Wedges uit de oven-3

Op chaotische of drukke dagen wil ik makkelijk eten. Voor mij is makkelijk eten niet eten wat uit een pakje of zakje komt maar eten waar ik weinig bij na hoef te denken. Een makkelijke maaltijd zijn voor mij eenpansgerechten of ovenschotels maar ook gewoon vlees/vis met rijst of aardappel en salade.

Wedges uit de Oven

Wedges uit de oven zijn hier altijd een succes. Als je aardappels kan schillen om ze te koken kun je ook wedges maken. In de supermarkten zie ik regelmatig wedges liggen die je zo de oven in kan schuiven, makkelijk, maar erg vrolijk wordt ik niet van de ingrediëntenlijst. Zelf maken kost je dezelfde tijd als wanneer je aardappels zo koken plus zo’n 5 minuten extra voor het kruiden van de wedges. De afbaktijd is zo’n tien minuten langer dan kant en klare wedges. Perfect toch?!

Wat heb je nodig

 • ongeveer 1 kg kruimige grote aardappelen
 • kruiden naar keuze (zie verder in het recept)
 • olijfolie
 • grote ovenbakplaat
 • bakpapier
 • grote mengkom

Wedges uit de oven-5

Bereiding

Zet voor je de aardappels gaat schillen de oven alvast op 225 graden (onder- en bovenwarmte) zodat als je klaar bent je de wedges er gelijk in kan schuiven.

Was de ongeschilde aardappelen en schil ze daarna. Snij ze over de lange kant doormidden zodat je lange wedges krijgt en doe ze in de mengkom.

Wedges kruid ik altijd uit de losse pols, daarom in dit recept geen vaste hoeveelheden. Wel geef ik je een aantal smaakcombinaties die ik regelmatig maak. Ik doe een flinke scheut olijofolie op de wedges. Echt even die fles omkeren en een rondje maken, hoppa. En dan een van deze combinaties kruiden erbij (ik zal de lijst regelmatig even bijwerken met nieuwe smaakcombinaties die ik heb uitgetest).

Kruiden voor wedges 1#

 • Een flinke theelepel met bergje komijn
 • Himalayazout uit de molen (flinke eetlepel)
 • zwarte peper uit de molen (2 flinke theelepels)
 • Pittige kerriepoeder of garam massala (flinke eetlepel)
 • Knoflookpoeder (1 flinke theelepel)

Kruiden voor wedges 2#

 • Adobo Hot (2 flinke eetlepels, te vervangen door chili flakes of Pul Biber, verdubbel dan de hoeveelheid zout)
 • Grof zeezout/Himalayazout/Keltisch zeezout (theelepel, er zit al zout in de Adobo)
 • Knoflookpoeder (2 eetlepels)
 • Pittige paprikapoeder (2 flinke theelepels)

Je roert dan de kruiden, olie en wedges goed om tot de wedges aan alle kanten zijn bedekt met het mengsel. Blijf omscheppen wanneer je ziet dat de wedges veel opgehoopte kruiden hebben. Ze moeten er uit zien zoals op de foto.

Neem nu je bakplaat met bakpapier en verspreid de wedges daarop. Ze moeten de bakplaat raken. Gebruik een spatel om alle restjes olie en kruiden uit je mengkom te halen en verspreid dit over de wedges.

Wedges uit de oven-4

Bak de wedges af in 30 tot 45 minuten. Schep ze tussendoor even om. De baktijd is afhankelijk van je oven en hoe krokant je de wedges wil. De wedges op deze foto zijn ongeveer 30 minuten gebakken, de wedges op de foto bovenaan het artikel zijn ongeveer 40 minuten gebakken.

Wedges uit de oven

Een voorbeeld van hoe wij deze wedges combineren. Gegrilde lamskoteletjes, salade en de wedges met het pittige kruidenmengsel (#2).

Love Madelon Post Signature