Pastechi

Pastechi staat al jaren op mijn kooklijstje. Antilliaanse pasteitjes met vulling van vlees, kip of vis. Verslavend lekker zijn ze. Laatst had ik er zo’n zin in dat ik besloot de juiste verhoudingen voor het deeg te zoeken en ze gewoon te gaan maken.

Nu heb ik wel mijn oude Antilliaanse kookboekje wat van de Antilliaanse oma, via mijn moeder, naar mij is gewandeld. Maar die is het vaak net net niet qua smaak. *Kuch* En erg gericht op de huisvrouw anno 1950 vermoed ik *Kuch*.

Pastechi

Gelukkig zag ik op Facebook het recept van Jurino van Antilliaans-eten.nl langsvliegen voor Pastechi di Karni (pasteitjes met vlees). De enige website met goede Antilliaanse recepten mensen, deze moet je echt opslaan.

Ik ging dus aan de slag. De vulling van Jurino is typisch Antilliaans. Dit vind ik heerlijk, maar de grote man en kleine man in mijn huis kennende koos ik voor een andere vulling. Mijn Antilliaanse smaakpapillen schoof ik even aan de kant en liet de Indische wakker worden om over de vulling te beslissen. Handig multiculti roots ;).

Op mijn lijstje om binnenkort te maken staan nog de versies met kaas, kipvulling en visvulling. Deze lekkere snacks zijn namelijk prima in te vriezen.

Pastechi

Voor de vulling

 • Zonnebloemolie
 • 1 gesnipperde ui
 • 300 gram rundergehakt
 • 200 gram doperwten
 • 1 rode paprika
 • 4 tenen geperste knoflook
 • 1/2 eetlepel sambal oelek
 • 1 bouillonblokje kip
 • Zwarte peper
 • Zeezout
 • handvol rijstvermicelli
 • 1 bosje verse fijngehakte koriander

Pastechi

Verhit de zonnebloemolie. Fruit hierin de ui glazig. Snijd de paprika klein en ontdoe hem van de zaadlijsten. Roerbak deze samen met de doperwten en de sambal tot alles zacht is geworden. 

Verkruimel een bouillonblokje en doe ook het gehakt erbij. Wanneer het gehakt bijna gaar is pers je de knoflook en roerbak deze nog even mee. Zet het vuur uit en roer de fijngehakte koriander goed door. 

Pastechi

Voor de rijstvermicelli breek je deze in kleine stukken en giet er kokend water op. Binnen een paar minuten is de vermicelli gaar en kun je deze afgieten in een fijne zeef. Voeg het toe aan de rest van de vulling en roer het goed door. 

Pastechi

Voor het deeg

 • 500 gram (spelt)bloem
 • 1 zakje of 16 gram bakpoeder
 • 1 theelepel zeezout
 • 2 eetlepels rietsuiker
 • 2 eetlepels zonnebloemolie
 • 1 geklutst ei
 • ongeveer 200 ml water

Pastechi

Terwijl de vulling afkoelt maak je het deeg. Ik gebruik mijn Kenwood Chef Premier om het deeg te kneden. Je gebruikt natuurlijk de deeghaak. 

Doe alle ingrediënten in de mengkom behalve het water. Laat de machine even draaien om alles te mengen.

Pastechi

Daarna doe je beetje voor beetje wat water erbij. Ik merkte dat ik aan iets meer dan 200 ml water genoeg had voor een mooi deeg. Gebruik je tarwebloem dan kan de hoeveelheid water variëren (iets meer of iets minder).

Zodra je een mooie deegbal hebt kneed je nog een minuut of 5 door zodat het een goed soepel deeg wordt. Hou wel deze tijd aan zodat je het deeg niet overkneed.

Pastechi

Vullen en bakken

Het vullen lijkt een aardig klusje maar met de juiste materialen valt het reuze mee. 

Pastechi

Ik neem steeds een stukje deeg ter grote van een pingpongbal. Goed uitrollen met de deegroller maar niet dunner dan 3 mm. 

Pastechi

Bij toko’s kun je pasteivormpjes kopen. Dit is de middelste maat. Hier leg je je plakje deeg op. 

Pastechi

Het deeg is een beetje elastisch dus probeer vlot te werken. Deeg op de vorm, een flinke eetlepel vulling in het midden en dicht ermee. 

pastechi

Heel stevig dichtdrukken! Afhankelijk van welke bloemsoort je hebt gebruikt, kan het zijn dat je de rand moet bevochtigen met een drupje water om het goed te laten plakken. Dat was bij mijn speltdeeg niet nodig. 

Het teveel aan deeg snijd ik er met een scherp mesje af terwijl de vorm gesloten is. 

pastechi

En klaar is je pasteitje. Herhaal dit tot je deeg op is. Hou je vulling over dan kun je die ook met rijst en wat ketjap of extra sambal eten. 

Pastechi

Tijd om te bakken. Ik gebruik een pan waar ik alleen in frituur. Verhit de olie tot ongeveer 175 graden. Ik doe het op gevoel en test de olie door een pasteitje er voor een stukje in te houden. Borrelt de olie dan is hij heet genoeg. 

frituurpan

Je bakt ze tot deze mooie goudbruine kleur komt. Ik blijf met de vork de pastechi’s draaien zodat beide kanten gelijk bruinen. In de pan wordt het deeg gaar en zet het wat uit. Het wordt dubbel zo dik. Laat de pastechi’s vooral een beetje rondzwemmen tijdens het bakken. Wanneer ze de ruimte hebben garen ze ook beter. 

Bewaren en invriezen

Wil je de pastechi’s invriezen? Bak ze dan niet maar leg ze los van elkaar in de vriezer. Wel binnen 3 maanden gebruiken. Ze kunnen bevroren de frituur in, maar hebben dan een iets langere baktijd nodig. 

Gebakken pastechi’s blijven afgedekt in de koelkast wel een paar dagen tot maximaal een week goed. 

Bon apetit