Homemade mayonaise is echt superlekker. En heel makkelijk te maken. Je kan het natuurlijk doen met een garde maar met een keukenmachine of hand- of staafmixer gaat het natuurlijk een stuk sneller en heb je geen lamme arm van het kloppen. Overmorgen komt er nog een recept online wat heel goed smaakt bij deze mayonaise al hou ik je natuurlijk niet tegen alvast aan te vallen met een stapel frietjes :D
Wat heb je nodig
- 4 eigelen (mag meer)
- 2 eetlepels azijn
- zonnebloemolie
- flinke theelepel mosterd
- zeezout
- zwarte peper uit de molen
- 1 rijpe avocado
- theelepel limoensap
Je begint natuurlijk met het scheiden van je eieren. Gebruik twee borden of twee schaaltjes en scheid je eigelen van je eiwitten. En het is wel zo handig om niet de slappe lach te krijgen terwijl je dat doet anders heb je kans dat je wat eigeeltjes beschadigd :angel Gooi de eiwitten niet weg (zonde!) maar doe er wat huishoudfolie overheen en zet ze in je koelkast. Wel gebruiken binnen twee dagen.
En dan het makkelijkste gedeelte. Doe je eigelen, azijn, mosterd en limoen in een mengkom of in mijn geval de keukenmachine. Ik heb eerst mijn ballonkloppers gebruikt en dus niet het hakmes wat je op de foto ziet. Ik laat de machine draaien en giet langzaam de zonnebloemolie erbij. Gewoon een dun straaltje, je ziet de mayonaise steeds dikker worden. Stop met olie toevoegen als je de mayonaise dik genoeg vindt. Ik heb er ongeveer 200 ml olie in gedaan.
Daarna was het tijd te wisselen en deed ik mijn hakmes erin. De avocado heb ik ontpit en in wat kleinere stukken gedaan en hop zo in de machine. Ik voeg dan ook gelijk op smaak de zout en peper toe. Even de machine laten draaien (niet op de hoog vermogen) en de avocado is fijngehakt in de mayonaise. Ik proef dan weer of het op smaak is en voeg eventueel wat meer mosterd en zout en peper op smaak toe.
Lekker met zoete aardappel friet en gambakroketten.
Eet smakelijk!
Ga ik zeker proberen. Weet nu al dat het lekker smaakt :)
Ik hou niet van avocado maaarr je mayonaise ziet er goed uit! Tijd om me er eens aan te wagen.
Dan gewoon de avocado weglaten hoor, die mayonaise alleen is al om te smullen :D
Hou niet zo van avocado :/ maar misschien dat ik mij wel aan de mayo waag :D
Heb hem zojuist gemaakt zonder de avacado, vond hem heerlijk!
Wat fijn! Geniet er van :D
Nee nog nooit. Heb ook nooit mosterd in huis.