“Mama, mag ik ook donuts?” Tegenwoordig is er veel beschikbaar maar tarwe- en koemelkvrije donuts in de supermarkt halen gaat niet lukken. Ik heb dit recept van Kookmutsjes als basis gebruikt voor onze spelt donuts en aangepast om voor ons allergenen te vermijden. Het recept maakt 20-22 spelt donuts, even afhankelijk van de uitstekers die je gebruikt.

Meer stappenfoto’s volgen nog en worden later aan het recept toegevoegd. Jullie vroeger er zo veel om dat ik het recept eerder online heb gezet dan ik van plan was hihi.

Wat heb je nodig

 • 2 large eieren
 • 65 gram rietsuiker
 • 2 dopjes vanille extract
 • 1 theelepel zeezout
 • 50 gram gesmolten roomboter
 • 175 ml volle (geiten)melk + 75 ml water
 • 550 gram gezeefde speltbloem
 • 12 gram gedroogde gist
 • 10 ml zonnebloemolie
 • neutrale olie om in te frituren
 • 2 ronde uitstekers een hele kleine en een grote
 • bakpapier

Wij vinden spelt donuts het lekkerste met poedersuiker of suikersiroop. Voor suikersiroop kun je het recept gebruiken uit mijn baklava recept, zonder de limoen. Je dompelt de net gebakken donuts dan even in de siroop of haalt ze door een schaaltje met (poeder)suiker.

De melk kan vervangen worden door plantaardige melk wanneer gewenst.

Bereiding

Klop de eieren, rietsuiker en zeezout in een paar minuten luchtig in je keukenmachine met een ballonklopper. Het eimengsel is dan meer dan verdubbeld in hoeveelheid. Voeg het vanille extract toe en roer even door.

Voeg de melk met water en gesmolten roomboter toe aan het eimengsel.

Roer de gist door de gezeefde speltbloem. Ik wissel nu de ballonklopper voor de K-klopper. Doe het speltbloem beetje voor beetje in de mengkom terwijl de machine rustig draait.

Het deeg is heel plakkerig en dat hoort zo. Geef dus niet toe aan de neiging nog wat speltbloem toe te voegen. Om het handelbaar te maken voeg je 10 ml zonnebloemolie toe. Ik kneed dit met hand door het deeg.

Nu dek je het deeg af en laat je het rijzen tot het is verdubbeld. Dat duurt minimaal een uur op een warme plek.

Na het rijzen bestuif je je werkplek ruim met speltbloem en rol je het deeg uit tot een dikte van 1-1,5 cm. Gebruik de stekers om de spelt donuts uit te steken. De middenstukjes die je uitsteekt gooi ik gewoon weer bij de rest van het deeg en steek er nieuwe spelt donuts uit.

Ik gebruikte een grote ronde koekjes uitsteker van 6 cm doorsnede voor het uitsteken van de spelt donuts. Ik had alleen geen hele kleine uitsteker. Een vriendin gaf me de tip een flessendop te gebruiken voor het kleinste gaatje en dat werkte perfect.

Leg de speltdonuts na het uitsteken op bebloemd bakpapier. Even afdekken met een schone theedoek en laat ze nog 30 minuten rijzen.

Na 25 minuten begin ik alvast met mijn koekenpan klaarzetten, vullen met olie en alvast warm maken. De truc bij donuts bakken is om ze op 180 graden te bakken. Ik doe dat op gevoel want je ziet heel snel of je olie te heet is of niet. Doe een stukje deeg als test in je olie. Een spelt donut heeft aan beide kanten minimaal een minuut nodig om goed te garen en rustig lichtbruin te kleuren. Gaart het stukje deeg sneller of wordt het snel donkerbruin dan is je olie dus te warm. Is de olie op de juiste temperatuur dan heb je ook geen supervettige donuts. Je merkt het dus gelijk wanneer je goed zit.

Bak de spelt donuts. Ik laat ze even uitlekken op keukenpapier en haal ze daarna door poedersuiker of suikersiroop (zie onder “Wat heb je nodig”).

Eet smakelijk!


Fluffy spelt donuts

“Mommy can I have donuts too?” Nowadays the assortiment of ‘free from wheat and cows milk’ products has grown a lot. But finding milk and wheat free donuts is impossible in our grocery stores. I used this recipe from Kookmutsjes (Dutch) as a base and adjusted it to be allergene free for us. The recipe makes 20-22 spelt donuts, depending on the size of your cutters.

I will add more step by step pics. You were so curious for this recipe that I couldn’t wait posting until the next time I make them hihi.

What do you need

 • 2 large eggs
 • 65 grams cane sugar
 • 2 tsp vanilla extract
 • 1 tsp sea salt
 • 50 grams melted butter
 • 175 ml full fat goat milk + 75 ml water OR vegetable milk + 10 grams butter and 75 ml water
 • 550 grams sieved spelt flour
 • 12 grams dried yeast
 • 10 ml sunflower oil
 • neutral oil for frying
 • 2 ronde cutters, 1 large and 1 small OR a donut cutter
 • baking paper

We find spelt donuts so yummy with powdered sugar or sugar sirup. For the sugar sirup I use the same recipe I use for my baklava, without adding lime. You only have to give the donuts a quick bath in the sirup.

 

Preparation

For real fluffiness, use a kitchen machine. Beat the eggs, cane sugar and sea salt in a few minutes light and fluffy using a balloon beater. The egg mixture will more then double in quantity. Add the vanilla extract and carefully stir.

Add the milk with water and melted butter tot the egg mixture.

In another bowl stir the yeast through the sieved spelt flour. I now exchange the balloon beater for a K-beater. Add the spelt flour bit by bit in de mixing bowl while letting the machine run slowly.

This dough is sticky. Yes that’s supposed to be. Do not add extra spelt flour. You just add 10 ml of sunflower oil and knead it through by hand.

Cover the dough and let it rise until doubled. This will take at least an hour at a warm spot.

After rising sprinkle your workspace generously with spelt flour and roll the dough until it’s 1-1,5 cm thick. Use your cutters to cut the donuts. I reuse the midpieces I cut out.

I used a large round cooking cutter with a 6 cm profile to cut the spelt donuts. I just didn’t have a small one. A friend tipped me to use a bottle cap which worked like a charm.

After cutting place your spelt donuts on baking paper sprinkled with flour. Cover them with a clean tea towel and let them rise for another 30 minutes.

After 25 minutes I start with setting my skillet, filling it with oil and heating it. The tric for perfect donuts is to bake them at 180 degrees. I don’t use a thermometer but go by experience. Just take a piece of dough and place it in the oil as a test. A spelt donut needs at least a minute on both sides to bake properly and get a beautiful light brown color. Is your little piece of dough sooner done or does the color get very dark then your oil is too hot.

Also, when using the right temperature you don’t have greasy donuts. You’ll notice soon enough if your donuts are happy when frying.

Fry the spelt donuts. Let the oil drain on kitchen paper and give them a quick bath in sugar sirup or (powdered) sugar.

Enjoy!