#WaymadiFood Levine Speltbrood

100% speltbrood van Levine

De laatste weken heb ik weer een paar streepjes op mijn Foodielist kunnen zetten. Een daarvan was zelf brood bakken. Ik heb mijn broodbakmachine verkocht en met de komst van de Kenwood Chef Premier was zelf brood maken de logische volgende stap. Ik had hem immers uitgezocht op hoeveel deeg hij kan verwerken.

Wat er tegenwoordig allemaal wel in ons brood zit, of niet zit…Ik merk dat alleen het brood van de natuurwinkel goed valt. En dat is peperduur in de hoeveelheden dat er hier brood gegeten wordt door mij en door Z. Over de kwaliteit van het brood niets te klagen, maar elke week 10 euro aan brood uitgeven vind ik geen optie.

#WaymadiFood Levine Speltbrood-2

Dus bakte ik deze kanjer. Wanneer ik brood wil bakken kijk ik eigenlijk altijd eerst bij Levine. Haar recepten zijn van uitmuntende kwaliteit. Levines recept voor 100% speltbrood is eigenlijk voor 2 kleine broden en een combinatie van speltmeel en speltbloem. Ik heb meestal alleen speltbloem in huis en zoals je ziet dat werkt ook prima.

Dit speltbrood is voor mij luxe brood, het smaakt namelijk naar zacht witbrood en dat eet ik heel weinig. Gisteren maakte ik er weer een. Ik laat het brood afkoelen op een rooster en snijd het daarna met een elektrisch broodmes in plakken die ik gelijk invries. Zo heb ik altijd vers brood voor mij en kleine Z.

Het brood lijkt op de foto niet heel groot, maar ik haal er 20 plakken uit wat genoeg is voor minimaal 5 dagen. Misschien denk je dat zelf brood bakken veel werk is. Ik ervaar dat niet zo. Wat me het meeste tijd kost is het afmeten van de ingredienten. De Kenwood doet het kneedwerk, ik hoef alleen maar twee keer op de tijd van het rijzen te letten (hoi aaifoon) en tussendoor het deeg even door te slaan. Afbakken en klaar. Peanuts zeg ik je.
#WaymadiFood Sudanese Fattah

Sudanese Fattah

Mensen uitnodigen om samen te eten is altijd gezellig. Deze keer waren mijn ouders bij ons. W maakte Sudanese Fattah met Sudanese pindakaassalade (Salatat Dakwa). Links op de foto zie je ook nog een restje Dama’a. Een Sudanees stoofgerecht. Achterin een schaal Egyptische Basbousa. Sinds we terug waren van Sudan hebben we weinig lamsvlees gegeten. Soms moet je even iets lang niet eten om het te missen ;)

#WaymadiFood_

Wanneer we Fattah maken blijft er vaak bouillon over die we invriezen. Heel handig om op een andere dag Fattah te maken. Omdat er dan geen lamsvlees bij is grilde ik gemarineerde kippendijen. Ik heb een nieuwe marinade bedacht met onder andere tandoori kruiden er in die hier een groot succes is geworden. Ik marineer daar een paar kilo kippendij in en vries ze na verdelen in portiezakken in. Ontdooien en in een grillpan gooien. Lekker makkelijk en zo makkelijk te combineren.

#WaymadiFood Tonijn John West

Cornbread met John West Tuna With a Twist

Je zal vast wel mijn Cornbread herkennen. Zo lekker met wat limoensap erop. Deze keer heb ik ze belegd met tonijn.

#WaymadiFood Tonijn John West

Ik kreeg via The Insiders de kans tonijn van John West te testen in 2 smaken. Kort gezegd, ik vind ze de moeite niet waard er een hele blogpost aan te wijden. De Tonijn met Franse Dressing is flauw van smaak en te zurig waardoor de tonijnsmaak lafjes naar de achtergrond verdwijnt.

Ik was benieuwd naar de Tonijn met Ovengedroogde Tomaatjes en Kruidendressing maar ook deze viel wat tegen. Gelukkig was deze minder zurig en vond ik hem best smakelijk op een pizza. Uiteraard wel afgemaakt met ui, wat knoflook, zwarte peper en kaas.

Ik denk dat ze beide meer geschikt zijn voor in een salade vanwege de toegevoegde azijn, dan zijn ze ook meer in balans.

Heb jij wel eens zelf je brood gebakken?

Love Madelon Post Signature