Ik heb weer een lekker recept voor jullie dat ik deze maand maakte voor de Foodblogswap. Martine van Duizenden1dag.nl noemt dit ‘Stoffige kardemomkoekjes’. De combinatie van kikkererwtenmeel, bloem en poedersuiker in het originele recept geeft dat effect. Ik had helaas geen kikkerwtenmeel in huis. Heb je dat wel dan kun je 50 gram van de bloem vervangen door kikkererwtenmeel.

De kardemom geeft een wat droge, kruidige nasmaak. Ik heb citroenschil toegevoegd voor de frisheid. Met dadels als zoetmiddel worden de kardemomkoekjes nog lekkerder. De combinatie van kardemom, citroenschil en dadels is echt heerlijk.

Wat heb je nodig

  • 250 gram speltbloem
  • 0,5 theelepel gemalen kardemom
  • 75 gram fijngemalen rietsuiker of 100 gr fijngehakte dadels
  • 110 ml neutrale olie
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • snufje zeezout
  • 15 nootjes naar keuze (amandel, ontvelde pistache of cashew)

Bereiding

Verwarm je oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte. Mijn nootjes zijn wat donker geworden omdat ik per ongeluk de ventilator aangezet, oops.

Zeef de speltbloem, gemalen kardemom en als je fijngemalen rietsuiker gebruikt ook deze. Fijngemalen rietsuiker maak ik door in een kleine hakmachine de rietsuiker even te malen. Het wordt niet zo fijn als poedersuiker maar wel veel fijn genoeg. Gebruik je dadels dan hak je die tot pasta.

Meng alle ingrediënten tot een soepel deeg. Verdeel dit deeg in balletjes van 30 gram. Je krijgt dan 15 koekjes ter grootte van een bitterkoekje.

Leg een vel bakpapier op je bakplaat. Plaats de balletjes deeg op de bakplaat en druk ze voorzichtig een beetje plat. Druk in elk kardemomkoekje een nootje.

Bak de kardemomkoekjes af in 22 minuten in je voorverwarmde oven. Ze blijven vrij licht van kleur tenzij je dadels gebruikt.

Eet smakelijk!