Shish kebab is voor mij de Arabische versie van Indonesische saté. Elk Arabisch land heeft weer zijn eigen variant. Aangezien wij vaak fusion koken is deze shish kebab ook een mengelmoes van ingrediënten uit diverse keukens.

Het belangrijkste is dat het vlees de tijd krijgt om te marineren en dat je een goed hete (grill)pan gebruikt die echt dicht kan schroeien. Dit is een versie met kipfilet, al kun je natuurlijk variëren. Kippendijen of kalfsvlees (langer marineren) kun je ook gebruiken.

Wat heb je nodig

  • 500 gram kipfilet
  • 6 saffraandraadjes
  • 50 ml warm water
  • 3 volle eetlepels dikke yoghurt (Turkse bijvoorbeeld)
  • 1 theelepel zeezout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • lange bamboe prikkers
  • Grillpan of barbecue

Bereiding

Allereerst is het belangrijk om goede saffraan te gebruiken. Je weet dat je echte saffraan hebt als de draadjes in water hun kleur blijven houden. Worden ze wit dan heb je slechte kwaliteit. Saffraan ruikt en smaakt sterk. Je hebt dus maar weinig nodig.

Gebruik een kom die groot genoeg is voor alle ingrediënten. Doe de saffraandraadjes in het warme water en laat dit tien minuten staan. Het water zal nu oranjerood zijn.

Voeg de yoghurt, zeezout en zwarte peper toe en roer alles goed door.

Snijd je kipfilet in blokjes of repen van maximaal 2,5 cm dik. De stukjes kip meng je goed met het saffraan en yoghurtmengsel.

De kip moet nu minimaal een uur in de marinade blijven staan. Het liefst een volle nacht of dag. Dan krijg je echt het lekkerste resultaat. Hoe langer de kip in de marinade staat hoe malser deze wordt en de smaken zullen intenser worden.

Laat je prikkers even een half uurtje weken in warm water voor je de shish kebab gaat rijgen. Dan gaat de kip ook makkelijker van het stokje af bij het eten en verbranden de stokjes minder snel.

Probeer de stokjes tijdens het rijgen niet helemaal vol te proppen. Anders krijg je dikke stukken vlees die lastig garen.

Shish kebab is het lekkerste in een pan die echt heet wordt of op de barbecue. Dan wordt de buitenkant lekker dichtgeschroeid en blijven alle lekkere smaken er in. In dit recept zie je op de foto’s mijn grillpan haha.

Grill de shish kebab met saffraan in ongeveer 10 gaar op middelhoog vuur. Blijf in de pan elke 2 minuten de stokjes draaien zodat ze gelijkmatig garen.

De shish kebab hebben wij gegeten met lahmacun, rucola, plakjes tomaat en knoflooksaus.

Eet smakelijk!