Arabische Fattah

Fattah-16

Fattah is een gerecht wat in meerdere Arabische landen gegeten wordt. Het bestaat uit meerderen lagen van brood, rijst, bouillon en vlees. Deze versie is een combinatie van de Egyptische en Sudanese versies door W. gepimpt naar onze smaak. Het is veel werk, maar niet moeilijk en zo gruwelijk lekker! Fattah was mijn comfortfood na de zwangerschap haha.

Dit recept is genoeg voor 6 personen. Of voor 2 hongerige mensen die er twee dagen van willen eten hèhè.

Sjorba (bouillon)

  • eetlepel ghee (of goede roomboter)
  • minimaal 1 kg vlees inclusief botten en merg (lamsvlees of kip zijn hier favoriet)
  • 3 kaneelstokjes
  • 1 grote gehalveerde ui
  • 8 gehalveerde knoflooktenen
  • 3 laurierblaadjes
  • volle eetlepel zwarte peperkorrels
  • volle theelepel kardemompeulen
  • 1 gedroogde witte limoen
  • 3 tot 4  liter water
  • zeezout

Bereiding

Fattah-2

Snijd het vlees in grove stukken. Zet een grote soeppan op het vuur. Bak het vlees kort aan, voeg het water toe en alle ingrediënten behalve zout. Breng de bouillon aan de kook. Zet dan het vuur zachter tot de bouillon zacht blijft koken.

Fattah-10

Zet een deksel schuin op de pan (een stukje openlaten) en laat de bouillon zacht doorkoken voor 1,5 tot 2 uur.

Proef de bouillon. Smaakt het te zacht en waterig dan even laten doorkoken zonder deksel.

Fattah-7

Vind je de smaak sterk genoeg dan ga je de bouillon zeven met een vergiet.

Fattah-6

Vang de bouillon op in een grote pan of kom en giet daarna door een zeef terug in de soeppan. Verwijder de smaakmakers (vergeet de zwarte peperkorrels niet). De stukken vlees leg je apart om af te koelen. Breng nu de bouillon op smaak met zeezout.

Maak nu de Ruz.

Ruz (rijst)

  • volle eetlepel ghee (vervangbaar door goede kwaliteit roomboter of neutrale olie)
  • 300 gram pandanrijst
  • zeezout
  • lauwwarm water

Fattah-8

Neem een pan voor rijst. Bak de rijst in de ghee voor een minuutje aan op hoog vuur. Voeg lauwwarm water toe tot in ieder geval een vingerkootje boven de rijst. Voeg zeezout toe naar smaak. Even roeren. Rijst gaar laten koken met deksel op de pan in ongeveer 25 minuten. Ga ondertussen verder met de volgende stap.

Aesj (brood)

  • 6 tot 8 plat bruin arabisch brood (libanees platbrood is het makkelijkste te verkrijgen of neem turks brood)

Fattah-5

Zet de bouillon terug op het vuur en maak deze warm. Neem ondertussen een grote schaal. Wij gebruiken een grote glazen ovenschaal. Scheur het brood in stukjes van max 3 cm groot en verdeel deze gelijkmatig over de schaal. Ga door tot de schaal voor de helft is gevuld.

Fattah-13

Giet met een soeplepel bouillon over het brood tot het brood volledig is verzadigd met bouillon. Je zal bijna 1/2 van de de pan bouillon hiervoor nodig hebben. Stukken droog brood zijn niet lekker dus beter wat teveel bouillon dan te weinig. Druk daarna met de soeplepel de broodlaag aan.

Fattah-18

Verspreid een laag rijst over het brood van max 2 cm dik. Even aandrukken. Schep nog een of twee soeplepels bouillon over de rijst. Maak nu de Salsa.

Salsa bil toem (tomatensaus)

  • eetlepel ghee (of goede roomboter)
  • 8 geperste tenen knoflook
  • 2 eetlepels geconcentreerde tomatenpasta
  • 4 eetlepels azijn
  • 2/3 eetlepels bouillon
  • zeezout
  • zwarte peper

Neem een ruime koekenpan. Verhit de ghee. Bak de knoflook aan (vuur niet te hoog!) rustig aan tot deze mooi goudbruin wordt.

Fattah-11

Voeg tomatenpasta toe. Roerbak even met de knoflook. Hoor je geen sissend geluid dan vuur iets hoger zetten. Voeg azijn en bouillon toe.

Fattah-9

Breng op smaak met zeezout en zwarte peper en laat dit op maximaal halfhoog vuur wat inkoken als de saus waterig is.

Fattah-12

Schep 2/3e van de salsa over de rijst. Laat de randen vrij. Goed verspreiden zonder de rijst overhoop te halen. Gebruik de bolle kant van een lepel.

Fattah-14

Bak de stukken vlees in de overige salsa aan alle kanten tot de salsa een mooi sauskorstje heeft gemaakt en het vlees lekker warm is.

Fattah-17

Leg de stukken vlees bovenop de rijst. Serveer gelijk.

Fattah

Tip: Fattah eten wij graag met Sudanese Salatat Dakwa. Deze kun je al klaarmaken terwijl de bouillon pruttelt en afgedekt in de koelkast zetten. Haal de salade een half uur voor serveren uit de koelkast.

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>