Ik ben echt gek op perfect gegrilde kippenbouten. Een lekker krokant velletje, de juiste hoeveelheid kruiden en sappige malse kip. In dit recept zie je de hoeveelheden voor een batch van 12 kippenbouten, dat komt overeen met ongeveer 3 tot 3,5 kg aan kippenbouten. Je kan de hoeveelheden altijd even aanpassen aan de hoeveelheid kippenbouten die jij wil klaarmaken. Voor 6 kippenbouten neem je de helft van de hoeveelheid kruiden, voor 3 kippenbouten neem je een kwart van de kruiden.
Foodpreppen
Waarom zoveel kip zul je vast denken. Kippenbouten uit de oven zijn hier thuis vaak foodprep. Wanneer ik minder koolhydraten eet vervang ik die door een bron van eiwitten en groenten of een stevige salade en zo eet ik vaak 2 en soms 3 keer op een dag warm. Dan is eten klaar hebben liggen gewoon een must.
Hoe leuk ik koken ook vind, ik ga echt niet vier keer per dag een volledige maaltijd klaarmaken haha. Soms verdubbel ik mijn eigen recepten daarom ook. Alleen salades maak ik vers klaar.


Gegrilde Kippenbout Uit De Oven
Equipment
- Oven
- Bakplaat
- Bakpapier
- Kom
Ingrediënten
- 12 kippenbouten
- 2 volle eetlepels kipkruiden
- 2 eetlepels korianderpoeder
- 2 volle eetlepels knoflookpoeder
- 2 volle theelepels gerookte paprikapoeder
- 1 volle eetlepel zwarte peper uit de molen
- 1 grote gepekelde citroen
- 2 theelepels chilipoeder
- Flinke scheut olijfolie
Instructies
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Hak de gepekelde citroen fijn.
- Meng in een kommetje alle kruiden, de fijngehakte gepekelde citroen en doe er een flinke scheut olijfolie bij tot je een smeerbare massa krijgt.
- Was de kippenbouten en snijd het overtollige vet er af.
- Smeer alle kippenbouten in met je kruidenmengsel. Marineren kan, maar is geen must. Wil je marineren dan kun je de ingesmeerde kippenbouten een nacht tot 24 uur afgedekt in de koelkast laten marineren. Ik snijd de kip niet in omdat ik ze lekker juicy wil. Ga je insnijden dan gaan alle lekkere smaakjes er uit lopen tijdens het bakken.
- Tijd voor de oven! Je kippenbouten zijn met onder- en bovenwarmte in het midden van de oven in een uur klaar. Als je een grill hebt is het lekker om die de laatste tien minuten even aan te zetten.
- Eet smakelijk!
Oooh dit is zo heerlijk goede tip de gepekelde citroen erbij.
Het is verslavend lekker…Die gepekelde citroen geeft de kip echt een kick! Heel anders dan als je verse citroen gebruikt hihi.
Waar koop ik gepekelde citroen
Echt héél lekker!!
Kan dit ook zonder gepekelde cirtroen of is er ook een vervanger voor bijvoorbeeld gewoon citroensap?
De smaak is zo uniek dat het niet makkelijk te vervangen is. Wat je kan doen is een paar stukjes citroenschil van een biologische citroen gebruiken. Dat komt qua smaak het dichtste in de buurt :)
Ik zie dat je de kip niet even lekker bakt van te voren. Waarom niet?
De kip wordt gegrild in de oven. Voorbakken is niet nodig en droogt de kip uit.
Je kan de citroen vervangen door azijn met rode peper.
Ik heb de kippenbouten gegrild in de oven zonder de gepekelde citroen en alleen de kruiden en ook dan smaken ze heerlijk!
Héérlijk gerecht, mede door die gepekelde citroen. Wij geven het gerecht een 9!!!!!!
Met of zonder schil de citroen
Je gebruikt de hele gepekelde citroen, inclusief de schil. Enjoy!
Op hoeveel graden staat de oven?
Hoi Ineke, zie stap 1. 200 graden :)
Echt heel erg lekker. Ik heb het gemaakt zonder de citroen want die had ik niet. Alle eters waren er dol op.
Bedankt.
Al een paar keer gemaakt. Met en zonder gepekelde citroen. Beide zalig. Na eerst gepekelde citroen in de Turkse winkel te hebben gekocht die later zelf gemaakt. Echt zalig. Bedankt voor dit mooie recept!
Heerlijk!
Echt heel lekker!
Ik begrijp niet waarom je de jumbo kruiden gebruikt. 43% hiervan is zout, kun je toch net zo simpel een theelepel zout erbij zetten? Eventueel aangevuld met fenegriek?
Ik vermoed dat dit recept verkeerd geconverteerd is. Dank je wel voor de attendering, want ik maak mijn kipkruiden zelf. Het recept is aangepast. Fijne dag Jose!
Heel goed gelukt en erg lekker. Ik had geen citroen.
Heel veel websites geven bij de bereiding van kippenbouten/kippenpoten in de oven 180 graden aan en ook voor een uur. Is er een reden dat je 200 graden aanhoudt?
Omdat wij van crispy houden. Dat krokante velletje doet mijn oven niet met 180 graden.
Hallo Madelon,
Vraag over dit recept:
Hoe pittig is dit ivm chilipeper, zwarte pepers?
Kunnen de kids hiervan mee eten of is het best pittig?
Hallo Duco, pittig maar niet heet. Mijn zoontje smult hiervan. Maar als je kids geen pittig eten gewend zijn doe er dan gerust wat minder in. Eet smakelijk alvast!
Echt fantastisch!
Zonder de knoflook en Chili gemaakt wegens fructose intolerantie.
Super lekker, de gepekelde citroen heeft extra toets zonder te domineren.
Dit maak ik nog :-€
Gebruik je gans de gepekelde citroen of alleen de schil ervan ? Heb gelezen dat meestal alleen de schil wordt gebruikt. Bedankt.
Beide! Je haalt alleen de mogelijke pitjes eruit.
Hoi Madelon, 2 eetlepels korianderpoeder, Van blad of zaad?
Hoi Simke, gemalen korianderzaad
Moeten er naast je eigen kruiden ook nog 2 eetlepels kippenkruiden in?
Ik vermoed dat er iets meer olie in het kruidenmengsel moet. Ik had meer de consistentie van een pasta en met de oven op 200 °C heeft dit ervoor gezorgd dat het wat aanbrandde.
Bedankt voor het recept.