groene tapenade

De afgelopen weken maakte ik veel simpele recepten klaar. Gisteren plaatste ik de Andalouse saus, vandaag laat ik je zien hoe je heel snel een groene tapenade op tafel zet.

Groene Tapenade kun je zo uitgebreid maken als je zelf lekker vindt. Je kan bijvoorbeeld nog wat nootjes toevoegen of harde kaas. Dit recept is een basisrecept wat ik aanpas naar waar we zin in hebben. Daarom laat ik je twee varianten zien. Beide varianten zijn glutenvrij.

Een goede hakmachine is wel een must voor tapenade. Ik vond het zelf geen succes om te maken met een blender of staafmixer. Daar is het niet vloeibaar genoeg voor. Tapenade mag een beetje grof blijven. Het moet geen saus worden. Je kan wel meer olie toevoegen maar daar wordt het niet lekkerder van vinden wij. Je verdund dan ook de smaken.

groene tapenade

Wat heb je nodig voor Pittige Groene Tapenade

 • hakmachine
 • olijfolie
 • ongeveer 400 gram ontpitte groene olijven
 • bosje koriander
 • 1 groene peper
 • 2 tenen knoflook
 • zeezout naar smaak

groene tapenade

Dan is het heel simpel. Je doet alle ingrediënten, behalve de olijfolie, in je hakmachine. Aanzetten tot alles lekker is fijngehakt. Dan voeg je langzaam een scheutje olijfolie toe. Hiermee bepaal je hoe dun je de tapenade wilt hebben. Een paar eetlepels is meestal genoeg.

tapenade

Wat heb je nodig voor Groene Tapenade met gedroogde tomaat

 • hakmachine
 • olijfolie
 • 350 tot 400 gram groene ontpitte olijven
 • 5 gedroogde tomaatjes op olie
 • 1 grote knoflookteen
 • bosje peterselie
 • zeezout naar smaak

Ook hier doe je alle ingrediënten behalve de olijfolie in de hakmachine. Alles goed fijn laten hakken. Voeg een scheutje olijfolie toe tot je de voor jou gewenste dikte hebt. Hoe meer olijfolie hoe vloeibaarder je tapenade. Het is dus beter het bij een paar eetlepels te houden.

Tapenade eten wij graag op brood. Soms met een plak gerookte zalm of halal kalkoensalami. Tapenade is ook heerlijk op toastjes of op vers gebakken stokbrood.

Hoe eet jij je tapenade het liefst?