madelon
Hoi hoi, kan ik dit recept ook een dag van te voren maken?
Hoi Sabine, dat kan zeker. De volgende dag zijn de smaken er nog verder ingetrokken. Heerlijk!
Wat een heerlijk recept, dank je wel!
Was heerlijk!
Wat leuk dat te horen Elly!
Groetjes Madelon
Super om te maken en heb nog een uitje toegevoegd . Voor herhaling vatbaar .
Goed idee Martin dat uitje! Leuk om te horen dat het je gesmaakt heeft.
Groet Madelon
wat voor soort azijn gebruik jij?
Net wat ik in huis heb. Meestal biologische azijn of rijstazijn.
Voor hoeveel personen is dit recept?
Voor minimaal 4 personen Cynthia :)
ik wil dit vanavond gaan maken maar is 6 tenen knoflook niet veel? ik heb geen idee
De hoeveelheid knoflook is in verhouding met de rest van het recept :)
oke bedankt!
Kan ik er ipv champignons ook broccoli in doen?
Zeker! Dat smaakt ook heerlijk. Ook bloemkool kun je hier prima in gebruiken.
ik vind dit gerecht echt super lekker en eenvoudig om klaar te maken. Doe behalve de champignons er ook gebakken ui bij.
Hartelijke groet, Cynthia
We hebben met zn tweeën alles op. Zo lekker was het. Heb je recept gelijk gedeeld met anderen.
Het ziet er heerlijk uit, ik ga het zeker uitproberen. Vind het wel jammer dat ik je recept niet kan uitprinten, nu veel knip en plakwerk.
Na een heerlijke boswandeling hebben we gesmuld van deze herfst schotel.
Zelfs mijn man zei die houden we erin.
Fijn dat te horen Emmy! Groetjes Madelon
Net door de vrieskou de ingrediënten gehaald en ga straks na de F1 in Abu Dhabi dit heerlijke ovengerecht maken! Heb er nu al zin in
Eet smakelijk!
MOOIE SITE
Heerlijk ! Heb wat diepvries doperwten toegevoegd ipv sla erbij
Wat een heerlijke ovenschotel, gegeten met vrienden, frisse salade erbij,,was top.
Wel extra rode ui en zoete paprika er in gedaan en 2x champignons ( omdat we hier zo van houden!)
Ik vond het niks teveel .
Echt heel erg lekker!!!