8130516271_e7baaf410c_z

Homemade mayonaise is echt superlekker. En heel makkelijk te maken. Je kan het natuurlijk doen met een garde maar met een keukenmachine of hand- of staafmixer gaat het natuurlijk een stuk sneller en heb je geen lamme arm van het kloppen. Overmorgen komt er nog een recept online wat heel goed smaakt bij deze mayonaise al hou ik je natuurlijk niet tegen alvast aan te vallen met een stapel frietjes :D

Wat heb je nodig

  • 4 eigelen (mag meer)
  • 2 eetlepels azijn
  • zonnebloemolie
  • flinke theelepel mosterd
  • zeezout
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 rijpe avocado
  • theelepel limoensap

Je begint natuurlijk met het scheiden van je eieren. Gebruik twee borden of twee schaaltjes en scheid je eigelen van je eiwitten. En het is wel zo handig om niet de slappe lach te krijgen terwijl je dat doet anders heb je kans dat je wat eigeeltjes beschadigd :angel  Gooi de eiwitten niet weg (zonde!) maar doe er wat huishoudfolie overheen en zet ze in je koelkast. Wel gebruiken binnen twee dagen.

En dan het makkelijkste gedeelte. Doe je eigelen, azijn, mosterd en limoen in een mengkom of in mijn geval de keukenmachine. Ik heb eerst mijn ballonkloppers gebruikt en dus niet het hakmes wat je op de foto ziet. Ik laat de machine draaien en giet langzaam de zonnebloemolie erbij. Gewoon een dun straaltje, je ziet de mayonaise steeds dikker worden. Stop met olie toevoegen als je de mayonaise dik genoeg vindt. Ik heb er ongeveer 200 ml olie in gedaan.

Daarna was het tijd te wisselen en deed ik mijn hakmes erin. De avocado heb ik ontpit en in wat kleinere stukken gedaan en hop zo in de machine. Ik voeg dan ook gelijk op smaak de zout en peper toe. Even de machine laten draaien (niet op de hoog vermogen) en de avocado is fijngehakt in de mayonaise. Ik proef dan weer of het op smaak is en voeg eventueel wat meer mosterd en zout en peper op smaak toe.

Lekker met zoete aardappel friet en gambakroketten.

Eet smakelijk!