_mg_6351

Het gebeurt hier regelmatig dat ik tijdens het koken restjes eten overhoud. Of van maaltijden waar dan net een beetje van overblijft wat net niet genoeg is voor een bord vol. Veel mensen gooien restjes weg, wat natuurlijk enorm zonde is. Hier thuis hebben wij de regel dat er geen eetbaar voedsel wordt weggegooid. Mede vanwege het principe dat verspilling in de islam verboden is. En vanuit menselijk oogpunt, eten weggooien wanneer er zovelen niet of nauwelijks eten hebben is not done.

_mg_6348

Eten weggooien is zonde!

Het afgelopen weekend had ik pizza gemaakt. Daarna had ik een halve kom pizzasaus, paprika en champignons over. Gisteren verwerkten we de pizzasaus in pasta met gehakt en salade.

_mg_6333

Vandaag maakte ik een roerbakschotel met rijst die ik ook nog over had. Ik vond ook nog een groene peper die snel op moest dus die kon er mooi bij hehe. Verder heb ik altijd kipfilet en kippendij ingevroren in mijn vriezer liggen. Ik portioneer zakjes van ongeveer 450-500 gr een keer in de zoveel weken.

Dit recept heb ik gemaakt met ingrediënten die nog niet gebakken waren. Hebben wij eten over wat al is klaargemaakt dan eten we een beetje tapasstyle met wat toevoegingen of gooi ik alles door elkaar en roerbak het als de gerechten en smaken dat toelaten haha.

_mg_6357

Wat heb je nodig

 • ongeveer 500 gram kipfilet in blokjes
 • ongeveer 250 gram of meer restjes groenten zoals paprika en champignons
 • 300-400 gram gekookte rijst
 • 1 groene peper
 • 2 tenen knoflook
 • 1 theelepel zwarte peper uit de molen
 • 1 volle eetlepel Jumbo kipkruiden
 • 1 theelepel chili vlokken
 • 1 eetlepel vegan bouillonpoeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • roomboter of olijfolie
 • ruime koekenpan, wok of Lodge met deksel

_mg_6332

Ik heb eerst de kip in blokjes gesneden. Daarna gemengd met de Jumbo kipkruiden, chili vlokken, vegan bouillonpoeder en knoflookpoeder. Afdekken met een stukje huishoudfolie en even een half uur tot een uur als je de tijd hebt laten staan zodat de kruiden lekker in de kip kunnen trekken.

_mg_6330

De groene peper en paprika heb ik ondertussen klein gesneden. De champignons in plakjes.

_mg_6335

Ik gebruik mijn Lodge koekenpan. Doe een flinke klont roomboter in de pan. Roerbak de knoflook tot deze een beetje begint te bruinen.

_mg_6338

Daarna mogen de paprika en groene peper erbij. Roerbakken tot deze een beetje zachter worden.

_mg_6339

Nu gaan de stukjes kip erbij. Ik doe het vuur dan iets hoger omdat ik de stukjes echt dicht wil schroeien.

_mg_6341

Blijf elke 2 minuten ongeveer alles even omscheppen.

_mg_6342

Is de kip bijna helemaal gaar dan kunnen de champignons erbij. Het vuur mag wat hoger blijven.

_mg_6346

Extra op smaak brengen met de zwarte peper en daarna de rijst toevoegen. Goed omroeren, het vuur mag weer lager.

_mg_6347

Deksel erop en na een minuut of vijf het vuur uitzetten. Ik laat de pan nog een minuut of tien zo staan. De warmte binnenin zorgt ervoor dat alle smaken goed mengen en door het deksel is je eten nog steeds lekker warm zodra jij klaar bent met de tafel dekken.

Lekker met veel rauwkost of avocadosalade.