Weer een heerlijk Foodblogswap recept! Ik mocht koken van de blog van Slowfoody.nl. Hilde maakt deze heerlijke repen met blauwe bessen en aardbeien. Ik vind de aardbeien in december vrij smaakloos dus gebruikte alleen zoete blauwe bessen die ik afgelopen zomer heb ingevroren. Blauwe bessen crumble it is! Dit is echt een perfect basisrecept voor kruimelkoek wat ik vaker wil gebruiken voor andere fruitsoorten.

Wat heb je nodig voor de bodem en topping

  • 225 gram zachte roomboter
  • 270 gram speltbloem
  • 140 gram havermout
  • 250 gram rietsuiker
  • 1/2 theelepel zeezout

Wat heb je nodig voor de vulling

  • 500 gram blauwe bessen (of mengsel van ander fruit)
  • 70 gram rietsuiker
  • 3 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels maizena

Bereiding

Verwarm je oven voor op 175 graden. Gebruik een ovenschaal van 20×30 of iets groter als je repen wil maken. Anders wordt de crumble te dik. Ik gebruikte een kleine ovenschaal van 20×20 cm voor een normale crumble.

Vet je bakvorm in en doe er een vel bakpapier in als je er repen van wil snijden. In het recept zie je op de foto’s geen bakpapier omdat ik een gewone crumble bakte.

Meng de blauwe bessen in een kom met de rietsuiker, citroensap en maizena.

In een andere kom meng je de gesmolten boter met het speltbloem, rietsuiker, havermout en zeezout. Je wil lekker grote kruimels dus lekker grof doorkneden.

De helft van het kruimelmengsel gebruik je voor de bodem. Met een pollepel kun je de bodem een beetje aandrukken.

Daarna gaat het fruitmengsel over de bodem. Gebruik je meerdere soorten fruit zorg dan dat je ze gelijk verdeeld over de bodem. Anders heeft niet elk stuk dezelfde smaken.

De andere helft van het kruimelmengsel verdeel je over het fruit. Nu mag de schaal voor ongeveer 45 minuten in de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is.

Voor repen

Na het bakken ga je niet gelijk snijden maar laat je de blauwe bessen crumble even een kwartiertje afkoelen. Daarna kun je de koek voorzichtig aan de zijkanten lossnijden met een bot mesje en til je de koek aan de uitstekende stukken bakpapier uit de bakvorm. Nu volledig af laten koelen op een taartrooster en genieten van de heerlijke geur.

Wanneer de koek volledig is afgekoeld kun je repen gaan snijden. Vier lange repen die je daarna in drie stukken snijd.

Eet smakelijk!


Foodblogswap: Blue berry crumble (bars)

Time for another delishes Foodblogswap recipe. I got to cook from Slowfoody.nl. Hilde made these gorgeous bars with blue berry’s and strawberry’s. Strawberry’s in december are not so sweet in Holland so I went for blue berry’s I froze this summer. Blue berry crumble it is!

This is such a good basic recipe to have for crumble cakes with fruit.

What do you need for base and topping

  • 225 grams of soft butter
  • 270 grams of speltflour
  • 140 grams fine oat flakes
  • 250 grams of cane sugar
  • 1/2 teaspoon sea salt

What do you need for the filling

  • 500 gram blue berry’s or mixture of other fruits
  • 70 grams of cane sugar
  • 3 tablespoons lemon juice
  • 2 tablespoons cornstarch

Preparation

Preheat your oven at 175 degrees (350 Fahrenheit).

Use an oven dish of 20×30 cm or a little bigger if you want to make bars. I used a smaller oven dish of 20×20 cm for a normal crumble.

Grease your oven dish and place a sheet of baking paper in it for making bars. On the pics you see no baking paper because I made a normal crumble.

Mix the blue berry’s in a bowl with the cane sugar, lemon juice and corn starch.

In another bowl mix the soft butter with the spelt flour, cane sugar, oat meal and sea salt. You want the crumbles to be course so knead it rough.

Use half of the crumbles for the base of the blue berry crumble. Use a ladle to press the base flat.

Now the fruit mixture is spread over the crumble base. If you use multiple types of fruit, make sure you spread them evenly over the bottom for equally divided flavours.

The other half of the crumbles goes on top of the fruit. Place the oven dish for about 45 minutes in your preheated oven untill the top crumbles are golden brown.

When making bars

When making bars you need a little patience. Let the blue berry crumble cool for 15 minutes after baking. After that, carefully cut the crumble loos from the baking paper. Lift the crumble using the baking paper from the oven dish.

Now let it cool complety on a cake grid and enjoy the smell. When the crumble is completely cooled down you can slice the bars. Slice four long bars and devide them in three pieces.

Enjoy!