De laatste weken ben ik flink aan het experimenteren geweest met de tajine en lamsvlees en kalfsvlees. Met kip vinden we tajine minder lekker. Wij vinden de kip dan al snel te droog worden. Dan kies ik liever voor mijn Lodge die de kip echt botermals maakt. Deze tajine met kalfsvlees en gepekelde citroen staat ondertussen wel hoog op ons “super lekker” lijstje.

Kalfsvlees met gepekelde citroen

Dit recept is echt fusion. Zoals je van mij gewend bent kook ik weinig traditioneel haha. De gepekelde citroen is voor velen vooral bekend in de Marrokkaanse keuken maar ook in de Egyptische keuken is de gepekelde citroen bekend en wordt als bijgerecht gegeten. De pot die je op de foto ziet staan is de Egyptische gepekelde citroen.

Geef je vlees de tijd. De 2 uur die de tajine nodig heeft op zacht vuur is imo echt een must. Wij houden namelijk van heerlijk zacht vlees en dat heeft tijd nodig. Daarom gebruik ik ook een sudderplaatje onder de tajine en zet ik het vuur helemaal zacht. Het vlees is na een uur tot anderhalf uur al gaar, maar wil je supermals dan hou je de twee uur aan. Snijden hoeft ook niet, je doet de grote koteletten gewoon zo in de tajine.

Dit is koken voor lazy people haha. Ergens doet het me ook wel denken aan pulled meat, want het kalfsvlees wordt zo zacht dat je het met twee vorken zo uit elkaar kan trekken. Uiteraard kun je ook lamsvlees gebruiken, dan raad ik je de nek of schouder aan. Kies je voor andere delen vlees van een kalf, kies dan stukken vlees met wat vet er aan. Smaak!

Tajine met gepekelde citroen en kalfsvlees

Madelon
Voorbereidingstijd 15 minuten

Equipment

 • Tajine
 • Sudderplaatje

Ingrediënten
  

 • 750 gram kalfskoteletten meer mag
 • 1 eetlepel koriander
 • 1 eetlepel zwarte peper
 • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
 • 1 eetlepel kurkuma
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 eetlepel zeezout
 • flinke scheut rijstazijn geschikt voor sushi
 • flinke scheut olijfolie
 • 4 tenen geperste knoflook
 • 1 grote gepekelde citroen 2 voor citroen liefhebbers

Variaties

 • Voeg 1 volle eetlepel kerrie toe in plaats van de kurkuma.
 • Voeg 1 volle theelepel sambal manis of chilivlokken toe.
 • HEET! Leg een bevroren madame Jeanette tussen het vlees.
 • Vervang het zeezout door 1 bouillonblokje of 1 eetlepel bouillonpoeder.
 • Voeg een gesneden tomaat en een gesneden ui toe.

Instructies
 

 • Neem je tajine, doe je kalfskoteletten er in. Strooi alle kruiden en knoflook over het vlees. Daarna doe je een flinke scheut rijstazijn en een flinke scheut olijfolie erbij. Het vlees wrijf je aan alle kanten lekker in met alle smaakmakers.    
  Vergeet niet eventuele variaties in deze stap te verwerken.
 • Snijd de gepekelde citroen in vier stukken en verdeel deze tussen het vlees.
 • Zet de tajine op het sudderplaatje en plaats het deksel er op. Zet het vuur helemaal laag. Nu laat je de tajine haar werk doen voor 2 uur.
 • Ik snijd het vlees niet kleiner dus wanneer ik hele dikke stukken vlees (dikker dan 4 cm) heb draai ik ze na een uur even om. Heb je dit niet dan hoef je de tajine 2 uur niet te openen. Probeer de tajine tussendoor niet te vaak te openen om zoveel mogelijk van de vleessappen in de tajine te houden. Het is zonde als ze verdampen.
 • Wij eten de kalfstajine met rijst, spelt platbrood of wedges. Ik vind het heerlijk om er een grote bak rucola naast weg te eten of mijn rode bieten salade.