8087481738_9969230698_z

Na een ritje naar moeders met kitteh kom je hongerig thuis. We kijken de laatste tijd veel 24 Kitchen en dat zorgt hier voor veel inspiratie op kookgebied. Jamie Oliver en Anthony Bourdain doen het hier altijd goed ;) Ik maakte een makkelijke herfst ovenschotel met krieltjes, kippendijen, tomaten en kastanjechampignons.

Wat heb je nodig

  • 750 gram kippendijen zonder bot en zonder vel
  • 1 kilo krieltjes (met schil)
  • 250 gram kastagnechampignons (meer is altijd goed, ze zijn heerlijk!)
  • 4 grote tomaten
  • 10 eetlepels azijn
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 6 tenen geperste knoflook
  • eetlepel italiaanse kruidenmix
  • zwarte peper uit de pepermolen
  • theelepel zeezout
  • Boter
  • Grote ovenschaal

8087619831_1ca5cc6542_z

Bereiding

Ik kookte voor twee dagen en nam een kilo krieltjes die ik kookte met wat zout. Kook ze niet helemaal gaar dan nemen ze in de oven het eventuele extra kookvocht op. Zodra het water kookt doe ik er ook de tomaten bij waarin ik een sneetje heb gemaakt. Je ziet dan dat het vel van de tomaat los komt. Tomaat uit de pan halen en de krieltjes verder laten koken. De tomaten laat je wat afkoelen en daarna pel je de schil ervan af.

8087616314_07c70ef2b5_z

Ik heb de kippendijen doormidden gesneden en bak deze lekker aan in flink wat boter en bestrooi ze in de pan met zeezout en zwarte peper uit de molen. Op een middelhoog vuur geef je die kippendijen even een mooie tik van het vuur en schroei je ze dicht. En dan hop uit de pan, maar schep de boter er niet uit.

Halveer de kastagnechampignons en roerbak deze even snel in de boter die de smaken van de kip en zout en peper heeft opgenomen. Niet te lang, je wilt geen minichampignons overhouden. Ik roerbak ze ongeveer een minuut of 2 tot 3.

8087614436_0a9456e2f5_z

Tomaten pellen gaat heel makkelijk zo ;) Daarna heel simpel in grove stukken snijden.

8087618311_2e9f5f822c_z

Zo moeten je kippendijen eruit zien. Ik gebruik expres geen kipfilet, dit stuk van de kip is gewoon veel zachter, sappiger en smaakvoller. Bak je kip niet helemaal door, je wilt juicy chicken ;) Zet je oven alvast op 200 graden.

De schotel bouw je op, je gaat je ingrediënten layeren. Eerst de gekookte krieltjes onderin. Deze even met een vork wat platdrukken. Zo kunnen de smaken er lekker intrekken in de oven. Verdeel je stukken tomaat over de krieltjes. Dan je stukken kip en daarbovenop de champignons.

8087621168_a3b6cf0abf_z

Nu maak je je dressing. Gewoon alle kruiden, azijn en olijfolie door elkaar roeren met de knoflook. Lekker over je volle ovenschaal gieten. Deze smaken gaan lekker sudderen in de oven en trekken in de krieltjes.

8087522477_3140429d54_z

Het resultaat na zo’n 40 tot 45 minuten in de oven. Erg lekker met een frisse salade ernaast.

Eet smakelijk!